Szülés 33 év felett: óriási előnye van

A 33 éves koruk fölött szülő nők tovább élnek, állítja egy korábbi kutatás. Aki ugyanis sokáig marad termékeny, annak nagyobb az esélye arra, hogy lassabban öregedjen.

Amelyik nő később szül, tovább él?

Egy 2014-es kutatás szerint azok a nők, akik természetes úton viszonylag későn szülnek gyermeket, nagyobb valószínűséggel tovább élnek. A kutatási eredmények az öregedés folyamatait is jobban érthetővé teszik - a tudósok szerint. A kutatók úgy vélik, hogy az átlagosnál tovább termékeny nők genetikai adottságai rejlenek a háttérben.

"Ledermedtem." 45 elmúlt és szülni fog Egy váratlan terhesség minden életkorban felborítja a megszokott rutint, de amikor már inkább kifelé repülnek a fészekből a gyerekek, még nagyobb kihívás eldönteni, hogy bővüljön-e a család. Emese negyvenöt elmúlt, amikor kiderült, hogy terhes. Az ő történetét ide kattintva érheti el.

Szülés, élerkor, hosszú élet, gyermekvállalás 33 éves kor felett
Meddig érdemes halogatni a gyermekszülést?

<br />Érdemes ezért halogatni a gyermekvállalást?

A tanulmány szerint azok a nők, akik utolsó gyermeküket 33 éves koruk után hozták világra, kétszer nagyobb eséllyel érik meg a 95. életévüket, mint azok, akik utoljára 29 éves korukra szültek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nőknek érdemes elhalasztaniuk a teherbeesésüket - ezt már a tanulmány vezető szerzője, Dr. Thomas Perls nyilatkozta, aki a Bostoni Egyetem Orvosi Központjában dolgozik, az Egyesült Államokban.

Vagyis nem a későre halasztott szülés miatt élnek tovább a nők, ezáltal nem javítják esélyüket a hosszú életre. A viszonylag magas korban való szülés inkább csak indikátora annak, hogy általában mennyire öregednek az érintettek. Az ugyanis, hogy valaki természetes adottságai alapján képes világra hozni egy gyermeket, magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a nő reprodukciós szisztémája lassabban öregszik, és így a test többi része is lassabban teszi ugyanezt - magyarázta az amerikai szakértő.

A kutatók azokat az adatokat elemezték, amelyek egy társadalmi és genetikai mutatókat tartalmazó felmérésben szerepeltek. A Long Life Family Study (LLFS) 551 családról gyűjt adatokat, ahol különlegesen hosszú ideig élő családtagok fordulnak elő.

Mitől függ a hosszú élet?

A kutatók meghatározták, hogy 462 nő mikor szülte az utolsó gyermekét, majd megnézték, meddig éltek. Eredményeiket a Menopause című szaklapban tették közzé, ez az Észak-amerikai Menopauza társaság lapja (North American Menopause Society).

Valójában ez az evolúció szempontjából is kulcsfontosságú folyamat. A nők ugyanis ezek szerint azoknak a génvariánsoknak a jobb továbbörökítői, amelyek a hosszú élet esélyét hordozzák. Az ilyen nők ugyanis tovább maradnak termékenyek, és több gyermeket is hozhatnak akár világra. A jó genetikai adottságú nők tehát az evolúció "genetikai motorjai", hiszen nekik sokkal nagyobb az esélyük, hogy "jó génjeiket" utódaikba is továbbörökítsék - magyarázta Perls professzor.

Rájöttek, mi a hosszú élet titka Számos elmélet napvilágot látott már arról, hogy milyen feltételei vannak a matuzsálemi kor megérésének. Kínai kutatók korábban például azzal álltak elő, hogy az oxigénszegény környezet lehet a hosszú élet titka.

Forrás: Daily Mail

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)