Soha nem késő!

A felnőttkort hátrahagyva elindulunk az idősödés méltóságteljes ösvényén. Csak rajtunk múlik, hogyan birkózunk meg a késői évekkel! Kiteljesedünk, és felszabaduló energiánkat új dolgokra használjuk, vagy úgy éljük meg, hogy mindenünk elveszett.

A sikeres öregkori élet egy átváltozási folyamattal kezdődik, amelyben el kell köszönnünk attól, ami volt, hogy üdvözölhessük azt, ami lesz. A menopauza és a nyugdíjba vonulás azok közé a nagy események közé tartozik, amelyek előre jelzik az időskor kezdetét. Mindkettő olyan konkrét jelzés, amelyet nem lehet letagadni.

"Az előző életszakasz lezárásával felszabaduló energia új dolgokra használható, ha készek vagyunk rá." Például, ha egy nő eléri a menopauzát, többé nem kell aggódnia a terhesség miatt, önfeledten vehet részt a szexuális életben. Vagy ha már nem járunk naponta dolgozni, temérdek időnk szabadul fel, amit aktívan kihasználhatunk. Ez egyértelmű. De ahhoz, hogy ez megtörténhessen, át kell alakulnunk, hogy alapot teremthessünk a késői évekhez.

Hogyan történik ez a belső átalakulás? Felismerjük, hogy valaminek vége, és ez nyilvánvalóan haragot és félelmet is kelt bennünk. Ugyanakkor be kell látnunk, hogy pozitív oldala is van ennek a veszteségnek. Kínálkozó lehetőségek egész hada tárulhat elénk, ha akarjuk, és észre tudjuk venni!

"Nyitva van az aranykapu..."

Mi teszi az életet ekkor értelmessé? Hogyan lehet méltóságteljesen idősödni?

Az egészséges emberek öregedési folyamatának kutatásából ma már tudjuk, hogy nem vagyunk gyengeségre, rossz közérzetre és megnyomorodásra ítélve a korunk miatt. Mindezek betegségnek, és nem az életkornak a következményei. Természetesen jelentkeznek fiziológiai változások az életkor előrehaladtával. Ez az élet természetes megnyilvánulása.

Az öregedés élménye azonban egyedi dolog. Sikere a kreatív boldogulási képességen múlik, ami a magas önértékelésű emberek jellemzője. Soha nincs késő ennek a kialakításához. Korunknak nem igazán van köze ahhoz, hogy nem kielégítő a kapcsolatunk másokkal, hogy elégedetlenek vagyunk magunkkal és munkánkkal, vagy hogy nem tiszteljük az életet. Bármilyen korúak vagyunk, meg tudjuk tanulni, hogyan szeressük magunkat (hogyan legyen magas önértékelésünk), hogyan alakítsunk ki kielégítő kapcsolatokat, hogyan találjunk olyan tevékenységeket, amelyek gazdagítanak, és hogyan becsüljük meg az életet. A tanulás ablakot nyithat egy csodálatosabb élet felé!

MegÉLNI

Az egészséges öregedés vizsgálatainak eredményei szerint a tanulási képességünk a korral nő. Az agy állandóan fejlődik, ha serkentik. A szexuális izgalom és kielégülés képessége megmarad; nem veszítjük el szexuális érdeklődésünket csak azért, mert öregebbek vagyunk. A test hatalmas regeneratív erőt mutat, ha magas önértékelés, tevékenység, mozgás is támogatja.

Miért vagyunk hát olyan lemondóak, ha a kései évek lehetőségeit vesszük számba? Negatív előfeltevéseink kicserélhetők pozitív képekre: "Azt remélem, hogy öregkoromban egészséges leszek. Bölcsebb leszek. Mivel lesz időm, és sok minden érdekel, izgalmas életet fogok élni. Új dolgokkal kísérletezem majd. Továbbra is kapcsolatba tudok lépni más emberekkel, amikor szeretnék. Fizikailag aktív lehetek. Lesz energiám."

Az életfelfogásnak, gondolatainknak hatalmas ereje van. Érdemes tehát pozitívan közelíteni a dolgokhoz.

Az öregedés egyik lehetséges eredménye, hogy bölcsebbek leszünk. Az egészséges emberek a bölcsesség és a tapasztalat forrásává válhatnak, és segítőtársai lehetnek egymásnak és a fiatalabbaknak. Természetesen az öregedéssel testünkön látszanak majd a használat jelei, a reakcióidőnk is megnő. De a szellem, az önértékelés és az érzelmi reakciók csak javulnak a korral.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősödő emberek nagyon gyorsan válnak elevenebbé, kreatívvá és egészségessé, ha új lehetőségek villanyozzák fel őket, és úgy döntenek, hogy ÉLIK az életüket. A magas önértékelés, az egészséges táplálkozás, a szellemi és fizikai serkentés, az intim kötelékek, éltető kapcsolatok, világos célok ellenszerei lehetnek a testi-lelki betegségeknek.

Kiteljesedés

A késői években fontos kérdés az idő strukturálása. A nyugdíjas életformában nincs senki, aki megmondaná, mit csináljon; az óra és a naptár feleslegessé válik. Saját maga lesz a felelős egész napja beosztásáért.

A nyugdíjba vonulás próbára teszi a problémamegoldó képességet, az érettséget, a kapcsolatokat. A lehetőség azonban adott, hogy kiderítse, mire van még szüksége a fejlődéshez. Sok mindent megtudhat alkalmazkodási képességéről, önértékeléséről, szokásairól, hangulatváltozásairól. Sok ember a kapcsolataival is komolyan kínlódik ebben az időszakban, és minden kapcsolatát tüzetes vizsgálatnak veti alá.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a körülmények nem korlátozzák automatikusan lehetőségeinket. Az határozza meg, mi történik velünk, hogy hogyan birkózunk meg egy-egy helyzettel; vagyis ki tudunk-e teljesedni a késői években.

Egy sikeresnek mondható felnőttkort - sőt pénzt, hatalmat, rangot - hátrahagyva, gyakran élnek át az emberek depressziót, vagy kezd kisiklani az életük az öregkor elején. Mert azt hiszik, elveszett mindenük - legalábbis, amit személyes értéküknek, erejüknek hittek. A depresszió, alkoholizmus, válás, öngyilkosság helyett lehet kreatívabb, bár kétségtelenül nehezebb utat választani. Elindulni egy felfedezőútra, hogy megtalálja saját, jelenlegi értékeit. Ha segítséggel, akkor azzal, de rá lehet jönni, hogyan lehet az életet átalakítani.

Mindehhez az első lépés a magas önértékelés. Bármikor megtanulható, de különösen hasznos a késői években. Hiszen segíthet kiaknázatlan erőforrásaink felfedezésében. Valósítsuk meg régi álmainkat, ha még mindig vonzóak, vagy találjunk ki újakat! Merjünk álmodni! Csak ez szab határt lehetőségeinknek, illetve, hogy mennyi energiánk van azok megvalósításához.

Szükség van rá

Az öregkor alkalmas időszak arra, hogy új célokat tűzzön ki az ember az életében, talán valami olyat, amit mindig ki akart próbálni.

Vannak bizonyos emberi szükségletek, amelyek valamilyen formában életünk minden szakaszában jelen vannak. Bizonyos életkorokban jobban előtérbe kerülnek, mint másokban. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk.

"Szükségünk van arra, hogy szeressünk és szeressenek, hogy észrevegyenek, elismerjenek, tiszteljenek.

 • Szükségünk van rá, hogy fontosak legyünk, és legyen célunk.
 • Szükségünk van serkentésre, és új dolgok elsajátítására.
 • Szükségünk van kielégítő intim kapcsolatokra.
 • Szükségünk van humorra és vidámságra.
 • Szükségünk van anyagi biztonságra.
 • Szükségünk van lelki és fizikai egészségre.
 • Szükségünk van, hogy tartozzunk valahová.
 • Szükségünk van barátok és kollégák igazi közösségére."

Fontos, hogy idős korunkban megkérdezzük magunktól, hányadán állunk ezekkel a szükségletekkel, és megtegyük a lépéseket, hogy megjavítsuk vagy megszerezzük, ami kell.

Érdemes megállni egy pillanatra, és gondolatban készíteni egy leltárt a jelenlegi életstílusunkról.

 • Egészséges ételeket eszik?
 • Végez testmozgást?
 • Odafigyel érzelmi szükségleteire?
 • Jól kommunikál másokkal?
 • Vannak éltető kapcsolatai?
 • Vannak támogató és szerető emberek Ön körül?
 • Fejleszti a meghallgatás, az őszinteség, és a kérés képességét?
 • Kialakított hatékony konfliktuskezelési módokat?
 • Izgalmas, örömteli az élete?
 • Fejleszti a humorérzékét, tud tréfálkozni?
 • Tud megfelelően szeretni és értékelni Önmagát?
 • Érdeklődik új dolgok iránt?
 • Vannak jó módszerei a pihenésre, kikapcsolódásra?
 • Tanul a hibáiból?
 • Tud nyíltan és mélyen szeretni?

Ha már elérte az idős kort, és nem tud igent mondani ezekre a kérdésekre, ideje hozzálátni a tanuláshoz. Ezeknek a dolgoknak a megtanulása igazán jutalmazó: pozitív hatású lesz Önre, egészségére, világszemléletére. Hiszen választhatunk, mit akarunk tenni az életünkkel. Választhatunk a pozitív és negatív hozzáállás között.

Éltető erő

A vitalitás a magas önértékelés következménye. Elősegít egy pozitív szemléletmódot, ami az én-t táplálja. A magas önértékelésű emberek nyitottak, van humorérzékük, méltósággal és lelkesedéssel fogadják az életet. Hatékonyak és intelligensek. Mindez pozitív attitűdjüknek köszönhető, amit mindenki, életének során bármikor gyakorolhat, ha akar.

A gondolatok ereje tehát befolyásolja az egészséget és az élettel kapcsolatos reményeket. A gondolkozásmód megváltoztatásával tehát ilyen sokat el lehet érni!

Ideje felismerni, hogy az idősebb emberek hatalmas erőforrást, energiát, bölcsességet és kreativitást jelenthetnek a társadalom számára.

"A ma idős emberének az a feladata, hogy saját példáján keresztül megmutassa, milyen hatalmas dolgokat tehet a saját életéért, a társadalomért és bolygónkért."

Virginia Satir Az új családműhely című könyve nyomán.

Forrás: Satir, V. (1996) Az új családműhely. A család együttélésének művészete. Budapest: BFI.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő