Pénzt kapnak a romákkal foglalkozó védőnők

A védőnők egészségmegőrző, egészségnevelő, felvilágosító, anya-, gyermek-, ifjúság-, nő- és családvédelmi tevékenységet folytatnak. Ez a munka a hátrányos helyzetű, különösen a roma közösségekben igen sok kihívással és hatalmas stresszel jár, így nagy elhivatottságot kíván. Ezt a munkát támogatta meg az ÁNTSZ projektje, amelyet a Norvég Alap finanszírozott.

Végéhez közeledik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által a védőnők munkafeltételeinek javítása érdekében indított projekt. "A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása" című 12 hónapos projekt a Norvég Alap támogatásával valósult meg összesen 794 648 900 forint ráfordítással. A projekt keretében az alapellátásban dolgozó mintegy 1500 területi és iskolai védőnő jutott laptophoz, valamint az egyre összetettebb védőnői adatszolgáltatási feladatok gyors és minőségi ellátása érdekében a hivatal korszerű kontaktcentert is kialakított.

roma gyerekek
Roma gyerekek. Őket is támogatja, ha a védőnők segítséget kapnak

Elkészítettek olyan oktatási anyagokat is, amelyek módszerei a gyakorlatban könnyen adaptálhatóak, egyszerűen bemutathatóak, és segítik a védőnők és a hátrányos helyzetű célcsoport tagjai közötti kommunikációt. Az oktatási anyag koncepciójának megfelelő, valós környezetből építkező, rövid, egyszerű üzeneteket tartalmazó kisfilm is készült.

A szakmai személyiségfejlesztés és a stresszterhelés csökkentése érdekében mentálhigiénés támogatást is adnak a védőnőknek. A pályaelhagyásban leginkább érintett három kiemelt megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Szabolcs-Szatmár-Beregben - csoportos esetmegbeszélő tréningeket, coachingot és egyéni tanácsadáson való részvételt tettek lehetővé valamennyi védőnő számára. A program oly népszerűvé vált, hogy a tanácsadásokra többszörös volt a túljelentkezés: a jelentkezők száma már az első időszakban is meghaladta az eredetileg tervezett 200 főt.

Az említett három megyében mindemellett több térségspecifikus programot is szerveztek. Az egyik ilyen a jó gyakorlatok megismertetése volt. "Közösségi együttműködés az egészségfejlesztésért" címmel versenyt hirdettek a védőnők között. Ennek az volt a célja, hogy felkutassák azokat a többszereplős együttműködésen alapuló működő gyakorlatokat és módszereket, amelyek kiemelten fókuszálnak hátrányos helyzetű, különösen roma közösségek védőnők által kezelhető problémáira és megoldásukra.

A hatályos jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az alapellátáshoz sorolt védőnők a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartozzanak, így jövedelmük lényegesen kevesebb, mint a szakellátásban dolgozóké. Egy pályakezdő védőnő fizetése alig haladja meg a minimálbér összegét, de a hosszabb ideje a pályán lévők fizetése is - pótlékokkal együtt - alig éri el a 161 ezer forintot, azaz a középfokú végzettségűek számára előírt garantált bérminimumot. Részletek!

Kutatást folytattak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei roma nők egészséggel kapcsolatos magatartásáról, egészségtudatosságáról is, különösen részvételi hajlandóságukról az emlő- és méhnyakszűrésben. Farkaslyuk községben pedig a helyi védőnő vezetésével és szakemberek támogatásával életvezetéssel kapcsolatos egészségtudatosságot erősítő, fejlesztő klubszerű közösségi programot alakítottak ki. A résztvevők kezdeményezésére a program márciusban a helyi védőnő vezetésével és a közreműködő helyi szakemberekkel önerőből tovább folytatódik.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: