Pénzt kapnak a romákkal foglalkozó védőnők

A védőnők egészségmegőrző, egészségnevelő, felvilágosító, anya-, gyermek-, ifjúság-, nő- és családvédelmi tevékenységet folytatnak. Ez a munka a hátrányos helyzetű, különösen a roma közösségekben igen sok kihívással és hatalmas stresszel jár, így nagy elhivatottságot kíván. Ezt a munkát támogatta meg az ÁNTSZ projektje, amelyet a Norvég Alap finanszírozott.

Végéhez közeledik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által a védőnők munkafeltételeinek javítása érdekében indított projekt . "A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása" című 12 hónapos projekt a Norvég Alap támogatásával valósult meg összesen 794 648 900 forint ráfordítással. A projekt keretében az alapellátásban dolgozó mintegy 1500 területi és iskolai védőnő jutott laptophoz, valamint az egyre összetettebb védőnői adatszolgáltatási feladatok gyors és minőségi ellátása érdekében a hivatal korszerű kontaktcentert is kialakított.

roma gyerekek
Roma gyerekek. Őket is támogatja, ha a védőnők segítséget kapnak

Elkészítettek olyan oktatási anyagokat is, amelyek módszerei a gyakorlatban könnyen adaptálhatóak, egyszerűen bemutathatóak, és segítik a védőnők és a hátrányos helyzetű célcsoport tagjai közötti kommunikációt. Az oktatási anyag koncepciójának megfelelő, valós környezetből építkező, rövid, egyszerű üzeneteket tartalmazó kisfilm is készült.

A szakmai személyiségfejlesztés és a stresszterhelés csökkentése érdekében mentálhigiénés támogatást is adnak a védőnőknek. A pályaelhagyásban leginkább érintett három kiemelt megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Szabolcs-Szatmár-Beregben - csoportos esetmegbeszélő tréningeket, coachingot és egyéni tanácsadáson való részvételt tettek lehetővé valamennyi védőnő számára. A program oly népszerűvé vált, hogy a tanácsadásokra többszörös volt a túljelentkezés: a jelentkezők száma már az első időszakban is meghaladta az eredetileg tervezett 200 főt.

Az említett három megyében mindemellett több térségspecifikus programot is szerveztek. Az egyik ilyen a jó gyakorlatok megismertetése volt. "Közösségi együttműködés az egészségfejlesztésért" címmel versenyt hirdettek a védőnők között. Ennek az volt a célja, hogy felkutassák azokat a többszereplős együttműködésen alapuló működő gyakorlatokat és módszereket, amelyek kiemelten fókuszálnak hátrányos helyzetű, különösen roma közösségek védőnők által kezelhető problémáira és megoldásukra.

A hatályos jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az alapellátáshoz sorolt védőnők a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartozzanak, így jövedelmük lényegesen kevesebb, mint a szakellátásban dolgozóké. Egy pályakezdő védőnő fizetése alig haladja meg a minimálbér összegét, de a hosszabb ideje a pályán lévők fizetése is - pótlékokkal együtt - alig éri el a 161 ezer forintot, azaz a középfokú végzettségűek számára előírt garantált bérminimumot. Részletek!

Kutatást folytattak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei roma nők egészséggel kapcsolatos magatartásáról, egészségtudatosságáról is, különösen részvételi hajlandóságukról az emlő- és méhnyakszűrésben. Farkaslyuk községben pedig a helyi védőnő vezetésével és szakemberek támogatásával életvezetéssel kapcsolatos egészségtudatosságot erősítő, fejlesztő klubszerű közösségi programot alakítottak ki. A résztvevők kezdeményezésére a program márciusban a helyi védőnő vezetésével és a közreműködő helyi szakemberekkel önerőből tovább folytatódik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra