Nem maradnak otthon a szülők a gyerekkel

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az 1995-ös 2,3 millióról 2015-re 1,1 millióra csökkent a gyermekápolásra igénybe vett táppénzes napok száma. A szülők félnek, hogy bajuk támad a munkahelyükön, ha a gyereket ápolják, ahelyett, hogy dolgoznának.

Szerencsés helyzetben el tud menni a szülő táppénzre, vagy ideális esetben a közelben él a nagymama, nagypapa, aki segíthet, de nagyon sok olyan munkahely van, ahol nem nézik jó szemmel, ha valaki hosszú napokat, heteket van otthon - írja a Világgazdaság.

gyerek és nagyi
Nagymama vigyáz a beteg unokára. Legtöbbször nem ilyen ideális a helyzet

Amíg a gyermek három év alatti, addig a szülők akár 84 napot is igénybe vehetnek, hogy otthon ápolhassák, de hatéves kor felett már csak 14 nap, 12 éves kor felett pedig egyetlen nap sem jár, és ez súlyos probléma - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Szerinte jó lenne, ha a beteggel 14 éves koráig otthon maradhatna a szülő, hiszen ennyi idős kora előtt gyermek jogilag is csak korlátozottan cselekvőképes. Sokan azonban a munkahelyi retorzióktól tartva betegen viszik be a gyereket az iskolába, óvodába, aminek további következménye, hogy mások is elkapják a kórt. Nem ritka, hogy lázas gyereket hoznak be reggel hozzánk - mondta lapnak az egyik vidéki óvoda vezetője.

A gyermekápolási táppénz folyósításának időtartama nemcsak a beteg gyermek életkorától függ, hanem attól is, hogy a szülő egyedülálló-e vagy sem - tájékoztatta a lapot az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A hatévesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén az egyedülálló szülőknek 28 naptári nap gyermekápolási táppénz jár évente. Ezeket a táppénzes napokat nem naptári évre kell érteni, hanem a gyermek születésnapjától születésnapjáig terjedő időszakra.

Ha a gyermek elmúlt 12 éves, de beteg, és a szülő szeretne otthon maradni vele, abban az esetben van lehetőség táppénzt kérni méltányossági alapon - mondta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság munkatársa, de Póta György szerint ezzel a lehetőséggel nagyon kevesen élnek. Azt tapasztalta, hogy eddig csak olyan esetben kérte ezt a szülő, amikor például lábtörés miatt tartósan otthon kellett ápolni a gyermeket.

Táppénzre az mehet, aki a saját, vagy gyermeke betegsége miatt nem tudja ellátni munkahelyi feladatait. Az így kiesett jövedelem egy részét hivatott pótolni ez az ellátási forma, amelyre minden magyar állampolgár jogosult, akinek egészségbiztosítási jogviszonya él, tehát biztosított, vagy maga után fizeti a járulékot. Ezt a támogatást nem csak a saját, de a gyermek betegsége után is meg lehet igényelni, amennyiben az nem töltötte be a 12 évet. Maximálisan egy évre igényelhető táppénz, amely a szabadnapokat és a szünnapokat is magába foglalja. Részletek!

A jogszabályok nem határozzák meg, hány éves kortól hagyható egyedül otthon a gyermek - közölte a fővárosi kormányhivatal. Ennek eldöntése a szülő felelőssége, aki a gyermek egészségi állapotának, illetve érettségének függvényében hozza meg az ezzel kapcsolatos döntését, és viseli a felelősséget a gyermek nagykorúságáig, azaz 18 éves koráig.

Ha a szülő, tévesen, úgy ítéli meg, hogy a gyermekét már otthon hagyhatja egyedül, de véletlenül valamilyen baleset történik, akkor a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerint felmerül a veszélyeztetettség gyanúja. Ez olyan - a gyermek vagy más személy által tanúsított - magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult állapot, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza. Ez mindig mérlegelés kérdése, az eset körülményeitől függ - mondta a szakember.

Más tényező lehet veszélyeztető egy-két éves korban, mint egy tizenéves gyermeknél. Életveszélyes lehet már fél órára is egyedül hagyni egy olyan kicsit, aki nem tud segítséget kérni vagy nem tudja elhagyni baj esetén a lakást - közölte a gyámhivatal. Azok az esetek, amikor egy tizenéves egészséges (nem fogyatékkal élő) gyermeknél van otthon lakáskulcs, élelem vagy pénz, esetleges veszélyhelyzetben segítséget tud hívni, és iskola után néhány óra hosszat egyedül van otthon, általában nem tekinthetők veszélyeztető körülménynek.

Forrás: vg.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)