Mekkora heg marad császármetszés után?

A császármetszés komoly hasi műtét, amely után a lábadozás is tovább tart, mint természetes szülés esetében. Mi magunk azonban sokat tehetünk a gyorsabb gyógyulásunkért.

A császármetszés utáni felépülés hosszabb időt vesz igénybe, mint a hüvelyi szülés utáni: regenerálódniuk kell a belső szerveknek és gyógyulnia a beavatkozás okozta sebnek is. Míg hüvelyi szülés esetén általában 6 hét szükséges a felépüléshez, addig császár után a sebgyógyulás közel fél évig, a heg körüli idegek regenerálódása pedig akár ennél tovább is tarthat. Fontos tudni, hogy a bőrfelszínen látható heg nagyjából egy évig világos piros színű lesz, majd szépen fokozatosan elhalványul. Előfordulhat azonban, hogy teljesen sosem fog eltűnni. De az is megeshet, hogy a heg egyenetlenül gyógyul, így az egyik oldalon duzzadtabb és érzékenyebb lehet.

Annak érdekében, hogy a seb szépen és a lehető leggyorsabban gyógyuljon, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.

Előfordulhat, hogy teljesen sosem fog eltűnni
Előfordulhat, hogy teljesen sosem fog eltűnni

Tisztán tartás

A hasi seb négy-hat hétig biztosan gyógyul, fontos hát, hogy ebben az időszakban naponta vízzel megtisztítsuk, majd meg is szárítsuk. Hasznos lehet a sebgyógyulás alatt úgynevezett terhesbugyit viselni, melynek magas dereka ilyenkor sokkal kényelmesebb és nem szorítja úgy el a sebet.

Rendszeres kötéscsere

A kórházból hazatérve varratszedésig a kötést rendszeresen és gyakran kell cserélni, zuhanyzások után például mindenképp. Ebben az esetben a tus alatt a nedves kötszert könnyel el tudjuk majd távolítani, ha pedig megfürödtünk, óvatosan egy papír törlőkendővel itassuk fel a vizet a sebről. Ezután tisztítsuk meg a környékét valamilyen sebkezelővel, hagyjuk száradni, és rakhatjuk is rá a friss kötést.

Ilyenkor veszélyes császárral szülni - részletekért kattintson!

Hanyagoljuk az ülőfürdőt!

A seb gyógyulása érdekében kerüljük a fürdést, és válasszuk inkább a gyors zuhanyzást. Ezzel minimalizáljuk a fertőzésveszélyt.

Ne erőltessük meg magunkat!

A heg kímélése érdekben a sebgyógyulás alatt kerüljük a nyújtózkodást, hajolgatást, rázkódást, és a babánál nehezebbet ne emelgessünk.

Ápoljuk a heget!

Varratszedés után a seb teljes záródásáig továbbra is érdemes lehet sebfertőtlenítőt használni. Ha pedig már begyógyult, speciális krémeket, olajokat használva elősegíthetjük a hegesedést és a duzzanat lohadását. De alkalmazhatunk úgynevezett hegmasszázst is, amely javítja a heg környékének vérellátását.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)