Megtalálták a bölcsőhalál okát

A bölcsőhalál vagy hirtelen csecsemőhalál teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül történik, általában a baba egyéves koráig. Eddig nem tudták a pontos okait, a kutatások azonban kezdik felderíteni a háttérben zajló mechanizmusokat.

A csecsemők minden előzmény nélküli, váratlanul – többnyire álmukban  – bekövetkező halálát tulajdonítják a hirtelen csecsemőhalál szindrómának, amely leggyakrabban a 2-4 hónap közötti babák körében fordul elő. A bölcsőhalál okát évtizedek óta kutatják, és eddig számos kockázati tényezőt sikerült azonosítani. Ezek közé tartozik, ha a kismama a várandóssága alatt dohányzik, ha a baba koraszülöttként jön a világra, vagy ha a családban előfordult már bölcsőhalál.

A legújabb erre irányuló kutatás során hetven olyan csecsemő agytörzsét vizsgálták meg, akik bölcsőhalál következtében vesztették életüket. Azt találták, hogy az ő esetükben megváltozott a szerotonin 2A/C receptor szintje a kontrollcsoportot képező halálesetekben kimutathatóhoz képest. Tehát egyes csecsemőket egy biológiai rendellenesség bizonyos körülmények között sebezhetőbbé teszi írja a MedicalXpress.

bölcsőhalál, hirtelen csecsemőhalál, szívleállás, kutatás, újszülött, csecsemő
A bölcsőhalál a csecsemőket álmukban érheti. Fotó: Getty Images

Három tényezője van

A kutatók szerint hirtelen csecsemőhalál szindróma akkor következik be, ha három dolog együttesen van jelen:

  • a gyermek az első évben a kardiorespiratorikus fejlődés kritikus időszakában van (ez az oxigén szállításával van összefüggésben);
  • a gyermek külső stresszorral szembesül, mint például az arccal lefelé fordított alvási pozíció vagy az ágy megosztása egy felnőttel;
  • harmadszor pedig, hogy a gyermek olyan biológiai rendellenességgel rendelkezik, amely érzékennyé teszi őt az alvás közbeni légzési kihívásokkal szemben.

Ha egy csecsemő életveszélybe kerül, mert például álmában nehezen kap levegőt, általában ösztönösen felébred, felsír. Az agya azon része ugyanis, amely az ébredést irányítja, azonnal akcióba lép. Egyes csecsemők esetében viszont nem indul be ez a vészhelyzeti reakció.

Sok még a nyitott kérdés

Sok munka van még hátra annak meghatározásában, hogy a 2A/C receptorban lévő rendellenességek milyen következményekkel járnak a szerotonin- és nemszerotonin-receptorok nagyobb hálózatának összefüggésében, amelyek kihívás esetén védik a szív- és légzésszabályozás létfontosságú funkcióit. Jelenleg nem áll rendelkezésre eszköz ennek a biológiai rendellenességnek a kimutatására, ezért a biztonságos alvási gyakorlatok betartása továbbra is kritikus fontosságú – fogalmazott a kutatás vezetője, Robin Haynes.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint rizikótényező a koraszülöttség, a rossz szociális helyzet, az alacsony születési testsúly, a gyermek hasra fektetése, vagy ha a szüleivel egy ágyban alszik a baba. Ezen kívül fokozott kockázatot jelent az anya terhesség alatti dohányzásavagy ha a csecsemővel egy légtérben dohányoznak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on! 


Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra