Megszűnhet két hazai meddőségi centrum

Sajtóértesülések szerint június végével a Reprosys Termékenységi Központ és a Versis Clynics is bezárja kapuit, miután nem kerülnek állami fenntartásba, így pedig június végén megszűnik a működési engedélyük.

A hazai törvényi szabályozás tavalyi módosításával 2022. július elsejétől kizárólag állami meddőségi klinikákon lesznek kezelhetők az erre jogosult nők. A kormányzat még 2020 elején jelentette be, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, illetve ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat. A tavalyi évben így a korábbi tizenkettőből már csupán három magánklinika maradt az országban. Idén nyártól a centrumok csak úgy folytathatják tevékenységüket, ha állami fenntartás alá kerülnek.

Június végétől kizárólag állami intézmények folytathatnak meddőségi kezelést. FOtó: illusztráció, GEtty Images
Június végétől kizárólag állami intézmények folytathatnak meddőségi kezelést. FOtó: illusztráció, GEtty Images

Mint azonban azt a 444.hu írja , a kormány levélben tájékoztatta a két megmaradt meddőségi centrumot, a Reprosys Termékenységi Központot és a Versis Clynicset, hogy nem kívánják őket állami fenntartásba venni. Ez azt jelenti, hogy mindkét intézmény működési engedélye megszűnik június végén. Az egyik magánklinika menedzsmentjének képviselője a lapnak név nélkül elmondta, hogy így nem tehetnek mást, bezárnak, mivel mindig is a reprodukció volt a fő tevékenységük, és nem tudják átstrukturálni a céget.

A 444 szerint az állam döntése azért is különös az ügyben, mert a meddőségi centrumokban hosszú várólisták alakultak ki, a helyzet pedig a két magánklinika kiesésével csak rosszabbá válik. Kérdéses továbbá, hogy mi lesz a sorsa annak a több száz embriónak, amelyeket az érintett klinikák tárolnak. Az emberi erőforrások miniszterének tavaly szeptember végéig ki kellett volna jelölnie, hogy melyik közfinanszírozott feladatot ellátó egészségügyi szolgáltató veszi át a fagyasztva tárolt embriókat. Ez azonban azóta sem történt meg.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra