Különleges mintaház nyílt az autizmus kezelésére

Megnyitotta kapuit az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrehozott intézmény az autizmussal élő gyermekek fejlesztését és családjuk hosszú távú támogatását szolgálja.

"47 évesen tudtam meg, hogy autista vagyok" - személyes tapasztalatairól mesélt egy brit nő, aki sokáig csak annyit érzett, hogy némiképp különbözik az átlagemberektől.

Több éve, 2016 óta tervezték már, hogy új módszerrel, szakemberek összefogásával megteremtik azt a lehetőséget Magyarországon, hogy autista gyermekek hangulatára tervezett és létrehozott épületben, megnyugtató környezetben diagnosztizálják őket, és az egyéni szükségleteiknek megfelelő fejlesztést alakítsanak ki - árulta el Nagy Anikó, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet főigazgatója az intézmény csütörtöki átadásakor. Az intézményben nemcsak a hagyományos orvosi terápia kap helyet, hanem a gyógypedagógia, valamint a játék, a zene és színek is - tette hozzá.

gallery-image
gallery-icon
Galéria

A főigazgató kiemelte, módszertanban, emberségben és orvoslásban az intézmény létrehozásával mintát tudnak mutatni arra, hogyan kell az autista gyermekek felé fordulni, miként lehet minél koraibb diagnózissal segíteni őket és családjukat is. Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató elmondása szerint rendelkezésre áll a szakmai és szervezői képesség, az orvosi tudás, hogy a szükséges segítséget megadják az érintetteknek.

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy minden tizenhatodik magyar család autizmusban érintett, de a társadalom tudása még kevés a spektrumzavar témakörében. Kifejtette, a mintaház egyedülálló a maga nemében: új dimenziót nyit a terápiás kezelésben Magyarországon. Az innovatív központ eddig széleskörűen nem alkalmazott módszerekkel és eljárásokkal segíti a korai felismerést, valamint a beilleszkedést.

Már ötven felett van a jelentkezők száma - ezt már Szeleczki István, az Autista Mintaház vezetője mondta el. Rámutatott, szakmai tudásuk legjavát nyújtva próbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy a családok el tudják fogadni gyermeküket, valamint az érintetteknek megfelelő környezetet és akadálymentes ellátását nyújtsanak. Hozzátette, minél korábban állítják fel a diagnózist, annál teljesebb életet élhet az érintett gyermek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: