Koronavírus: gyerekek százezrei halhatnak meg

Az ENSZ csütörtöki figyelmeztetése szerint döbbenetesen sok gyerek vesztheti életét még az idei évben a koronavírus-járvány okozta globális gazdasági visszaesés következtében.

A tavaly év végén Kínában felbukkant SARS-Cov-2 vírus eddig világszerte több mint kétmillió embert fertőzött meg és 150 ezernél is több halált okozott. Amerikai és kínai tanulmányok szerint a gyerekeken a felnőttekkel összehasonlítva kisebb valószínűséggel mutatkoznak tünetek, és általában a betegségük is enyhébb lefolyású. De ez sajnos nem jelenti azt, hogy a pandémia nem érinti őket súlyosan.

Az új típusú koronavírus valószínűleg nem laboratóriumból szabadult ki, de ez sem állítható teljes bizonyossággal. Hogy mit tudni az eredetéről és mik a homályos pontok, itt olvashatja el.

Az ENSZ kockázatelemző jelentése szerint gyerekek százezrei halhatnak meg a koronavírus-járvány miatt kialakult globális gazdasági visszaesés következtében. Ezen felül több tízmillióan fogják szélsőséges szegénységgel megfizetni a válság árát. Továbbá a nemzetközi szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy 143 országban közel 369 millió olyan gyerek élelmezése kerül veszélybe, aki normális esetben az iskolában részesülne rendszeres étkeztetésben. Nekik most más forrást kell keresniük.

Szófia Fakulteta negyedében élő roma családnak visznek élelmiszeradományt. Fotó: Getty Images
Szófia Fakulteta negyedében élő roma családnak visznek élelmiszeradományt. Fotó: Getty Images

"Már most cselekednünk kell a gyerekeinket fenyegető mindhárom veszély esetében" - hangsúlyozta a jelentést ismertető António Guterres ENSZ-főtitkár. Hozzátette, a világ vezetőinek mindent meg kell tenniük, ami a módjukban áll, hogy megküzdjenek a világjárvány következményeivel.

A családok gazdasági problémái miatt többletként várható halálesetekből következően egyetlen év alatt elvész az a haladás, amelyet a gyermekhalandóság csökkentése terén a világ az utóbbi 2-3 évben elért. Emellett a világszervezet becslése szerint félő, hogy a szélsőséges szegénységben élő gyermekek tavaly 386 millióra becsült serege idén további 42-66 millióval bővül.

Videóra vették, ahogy először találkozik újszülött kisfiával a koronavírust túlélő anya. A megható felvételt az nlc.hu cikkében nézheti meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció