Kiderült, mennyi gyógypedagógus hiányzik

A súlyosan, halmozottan sérült gyerekek fejlesztésének kulcsszereplői a gyógypedagógusok. Szerepük felbecsülhetetlen, mégis több ezren hiányoznak ma Magyarországon a munkaerőpiacról.

Legyen szó súlyosan sérült, ápolási díjas édesanyjával otthon fekvő gyerekről vagy egy integrált nappali intézményben tanuló látássérült diákról, kettejük történetében szinte biztosan közös, hogy fejlesztésüket valamilyen formában gyógypedagógus végzi. Amikor pedig róluk hallunk, legtöbbször az a téma, hogy milyen kevesen vannak, aki pedig még a pályán van, azt sem tudja, hol áll a feje, mert annyi családhoz és iskolába kell egyszerre kijárnia - írja az abcug.hu.

Kevesen vannak a pályán

Egy pár évvel ezelőtt készített, 14 hónapot végigkövető adatgyűjtés kimutatta, hogy a közigállás.hu állásportálon több mint 2800 hirdetésben kerestek összesen 3500 gyógypedagógust. Volt olyan hirdetés, amiben egyszerre tízet is. És ezek csak az állami állások, vagyis nincsenek benne az egyházi és a civil fenntartású intézmények. A hiányt az is tetézi, hogy a Ratkó-generáció lányai közül nagyon sokan lettek pedagógusok, ám ők most egyszerre mennek nyugdíjba.

Kevesen vannak a pályán
Kevesen vannak a pályán

Megalázó bérek

Az abcug.hu-nak nyilatkozó Dániel alig pár éve lépett erre a pályára, de már úgy döntött: inkább külföldön folytatja. Azt mondja, akinek van némi önbecsülése, és szeretne megélni, már rég nincs az országban mint gyógypedagógus. Legelső fizetése 2016 szeptemberében bruttó 160 ezer forint volt. Másodállást kellett vállalnia egy rehabilitációs otthonban, hogy a kettővel együtt elérje a havi 180-200 ezer nettót. A legutóbbi munkahelyén nettó 125 ezer forintot keresett, ezért úgy érezte, muszáj olyan állást találnia, amely mellett nem hal éhen. Szóba került a pályaelhagyás: biciklis futárnak is jelentkezett, mert még az is jobban fizetett volna, de most úgy tűnik, hogy október közepétől Angliába megy gyógypedagógiai asszisztensnek egy iskolába, a mostani fizetése többszöröséért. Azt mondja, volt kollégái sokszor Tippmix-szel egészítették ki a fizetésüket, hogy kijöjjenek a hó végéig.

Házi terapeuta

Súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek otthon fejlesztését végzi Budapesten az abcug.hu másik interjúalanya, aki nem szeretett volna névvel szerepelni. Bár a törvény heti 20 óra kötelező fejlesztést ír elő ezeknek a gyerekeknek, a legtöbb esetben ezt nem kapják meg. "És, hogy miért van ez? Nagyon egyszerű a válasz: nincs elég ember" - mondja.

Sosem volt kérdés, hogy Erik ugyanolyan gyerek-e, mint a többiek Amikor fény derült Erik állapotára, őrült vesszőfutás vette kezdetét. Folyamatosan kezelésekre, fejlesztésekre hordták, első öt évüket Erikkel gyakorlatilag a kocsiban töltötték. Mindezt annak ellenére tették, hogy orvosuk azt tanácsolta nekik, adják inkább intézetbe a fiút, mivel - szavaival élve - Erik olyan lesz, mint egy növény, egy darab fa. Korábbi cikkünkért kattintson!

Ezekre a gyerekekre, bár tankötelesek, nem vonatkozik a Nemzeti Alaptanterv, tanításuk valójában fejlesztést jelent. Ez a mindennapokban a következőt takarja az interjúalany életében: "Néha azon küzdünk, hogy tanulják meg lenyelni a nyálukat, képesek legyenek jelezni valamit, kifejezni magukat. Alternatív kommunikációt és a mozgásukat fejlesztjük". De egy gyógypedagógusnak a gyerek mellett a szülővel is foglalkoznia kell. Az elején sokat tanulnak közlekedni, ez főleg az anyukáról szól, akinek meg kell tanítani, hogyan szálljon fel a babakocsival a buszra, és hogy miért ne emelje ki közben a gyereket az ülésből.

Az otthoni fejlesztők egyébként is nagyon speciális helyzetben vannak, mert az elején egy idegen otthonába kell belépniük, ami mindkét fél részéről kiszolgáltatott helyzetet teremt. A szoros együttműködés miatt pedig a megszólaló szerint nagyon könnyű belecsúszni abba, hogy a gyógypedagógus egy idő után az anya terapeutájáva váljon. "Nem a mi dolgunk, de gyakran mi vagyunk ott egyedül, ilyenkor nehéz azt mondani, hogy forduljon a családsegítőhöz" - meséli. Amikor az egyik tanítványának az édesanyja rákos lett, és kezelésekre kellett járnia, akkor ő vigyázott - a munkaidején túl - a gyerekre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: