Nem lett több az ápolási díj

HáziPatika

Eredménytelenül zárult az ápolási segélyekről szóló csütörtöki tárgyalás a civilszervezetek és az Emmi között. Hazánkban a kiemelt ápolási díj jelenleg havi 58 680 forint, és egy ideig ez még biztosan így is marad.

Nincs előrelépés az ápolási díj ügyében

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHANG platform együtt indította el Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár! című petíciót. Az otthoni ápolási díj emelésének ügyét a múlt héten az összes ellenzéki párt támogatta volna, de a kormány leszavazta a kezdeményezést.

Nem történt előrelépés, nem lett több az ápolási díj, Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület Csordás Anett Rétvári Bence Emmi segély otthonápolás ápolási díj
Nem történt előrelépés, nem lett több az ápolási díj

A bizottság döntése ellenére a szervezetek folytatják a küzdelmet, melynek újabb állomása volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői által összehívott egyeztetésen vehettek részt. Reménykeltőnek érezték, hogy Kásler Miklós miniszter végre reagált a megkeresésre, és július 12-re egyeztetésre hívta Csordás Anettet. Ezen az egyeztetésen Rétvári Bence államtitkár is részt vett, érdemi eredmény azonban nem született - tájékoztat a Hír TV.

Marad a megalázó segély

A kiemelt ápolási díj jelenleg havi 58 680 forint, családi pótlékkal együtt ez 75 ezer forint bevételt jelent az érintett családoknak. A környező országokban az ápolási díj mértéke ennél jóval magasabb: Csehországban 180, Horvátországban 140 ezer, Ausztriában pedig eléri a közel 650 ezer forintot (átszámolva). De még Romániában is majdnem a duplája, 130 ezer forint. A szervezetek azt szeretnék, hogy az ápolási támogatás legalább a minimálbér összegét érje el.

Nyomorban élnek a családok

A civilek képviseletében olyan édesanyák mentek el tárgyalni, akik maguk is fogyatékkal élő beteg gyereküket ápolják. A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a Csak Együtt Van Esély Csoport, illetve az aHang kampányplatform képviselői szerint azonban a minisztérium részéről Bódiné Pajor Mariann főosztályvezető, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és dr. Csepely Balázs kabinetfőnök nem volt kompetens az otthoni ápolást végzők helyzetének javításában.

A tárgyalást egy kampánysorozat előzte meg, amelynek fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a segélyezési rendszerre, amely nyomorban tartja azokat a családokat, ahol tartós beteg ember él.


"Én személy szerint azt hittem, hogy valami konkrét eredménye lesz, és valami konkrétumot fognak mondani, hogy mi az, ami 2019-től változás. Erre vonatkozóan semmilyen választ nem kaptunk. Türelmet kértek tőlünk, és azt mondták, hogy ez egy folyamatos egyeztetés folyamata. Mi ezt öt éve csináljuk. És tényleg valós változás kell! Úgy gondoljuk, hogy akkor 20-án folytatjuk tovább" - nyilatkozta a megbeszélést követően Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke.

Újabb tüntetés lesz

A civilek június végén már tüntettek a Parlament előtt, a csütörtöki egyeztetést követően úja fognak. Bejelentették, hogy július 20-án 17 órára a Kossuth térre várják azokat, akik szerint nem lehet 30-40-50 ezer forintból súlyos beteget ápolni, megélni. "Akik szerint a 24 órás állandó készenlét és törődés igenis munka, amelyért elismerés és fizetés jár. Ezen a napon szavazza meg az országgyűlés a jövő évi költségvetést, amelyből hiányzik - legalább - egy nagyon fontos tétel: a súlyosan beteg hozzátartozót otthon ápolók bére, megélhetésük, túlélésük garanciája."

Ápolási díj: mennyi, és kinek jár?

Az ápolási díj a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozót ápoló személy számára biztosítható, jövedelemtől független pénzbeli ellátás, amelynek célja azok segítése, akik hozzátartozójuk ápolása miatt kereső tevékenységet nem tudnak folytatni. Fontos tudni, hogy egyszerre csak egy ápolási díjra való jogosultság állapítható meg az ápolást végző személy számára. Egy ápoltra pedig egyetlen ápolást végző személy számára állapítható meg a díj. Az ápolási díj havi bruttó összege 2018-ban 32 600 Ft, nettó összege 29 340 Ft. A kiemelt ápolási díj havi bruttó összege 58 680 Ft, nettó összege pedig 52 812 Ft.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A betegszoba legyen könnyen takarítható, így a felesleges porfogókat, bútorokat és kárpitokat érdemes eltávolítani.