Így készüljünk, ha kórházba megy a gyerek

Felnőttként sem könnyű szembenézni azzal, ha kivizsgálás vagy betegség miatt kórházba kell feküdnünk, de ha a gyerekünket kísérjük be, az még nagyobb kihívást jelent. Ha tehetjük, készüljünk fel rá, gyűjtsünk össze minden elérhető információt az adott intézménnyel kapcsolatban, és ne a helyszínen szembesüljünk azzal, hogy mit felejtettünk otthon vagy mi vár ránk az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban. 

Ráhangolódás

Ha előre tudjuk, hogy kórházba kell mennie, jóval korábban, és az életkorához mérten készítsük fel a gyereket arra, hogy mi vár rá az elkövetkező időszakban. Minden esetben fontos az őszinteség, de vegyük figyelembe a lelki alkatát is: van olyan gyerek, aki sokkal gördülékenyebben alkalmazkodik a változásokhoz, míg mások kifejezetten nehezen viselik azt, ha kimozdítják őket a már megszokott napirendjükből.

Találjuk meg a megfelelő hangot, a cél, hogy ne keltsünk benne félelmet és minden körülmények között érezze, hogy a kórházban is biztonságos környezet vár majd rá. Ami történni fog, az feltétlenül szükséges, nem bújhat ki alóla, de az ő érekét szolgálja. Az is segíteni szokott a ráhangolódásban, ha tudatjuk vele, hogy a kórházban raja kívül lesznek más gyerekek is.

Felvétel a kórházi osztályra

A betegfelvételnél minden olyan információt közöljünk a gyermekünkkel kapcsolatban, ami megkönnyítheti az orvosok munkáját és az ő ott tartózkodását is, különösen akkor, ha mi nem maradhatunk mellette a teljes kezelési időszak alatt. Ismertessük a gyerek megszokott napirendjét, az alvási és étkezési szokásait, azt, hogy mitől fél, milyen játékokat, tevékenységeket szeret, mihez kell segítség és mi az, amit már önállóan el tud végezni.

Csodálatos gyógyulások történeteit várja a K&H gyógyvarázs A Gyermekem varázslatos gyógyulásának története című pályázatra 150 szavas írásokat várnak olyan gyermekekről, akik sikeresen leküzdöttek egy betegséget. A megindító történetek közül a zsűri választja ki a legjobbakat, a nyertes történetet beküldők óriás macit, a nyertes pályázatban megjelölt intézmények pedig 1 millió forint értékű műszertámogatást kapnak. A pályaműveket július 20-ig várják, a részletekért látogassanak fel a khgyogyvarazs.hu oldalra!

A felvétel során át kell adnunk a hivatalos iratokat, beutalót, leleteket, kórelőzményeket, majd alá kell írnunk különböző beleegyezési nyilatkozatokat is például arról, hogy elfogadjuk a kórházi házirendjét, valamit, hogy engedélyezünk-e egyes beavatkozásokat, mintavételeket, illetve, hogy hozzájárulunk a gyermek kórházban való kezeléséhez.

Szülővel vagy szülő nélkül

Sok kórházban lehetőség van arra, hogy a szülők ne csak elkísérjék a gyermeküket, hanem velük is maradhassanak a teljes kezelési időszak alatt. Vannak anyaszállók, illetve olyan kórtermek is, ahol a szülő együtt aludhat a gyermekével, ami csecsemőkorban, a szoptatási időszakban még inkább fontos. Figyelembe kell venni az adott kórház lehetőségeit, a gyermek életkorát, valamint a kórházban a felvételnél mérlegelik például azt is, hogy a szülők milyen távol laknak az intézménytől. Előfordulhat az is, hogy a felnőtt elhelyezése térítési díjhoz kötött.

Amennyiben a szülő valamilyen okból nem maradhat mellette, a gyereket erre is fel kell készíteni. Fontos, hogy a búcsúzásnál minden esetben elköszönjünk a gyerektől, a titokban kilopakodás a lehető legrosszabb változat, ez csak fokozza benne a pánikot és a bizonytalanságot.

Mit vigyünk magunkkal a kórházba?

A felvételhez szükséges hivatalos papírok mellett csomagoljuk össze a tisztálkodási eszközöket, fogkefét, fogkrémet, fésűt, lányoknak hajgumit, hajcsatot, törölközőt, papucsot, nappali is és háló ruhákat. Mindig olyan öltözéket válasszunk, amely kényelmes anyagból készült és az évszaknak megfelelő. Ne hagyjuk otthon az esetlegesen szedett gyógyszereket és vitaminokat sem.

Nem árt, ha viszünk magunkkal egy kis rágcsálnivalót is, főleg, ha a gyermeknek valamilyen ételérzékenysége van, hiszen nem biztos, hogy a kórház büféjében találunk a számára is biztonságosan elfogyasztható ennivalót. Ha a szülő is bent marad, rá is kell gondolni - ebből a szempontból is - valamint legyen nálunk aprópénz, az automatákhoz. A gyerekeknek fontosak azok az otthoni kedvenc játékok, könyvek, írószerek és "alvókák", amelyeket a kórházba magukkal vihetnek, de egy saját kispárna szintén növelheti a kényelem mellett a biztonságérzetet is. A telefonhoz és esetleg az elektromos játékokhoz ne hagyjuk otthon a töltőt sem.

Fontos, hogy felkészítsük lelkileg a gyermeket a kórházi benntartózkodásra
Fontos, hogy felkészítsük lelkileg a gyermeket a kórházi benntartózkodásra

Vigyünk magunkkal evőeszközt, poharat, szalvétát és zsebkendőt, toalett papír, illetve hasznos a kézfertőtlenítő szer és a fertőtlenítő kendő, amivel például használat előtt letörölhetjük a wc ülőkéjét. Ha pedig csecsemővel megyünk, legyen nálunk elég pelenka, törlőkendő, saját cumisüveg, esetleg mellszívó, tápszer, bébiétel valamint vitaminok, krémek és egyéb kozmetikumok is. Legyünk tekintettel másokra is: ne válasszunk olyan játékot, amely túl hangos, vagy ne vigyünk például rollert és kis biciklit sem, hiszen a kórház nem játszótér.

Látogatási idő

A kijelölt látogatási időt tartsuk be, ettől csak akkor térjünk el, ha ezt előre egyeztetjük az orvosokkal vagy ápolókkal. Egyszerre ne menjünk be sokan a gyermekhez. A találkozások hangulatát pozitívan befolyásolhatja egy-egy apró játék vagy ajándék is, ami lehet például egy rajz, amit a barátai készítettek neki, akik ezzel jelzik, hogy haza várják és gondolnak rá.

Ahogy az első elköszönésnél itt is hangsúlyozni kell a gyerek számára, hogy bár nem maradhatnak vele a kórházban, de biztonságban van az intézményben és vissza fognak térni hozzá. A legjobb, ha már ilyenkor egy pontos és mindenképpen teljesíthető időpontot mondunk a gyereknek a következő találkozást illetően.

Legyünk türelmesek

A kórházi kezelés nem csak a gyerekek, hanem a szüleik számára is megerőltető. Türelem, megértés és nagyfokú alkalmazkodás kell ahhoz, hogy - a helyzethez mérten - optimistán átvészeljük ezt az időszakot. Legyenek reálisak az elvárásaink, mint az egészségügyi dolgozók, mint pedig az intézményekkel szemben, valamint próbáljunk megértőek lenni a többi beteggel és hozzátartozóikkal is.

Ha pedig végre eljött a kórházban töltött utolsó nap és szülőként nem tudtunk végig a gyermek mellett maradni, akkor ezt is igyekezzünk a lehető legjobban lebonyolítani. Egyeztessünk előre időpontot vele és ezt minden körülmények között igyekezzünk betartani. Ne felejtsük el, hogy ilyenkor már a várakozás minden perce gyötrően hosszúra tud nyúlni, főleg egy gyereknek.

Amikor pedig megkapjuk az összes szükséges papírt, zárójelentést és a további teendőkre vonatkozó tanácsokat, mehetünk végre haza! Remélhetőleg gyógyultan és talán néhány pozitív emléket és tapasztalatot is magunkkal vihetünk.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)