Hogyan válasszunk párt magunknak?

Mindenki hallotta már az olyan közhelyeket, mint a "szerelem volt első látásra", "csak a belső szépség számít igazán", vagy "az ellentétek vonzzák egymást". Mi történik azonban valójában a romantikus vagy szexuális partner választásakor?

A Notre Dame Egyetem szociológusa, Elizabeth McClintock a szakfolyóiratban megjelent tanulmányában a fizikai szépség hatásait vizsgálja a fiatal felnőttek szexuális és romantikus kimeneteleire (vagyis a partnerek számára, kapcsolati állapotukra, közösülés időzítésére). Eredményei nemi eltérést bizonyítanak a preferenciákat illetően.

A párválasztást gyakran hasonlítják a kereskedelemhez, ahol a személyek kimondatlanul becserélik saját "vagyonukat" a partnerük vagyonáért. McClintock kutatása azt mutatja, hogy amint a jó kinézetet be lehet cserélni státuszért és anyagiakért, a vonzerőt az elköteleződésre és a szexuális tevékenység előmenetelére vonatkozó kontrollért is be lehet cserélni. A kutató a következő nemi eltéréseket mutatta ki:

  • A fizikailag rendkívül vonzó nők nagyobb valószínűséggel hoznak létre kizárólagos kapcsolatot, mint pusztán szexuális viszonyt. Ezen kívül kisebb valószínűséggel létesítenek szexuális kapcsolatot a partnerrel való ismerkedés első hetében. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a fizikailag vonzó nők nagyobb hatalmukat arra használják a párválasztás piacán, hogy kapcsolataikban kontrollálják a kimeneteleket.
  • Nők esetében a szexuális partnerek száma a fizikai vonzerő növekedésével párhuzamosan csökken, míg férfiak esetében ez éppen fordítva működik, minél vonzóbb egy férfi, annál több szexuális partnere van.
  • Nők esetében a bevallott szexuális partnerek száma a testsúllyal is kapcsolatban áll. A vékonyabb nők kevesebb partnerről számolnak be. A vékonyság a vonzerő egyik tényezője a nők esetében, ezért egybecseng azzal az eredménnyel, hogy a vonzóbb nők kevesebb szexuális partnerről számolnak be.

McClintock egy másik, nemrégiben készített, egyelőre nem publikált kutatásában a "trófea feleség" sztereotípiáját is megkérdőjelezi, vagyis azt, hogy a nők beáldozzák szépségüket a vagyonért. A kutató szerint a témában készült korábbi kutatások két fontos tényezőt figyelmen kívül hagytak. Először is azt, hogy a magasabb státuszú embereket általában fizikailag vonzóbbnak tartják, valószínűleg azért, mert anyagilag megengedhetik maguknak az ápoltságot. Másodszor, a párválasztásban a legnagyobb erő a hasonlóság: iskolázottságban, rasszban, vallásban és fizikai vonzerőben. McClintock kutatása azt mutatja, hogy ha ezt a két tényezőt számításba vesszük, nem jellemző a nőkre általánosságban az, hogy a szépségüket eladnák pénzért.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)