Ha meglazul a családban egy csavar

A családban adódó, megoldhatatlannak tűnő esetekben sokszor elkelne a szakszerű segítség. Hová forduljunk, ha úgy érezzük, otthon egyre több a vita, mindenki mást akar, nem értjük egymást, és úgy érezzük darabokban a családunk? A családterápia segíthet.

A család a legfontosabb és legősibb kapcsolatrendszer, amelynek legnagyobb a személyiségformáló hatása. A család lehet a legnagyobb támogató erő, mely vigaszt és szeretetet nyújt. Mindezek mellett azonban a fájdalom és szomorúság forrásává is válhat. Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy családi életünkben, családi kapcsolatainkban is adódhatnak zavarok. Egy betegség, munkahelyi problémák, tinédzser gyerekünk lázadása, párkapcsolati konfliktusok vagy éppen a családban lezajló változásokhoz való alkalmazkodási képtelenség mind-mind odáig vezethetnek, hogy úgy érezzük, széthullik a család, hacsak nem érkezik segítség.

A családterápia segíthet a családoknak átvészelni az ilyen viharokat. A családterápia segít a problémák feltárásában, egymás jobb megértésében, megismerésében. Segít megérteni a kapcsolatokban rejlő érzelmi hiányosságokat, és együtt keresni a megoldás lehetőségeit.

Akárki is érzi úgy a családban, hogy probléma van: Ön, házastársa, a gyermek, egy testvér vagy egy nagyszülő, a családterápia mindannyiuknak segíthet a hathatós megoldás megtalálásában.

Mi a családterápia?

A családterápia olyan hatékony pszichoterápiás módszer, amellyel a szakemberek a tüneteket hordozó, problémát megnevező személlyel és annak családjával együttműködve megváltoztatják a család viselkedését, igyekeznek optimalizálni a családi rendszer működését. Segít a családtagoknak azonosítani a problémákat, és közreműködik a megoldás megtalálásában.

A családot rendszerben szemléli: a család a probléma keletkezésének és a terápiás beavatkozásnak az egysége. A terápia fókuszában a család, az abban lévő alrendszerek (szülői, testvéri, házastársi), illetve az egyén és jelentős kapcsolatai állnak. A terápia a családi kapcsolatokban kommunikáció révén igyekszik változást létrehozni az élmények feldolgozásában. Gyakori, hogy van egy tünethordozó a családban, akit a család maga elé tol, mint a probléma forrását. Családterápiában a tünethordozó a család egészének zavarát képviseli.

A családterápia viszonylag rövid távú. Az ülések kezdetben hetenkénti, kéthetenkénti majd havonkénti gyakorisággal zajlanak, 3-5 hónapig. Az ülések száma, a találkozások gyakorisága persze a probléma természetétől függ. Egyes esetekben a családoknak intenzívebb terápiára, gyors segítségre van szükségük. Így minden egyes terápia más és más, a terápiás tervnek, a célkitűzéseknek megfelelően, egy adott család "igényei" szerint működik. Az ülések időtartama hosszabb (általában másfél óra), mint egy átlagos pszichoterápiás óra, mivel a terapeutáknak folyamatosan figyelemmel kell kísérniük az összes családtag interakcióit.

Kinek jó a családterápia?

Mindenkinek, aki problémás családi kapcsolatain szeretne javítani. Lehet önálló terápiás módszer, vagy kombinálható egyéb terápiás formákkal. Használható egyik vagy másik családtag egyéni terápiájával együtt, illetve kiegészítheti az egyéni pszichoterápiát annak különböző fázisaiban. Kiemelt szerepe van a gyermek- és serdülő-pszichoterápiával való kombinációnak.

A családterápia azonban nem helyettesíthet semmilyen más szükséges terápiás kezelést. A családterápia a család segítségére lehet például, ha egy családtag skizofréniában szenved. De a skizofréniában szenvedő egyéni terápiáját továbbra is folytatni kell, legyen szó akár gyógyszeres kezelésről, akár pszichoterápiáról.

Nézzünk néhány példát, mikor segíthet a családterápia:

 • házassági problémák,
 • válás,
 • evészavarok (pl. anorexia, bulimia),
 • kábítószerfogyasztás,
 • pszichiátriai betegségek,
 • krónikus betegségek (pl. asztma),
 • gyász, veszteség, trauma,
 • munkahelyi stressz,
 • gyermeknevelési problémák,
 • erőszak,
 • anyagi nehézségekből fakadó problémák esetén
 • .

Mindazon páciensek számára ajánlható tehát, akik családban élnek, és tünetük, betegségük pszichoterápiával, illetve pszichoterápiával és gyógyszeres terápiával együtt gyógyítható. A családterápiát ma már nemcsak a gyógyító szakmák művelői tartják fontosnak, hanem egyre több magánember is igényli. Ők önként, orvosi javallat nélkül keresnek szakembert problémáik megoldására. Egyesek párkapcsolatuk megromlásakor, válás előtt kérnek tanácsot, mások gyermekeik viselkedési problémáira szeretnének megoldást találni.

Hogyan működik a családterápia?

Ideális esetben a családterápiás üléseken az egész család részt vesz. Előfordul azonban az is, hogy egyes üléseken egyénileg vesznek részt a családtagok, vagy például egy ülésre csak a házaspárt hívja be a terapeuta. Olyan is lehetséges, hogy egy nem családtagot is behív a terapeuta egy ülésre, például egy problémás kamasz tanárát vagy éppen a családdal foglalkozó szociális munkást.

A családterápiában feltérképezésre kerül a család problémamegoldó képessége, a gondolatok és az érzések kifejezésének képessége. Előtérbe kerülnek a családi szerepek, a szabályok, viselkedési minták, azért, hogy azonosítani lehessen a problémához vezető tényezőket.

A terápia segít azonosítani a családban rejlő erőforrásokat (például az egymással való törődést) és gyengeségeket (például a másikban való megbízás képtelenségét).

Tegyük fel, az Ön felnőtt fia depressziós. A család nem érti depressziójának okát, és nem tudják, hogyan segíthetnének. Habár aggódik fia egészségéért, olyan mélyen gyökerező családi konfliktusaik vannak, hogy a beszélgetéseik végül mindig veszekedésekbe torkollanak. Mindenki sértve érzi magát, a probléma megoldatlan marad, és a szakadék Önök között csak tovább szélesedik.

A családterápia egy ilyen probléma esetén is segíthet a "megoldás" megtalálásában. A terapeuták segítségével a családtagok megtanulhatnak másként kommunikálni, és úrrá lenni a régi problémákon. A terápiás célkitűzés egyéni és közös célokat is tartalmaz, és a családtagok a terapeuta segítségével azon dolgoznak (az üléseken és persze otthon is), hogy ezeket elérjék.

Kik végezhetnek családterápiát?

Családterápiát képzett szakemberek végezhetnek. Ma Magyarországon családterápiát pszichoterapeuta szakvizsga vagy módszerspecifikus végzettség birtokában végezhetnek orvosok, klinikai szakpszichológusok. Családkonzultáns végzettséggel rendelkezők ko-terápiában végezhetik (pszichoterapeuta mellett). A terapeuták alapdiplomájuk mellé (pl. orvos, pszichológus, szociális munkás vagy pedagógus) 2-4 év alatt szerezhetik meg a szakmai képesítést.

A hazai családterápiás központokban, mind Budapesten, mind a vidéki városokban kórházi osztályokon (pszichiátria, gyermekpszichiátria, pszichoszomatikus belgyógyászat stb.), pszichiátriai gondozókban, családsegítő központokban, alapítványi, illetve magánrendelések keretében működnek kiképzett családterapeuták, család-pszichoterapeuták. Sajnos azonban nagyon kevesen.

A családterápia szoros szupervízióval működik. A szupervízió (magyarul ellenőrzés vagy felügyelet) célja a segítő szakmában dolgozók mentális védelme és szakmai kompetenciájuk fejlesztése. Segíti a problémákra való rálátást külső szemszögből. A szupervízió munkamódja az esetmegbeszélés. Általában a kettős vezetés biztosítja a szupervízió lehetőségét, ez azt jelenti, hogy két szakember vezeti a terápiát.

Magyarországon 1989-ben alakult meg a Magyar Családterápiás Egyesület (MCSE) , amely ma is a hazai képzés, továbbképzés és családterápiás tevékenység koordinálója, jelentős külföldi társszervezetek partnere.

Jól képzett és gyakorlott szakembert az egyesület segítségével biztosan lehet találni. Elérhetőségük:

Milyen kérdéseket tegyünk fel, ha családterapeutát választunk?

Mielőtt családterapeutát választ, felmerülhet Önben számos kérdés, melyekre érthető módon választ szeretne. Fontolja meg az alábbi kérdéseket, és bátran tegye is fel őket leendő terapeutájának!

 • Milyen képzettséggel, gyakorlattal rendelkezik?
 • Milyen szakmai szervezet áll a hátterében?
 • Az Ön problémájában milyen tapasztalata, gyakorlata van?
 • Mennyi tiszteletdíjat kér? Mennyibe kerül egy terápiás óra?
 • Hol rendel és mikor?
 • Milyen időtartamú egy terápiás óra?
 • Milyen sűrűn lesz szükség a találkozóra?
 • Hány ülésre lesz szükség várhatóan?
 • Mi a helyzet elmaradt találkozó esetén?
 • Szükség esetén hogyan érhető el a terapeuta két találkozó között?

Forrás:
MayoClinic.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: