Ezért nem szabad naponta fürdetni a csecsemőket

Bár a legtöbb újdonsült anyuka és apuka kedvelt időtöltése a kisded esti fürdetése, egy friss kutatás szerint ezzel árthatnak a babának, mivel a napi pancsolás növeli az olyan nehezen kezelhető bőrbetegségek kialakulásának esélyét, mint például az ekcéma.

Bár még ma is erősen tartja magát a szokás, hogy az újszülötteket világra jövetelük után rögtön meg kell fürdetni, utána pedig naponta mosdatni, a modern gyermekorvosi felfogás szerint ez többet árt, mint használ. A világ egyik legnevesebb egyetemének, a londoni King's College kutatói például most arra jutottak tanulmányukban, hogy a napi fürdetés közel megduplázza a csecsemőkoriekcémakialakulásának esélyét.

A baba fejlődése az első három hónapban A születés utáni első három hónapban a kisbabák rendkívül látványos változásokon esnek át: mosolyogni, sőt nevetgélni kezdenek, egyre nagyobb figyelmet szentelnek környezetüknek, a harmadik hónap végére pedig már szüleik arcát is megismerik. Részletek itt.

A kutatásban - amelyről a Medscape számolt be - részt vevő szülőket arra kérték, hogy gyermekük 3 és 12 hónapos korában töltsenek ki egy kérdőívet babaápolási szokásaikról: hogy milyen termékeket és milyen gyakran használnak, hogyan és mennyit szokták fürdetni a kisdedeket, illetve mennyire ítélik száraznak a bőrüket. Emellett bőrgyógyászok is megvizsgálták a kisbabákat, az ekcéma tünetei és transzdermális vízveszteség jelei után kutatva. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy azoknál a 3 hónapos csecsemőknél, akiket hetente egyszer fürdettek, csupán 14,3 százalékos arányban alakult ki ekcéma, míg azoknál, akiket gyakrabban mosdattak, ez a szám 26,9 százalék.

Az új kutatás fényében célszerű csupán heti egyszer fürdetni a csecsemőket. Fotó: Getty Images
Az új kutatás fényében célszerű csupán heti egyszer fürdetni a csecsemőket. Fotó: Getty Images

A gyakori fürdés károsítja a babák bőrét

Az ekcémán túl vizsgálták a bőr természetes védekezőképességének helyes működését is, itt pedig még nagyobb eltéréseket mutattak az eredmények. A heti egyszer fürdetett kisbabák közül 14,6 százaléknál jelentkeztek problémák; azoknál, akiket 2-4 alkalommal mosdattak, már 26,4 százalékra ugrott ez az arány. Heti 5-6 fürdetés esetén 30,4 százaléknál sérült a bőr védőrétege, azoknál pedig, akiket mindennap pancsoltattak, már 44 százaléknál mutatkoztak gondok ezen a téren.

Jelen kutatás során arra nem tértek ki, hogy miért van ennyire rossz hatással a fürdés a gyermekek bőrére. De ebben valószínűleg szerepet játszik a városokban gyakori kemény víz, amely jobban szárít, továbbá a nem megfelelő, irritáló anyagokat tartalmazó szappanok alkalmazása.

Az eredmények szerint 1 éves korra azonban eltűntek ezek a különbségek, tehát a tudósok szerint egyértelműen az a lényeges, hogy az élet első hónapjaiban ne vigyük túlzásba a babák mosdatását. "Természetesen fontos a napi rutin kialakítása, amelynek hagyományosan része az esti fürdetés. Azonban véleményem szerint egy csecsemőt elég heti egyszer megmosdatni" - tanácsolta Thomas Marrs orvos, a kutatás vezetője.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció