Egyre több gyereknél ismerik fel az autizmust

A korábbiaknál több gyermeket diagnosztizálnak már fiatalabb korában autizmussal - derült ki egy amerikai elemzésből. Egyesült államokbeli felmérések szerint a autizmus minden 44 gyermekből egyet érint a tengerentúlon.

Hogyan találhat párt magának, aki Asperger-szindrómával él?

Amerikában évek óta nő az autizmussal diagnosztizáltak száma, de szakértők szerint ez a számbeli emelkedés inkább azt tükrözi, hogy nagyobb figyelmet fordítanak az autizmusra, a diagnózis és a kezelés szélesebb körben vált elérhetővé, és nem azt, hogy valóban több lenne az autizmussal élő gyermek. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) kutatói egy tucatnyi amerikai állam 2018-as adatait elemezve megállapították, hogy a nyolcévesek körében minden 44 gyermek közül egynél diagnosztizáltak autizmust, míg 2016-ban ugyanez csupán minden 56. gyermekről volt elmondható. A CDC egy másik, csütörtökön közzétett jelentése szerint 2018-ban a gyermekeket 50 százalékkal nagyobb eséllyel tudták diagnosztizálni már négyéves korukban autizmussal, mint 2014-ben.

Az Egyesült Államokban minden 44. gyermeknél autizmust diagnosztizálnak 8 éves korára
Az Egyesült Államokban átlagosan minden 44. gyermeknél autizmust diagnosztizálnak 8 éves korára. Fotó: Getty Images

A CDC jelentése 11 állam közösségeiből származó adatokat vizsgált, többnyire városiasabb környékeken élőkét, ahol azautizmusáltalában magasabb számban jelentkezik. Az ez alapján kialakított becslések nem feltétlenül tükrözik a teljes amerikai helyzetet - hangsúlyozták a szerzők. Az autizmus előfordulási aránya széles skálán mozgott: Kaliforniában, ahol kiemelkedő a szolgáltatás, minden 26 gyermek közül egynél, Missouri államban minden 60 gyermek közül egynél diagnosztizáltak autizmust.

Kelly Shaw, a CDC kutatója kiemelte, előrelépés történt az autizmus korai diagnosztizálásában, ami azért is nagyon fontos, mert ezek a gyerekek már korábban hozzájuthatnak az állapotukat javító szolgáltatásokhoz. Amanda Bakian, az Utahi Egyetem kutatója, a jelentés társszerzője arra is rámutatott, hogy Utahban a szegényebb családok gyermekei körében magasabb volt az autisták aránya, mint a gazdagabb családokból érkező gyermekeknél, amivel egy régi tendencia fordult meg. Bakian szerint ez valószínűleg szintén arra vezethető vissza, hogy az egészségügyi szolgáltatások javulása miatt nagyobb az autizmus felismerésének esélye.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)