Alvás: 8 dolog, amit biztosan te is elrontasz

A jó alvás nemcsak azért fontos, hogy helyt tudjunk állni a mindennapokban, hanem azért is, hogy megőrizzük az egészségünket. Elmondjuk, milyen rossz szokásokkal súlyosbítható az alvászavar, és mit NE ronts el a továbbiakban!

A sok alvásproblémával nemcsak az a baj, hogy álmosak leszünk tőle, hanem a testi-lelki egészségünkre is káros hatással lehet, ha hosszú távon nem alszunk eleget, jó minőségben. Ne rontsunk a helyzeten, inkább iktassuk ki a rossz szokásainkat az életünkből!

Mit rontunk el?

Felborítjuk az alvási rutint

Ha a hétköznapokon pontos alvásrutint követünk, abból egyszerűen nem érdemes engednünk a hétvégén sem. A testnek szüksége van a következetességre, és ha nem fekszünk le időben, azzal pontosan ezt borítjuk fel. A testünk biológiai órájának pontos működését akár egyetlen nap alatt is összezavarhatjuk.

AZ ALVÁSPROBLÉMÁK TESTI-LELKI EGÉSZSÉGÜNKRE IS HATÁSSAL VANNAK. FOTÓ: GETTY IMAGES
AZ ALVÁSPROBLÉMÁK TESTI-LELKI EGÉSZSÉGÜNKRE IS HATÁSSAL VANNAK. FOTÓ: GETTY IMAGES

Túl korán fekszünk le

Ha már egyszer „beállítottuk” a biológiai óránkat, akkor az ellenkező irányban sem szabad eltérnünk tőle. Hiába gondoljuk azt, hogy ha éjfél helyett már este nyolckor lefekszünk, attól majd kipihentebbek leszünk. Ha például a testünket már hozzászoktattuk, hogy éjfélre érje el azt az állapotot, amikor aludni tudunk, akkor nem érdemes sokkal korábban lefeküdni, sem jóval később kelni.

Túl későn fekszünk le, vagy egyáltalán nem szabjuk meg a lefekvés idejét

Ugyanígy nem jó az sem, ha elvárjuk magunktól, hogy egy hajnali lefekvés után úgy ébredjünk fel reggel, mintha normálisan aludtunk volna. Sőt, ha egyáltalán nincs egy megszokott időpontja az esti lefekvésnek, akkor nem fog jól működni a biológiai óránk sem, ami felkészíthetné a testünket az alvásra.

Lefekvés előtt 8 órán belül kávézunk

A délutáni kávézás már egyáltalán nem jó ötlet, ha jól szeretnénk aludni. Ha ezt az egy szabályt betartjuk, hogy lefekvés előtt nyolc órán belül már nem fogyasztunk koffeint, hamar javulni fog az alvás minősége is.

Lefekvés előtti munka

Nem helyes a laptop elől egyből az ágyba zuhanni: az agyunknak és a testünknek ugyanis szüksége van arra, hogy szép lassan állhasson át alacsonyabb fokozatra. Ha nincs olyan időszak, ami stresszmentesen elválasztaná az alvásidőt a munkától, akkor nem fogunk kellőképpen megnyugodni, így a testünk nem tud átállni arra, hogy végre pihenhet. Ez az átmeneti időszak lehet például az elalvás előtti olvasásé, de akár írhatunk naplót is. A testünk biztosan meg fogja hálálni, hogy ilyenkor fel tud készülni az éjszakai pihenésre!

Alvás előtti edzés

Bár a jó alváshoz elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, de nem mindegy, hogy mikor végezzük az edzéseket. Ha túl közel esik az intenzív mozgás a lefekvési időhöz, akkor megzavarhatja az alvást, mert a testünket elárasztjuk stresszhormonokkal. Edzés után időt kell hagyni a szervezetünknek, hogy szépen lecsillapodjon, mielőtt az alvást akarnánk erőltetni. Ha csak lefekvés előtt van időnk mozogni, akkor válasszunk kevésbé megerőltető edzést, amely segíti a megnyugvást. Ha megfelelő minőségű és mennyiségű alvást tudunk biztosítani a szervezetünknek, akkor azt testünk-lelkünk meghálálja. Ehhez azonban nem elég este becsukni a szemünket, reggel pedig kinyitni. Rengeteget tehetünk mi magunk is azért, hogy egy nyugodt éjszaka után kipihenten kezdődjön a nap. Mutatjuk a legjobb alvásszokásokat!

Dehidratáltan fekszünk le aludni

Károsan hat az alvásunkra, ha a nap folyamán nem fogyasztunk elég vizet, de az is előidézheti dehidratáltságunkat, és megfoszthat a minőségi alvástól, ha túl sok alkoholt ittunk.

Helytelenül táplálkozunk

Rendkívül kockázatos a nap végén nagy mennyiségű zsíros ételt fogyasztani, hiszen ezzel megterheljük az emésztőrendszerünket, és könnyen előfordulhat az is, hogy órákig álmatlanul forgolódunk, vagy rémálmokra ébredünk. Érdemes tehát egészséges, teljes kiőrlésű gabonát, valamint zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó vacsorát választani, és azt lefekvés előtt legalább két órával megenni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra