Mandulaműtét utáni vérzés

A mandulaműtét utáni torokvérzés a műtétek 1-2 százalékánál fordul elő. Igen súlyos szövődménynek számít.

Mitől vérzik a mandula?

Mandulaműtét után a kivett mandula helyén nyílt seb keletkezik a torokban, amelyet egyfajta sebváladék fed le. Ha ez a sebet fedő váladék köhögés vagy egyéb ok miatt leválik, az alatta található erek is felszakadhatnak, akár nagyobb artériák és megnyílhatnak, ekkor pedig vérzés alakulhat ki. Ezekben az esetekben nem a vérzés jelenti az igazi problémát, hanem hogy a beteg megfulladhat a vértől. A vérzés egyébként lehet intenzív vagy viszonylag gyenge is, és a vér akár az orrból vagy a szájból is távozhat.

A mandulaműtét utáni torokvérzés a műtétek 1-2 százalékánál fordul elő
A mandulaműtét utáni torokvérzés a műtétek 1-2 százalékánál fordul elő

Mikor jelentkezhet a vérzés?

Beszélhetünk úgynevezett elsődleges vérzésről, amikor a műtét uáni 24 órában jelentkezik, vagy másodlagosról, amikor a beavatkozást követő ötödik és tizennegyedik nap között. Szakemberek szerint az, hogy jelentkezik-e vérzés és milyen mértékben attól is függ, hogy az orvosok milyen technikát alkalmaztak a műtét során. De legyen szó akár elsődleges, akár másodlagos vérzésről, ha jelentkezik, mindenképpen azonnal mentőt kell hívni.

Elkerülhető a vérzés?

Műtét után néhány óvintézkedést mindenképpen érdemes betartani a vérzés kockázatának csökkentése érdekében. Figyeljünk oda például az étkezésre: kerüljük az élelmiszereket, amelyek ingerelhetik a sebet, így például ne fogyasszunk savas ételeket és italokat, csípős fűszereket, alkoholt, koffeint, különböző forró ételeket és italokat - és kerüljük a dohányzást is.

Készüljünk fel arra is, hogy az operációt követően gondot okozhat a nyelés, és gyakran jelentkezik torokfájás, ezért étkezés előtt 15 perccel érdemes fájdalomcsillapítót bevenni.

Teendők mandulaműtét előtt Hogy minél zökkenő- és komplikációmentesebb legyen az operáció, nem árt néhány dolgot szem előtt tartani, ha a mandulák eltávolítása van soron. További részletekért kattintson!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: