Mandulaműtét utáni vérzés

A mandulaműtét utáni torokvérzés a műtétek 1-2 százalékánál fordul elő. Igen súlyos szövődménynek számít.

Mitől vérzik a mandula?

Mandulaműtét után a kivett mandula helyén nyílt seb keletkezik a torokban, amelyet egyfajta sebváladék fed le. Ha ez a sebet fedő váladék köhögés vagy egyéb ok miatt leválik, az alatta található erek is felszakadhatnak , akár nagyobb artériák és megnyílhatnak, ekkor pedig vérzés alakulhat ki. Ezekben az esetekben nem a vérzés jelenti az igazi problémát, hanem hogy a beteg megfulladhat a vértől. A vérzés egyébként lehet intenzív vagy viszonylag gyenge is, és a vér akár az orrból vagy a szájból is távozhat.

A mandulaműtét utáni torokvérzés a műtétek 1-2 százalékánál fordul elő
A mandulaműtét utáni torokvérzés a műtétek 1-2 százalékánál fordul elő

Mikor jelentkezhet a vérzés?

Beszélhetünk úgynevezett elsődleges vérzésről, amikor a műtét uáni 24 órában jelentkezik, vagy másodlagosról, amikor a beavatkozást követő ötödik és tizennegyedik nap között. Szakemberek szerint az, hogy jelentkezik-e vérzé s és milyen mértékben attól is függ, hogy az orvosok milyen technikát alkalmaztak a műtét során. De legyen szó akár elsődleges, akár másodlagos vérzésről, ha jelentkezik, mindenképpen azonnal mentőt kell hívni.

Elkerülhető a vérzés?

Műtét után néhány óvintézkedést mindenképpen érdemes betartani a vérzés kockázatának csökkentése érdekében. Figyeljünk oda például az étkezésre: kerüljük az élelmiszereket, amelyek ingerelhetik a sebet, így például ne fogyasszunk savas ételeket és italokat, csípős fűszereket, alkoholt, koffeint, különböző forró ételeket és italokat - és kerüljük a dohányzást is.

Készüljünk fel arra is, hogy az operációt követően gondot okozhat a nyelés, és gyakran jelentkezik torokfájás, ezért étkezés előtt 15 perccel érdemes fájdalomcsillapítót bevenni.

Teendők mandulaműtét előtt Hogy minél zökkenő- és komplikációmentesebb legyen az operáció, nem árt néhány dolgot szem előtt tartani, ha a mandulák eltávolítása van soron. További részletekért kattintson !

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra