Mutatjuk, mi lehet a só egészséges alternatívája

Nemcsak a szív-érrendszeri megbetegedések és korai halálesetek kockázatát, de az egészségügyi kiadásokat is csökkenti egy sópótló készítmény - állítja egy friss tanulmány. A hagyományos konyhasóhoz képest a sópótló kevesebb nátriumot, viszont hozzáadott káliumot tartalmaz.

Hogyan fogyaszthatunk a mindennapokban több káliumot?

A túlzott, napi 5 grammot meghaladó sófogyasztás világszerte mintegy hárommillió halálesetért tehető felelőssé évente. Ötből négy haláleset az alacsony és közepes jövedelmű országokban történik, illetve a halálesetek közel fele a 70 éven aluli korosztályt érinti - olvasható az ausztráliai székhelyű George Institute for Global Health független orvosi kutatóintézet közleményében. A szervezet legfrissebb kutatási eredményei szerint a só kiváltása a bevezetőben említett sópótlóval egyaránt mérsékli a stroke, a szívroham és a korai elhalálozás veszélyét.

konyhasó, sófogyasztás, ételsózás
A túlzott sófogyasztás komoly egészségügyi kockázatot jelent hosszú távon. Fotó: Getty Images

A kutatók mintegy 21 ezer felnőttet toboroztak egy kísérlethez Kína 600 vidéki településén 2014 áprilisa és 2015 januárja között. A résztvevők egyik fele ingyenesen kapott annyi sópótlót, amennyi fedezte a háztartása szükségleteit mind a főzés, mind az élelmiszer-tartósítás terén. Eközben a kontrollcsoport tagjai továbbra is hagyományos konyhasót használtak ezekre a célokra. A résztvevőket ezután öt éven keresztül követte nyomon a kutatócsoport. Összesen több mint háromezren kaptak stroke-ot ez idő alatt, de a sópótlót használók körében 14 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult az agyi érkatasztrófa előfordulása.

Vagyis pusztán a hagyományos konyhasó összetevőinek arányának megváltoztatása - kevesebb nátrium, több kálium - csökkentette az életveszélyes betegségek kialakulásának kockázatát. Az erről szóló tanulmányt már 2021 augusztusában közzétette a kutatóintézet, majd azóta további elemzésekkel azt is kimutatták, hogy a sópótló biztosításának költségei messze elmaradnak az egészségügyi kiadásoktól, amelyeket a stroke-os esetek megelőzése révén meg lehet spórolni. Mindez ráadásul akkor is érvényes lenne, ha a sópótlót a mai legmagasabb piaci ár másfélszereséért szereznék be. Mi több, egy Kínában széles körben elérhető sópótlót akár az aktuális ár tízszereséért is megérné beszerezni.

"Kutatásunk már kimutatta, hogy a sópótlók csökkentik a stroke, a szívroham és a korai elhalálozás kockázatát, de most már azt is elmondhatjuk, hogy csökkentik az egészségügyi kiadásokat is. A sópótlás egy különösen olcsó és hatékony eszköz az olyan országokban, ahol a nátriumbevitel főként az otthoni főzéshez használt sóból származik, amelyet tehát könnyedén kiválthatunk" - fogalmazott Thomas Lung, a George Institute for Global Health kutatója, a Circulation című folyóiratban megjelent tanulmány szenior szerzője. A szakember szerint a sópótlókat éppen ezért érdemes a sófogyasztás csökkentését célzó kampányok kulcsfontosságú elemévé tenni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)