Mennyire veszélyes a szapora szívverés?

Sok betegség, probléma kísérőtünete lehet a szapora, heves, túl erőteljes szívverés, szívdobogás-érzés. Előfordulhat az is, hogy a szívverésünk rendszertelenné válik. Mennyire veszélyes és mit tehetünk ellene?

Így működik a szív

Ahhoz, hogy jobban megértsük a szívverés zavarait, tisztában kell lennünk azzal, hogy hogyan is működik a szívünk. A szív pumpálását, a szívverést, vagyis azt, hogy a szív képes legyen a vért keringetni a szervezetben, eljuttatni a sejtekhez a tápanyagokat és az oxigént, egy összetett elektromos jelzőrendszer irányítja. Ezek az elektromos impulzusok biztosítják, hogy a szívverés elég erős és kellően egyenletes legyen, vagyis a szív izmai akkor húzódjanak össze és ernyedjenek el, amikor arra szükség van.

A szapora szívverés betegséget is jelezhet
A szapora szívverés betegséget is jelezhet. Fotó: iStock

Mikor érezhetjük a szívritmuszavart?

Bár a szív elektromos impulzusait speciális sejtek biztosítják, minden szívizomsejt képes lehet arra, hogy elektromos jelzést küldjön, vagyis, ha a speciális sejtek megsérülnek, akkor a szívizomsejtek átvehetik ezek szerepét, így fenntarthatják a szívverést (igaz, ez jóval lassabb és sokkal erőtlenebb lehet). A szívdobogásérzést, szívritmuszavart akkor érezhetjük, ha a normális szívverésben valamilyen probléma következik be: a szív az ingerületátvivő rendszer rendellenessége miatt túl gyorsan, túl lassan vagy éppen szabálytalanul ver. Ez időnként mindenkinél előfordulhat, és sokszor észre sem vesszük, de az is megtörténhet, hogy a szívritmuszavar az életünket veszélyezteti.

Ezt jelzi a hirtelen szívdobogás

A szívritmuszavaroknak számos formája ismert, attól függően, hogy hol keletkeznek a szívben, de csoportosíthatóak a frekvencia (egy-egy "rossz" dobbanásról van szó, vagy sorozatról), a szívverésben megfigyelhető-e valamilyen ritmus, esetleg teljesen zavaros, illetve, hogy állandóan megfigyelhetőek-e vagy saját maguktól elmúlnak.

Milyen is a szívdobogás-érzés?

A szívdobogás-érzést gyakran úgy írják le az érintettek, mint a mellkasban érzett vibrálást, remegést. Emellett érezhetnek teltségérzetet, "gombócot" a torokban vagy a mellkasban, hányingert, izzadást, légszomjat. Ha a szívverés nagyon szapora, akkor a vérnyomás jelentősen lecsökkenhet, ami szédülést, ájulást is okozhat. A szívdobogás-érzés kiváltó okát gyakran elég nehéz meghatározni, mert könnyen előfordulhat, hogy éppen akkor, amikor az orvosi vizsgálat, például EKG folyik, semmilyen kóros szívritmus nem érzékelhető vagy mutatható ki.

A szívdobogás-érzés kezelése nagymértékben függ az alapbetegségtől. Esetenként csak az életmód megváltoztatására van szükség, például a koffein- és alkoholfogyasztás mérséklésére, vagy a dohányzás abbahagyására. Más esetekben gyógyszeres kezelésre lehet szükség, de akár műtét is szükségessé válhat a szívdobogás-érzés megszüntetéséhez. Bizonyos esetekben a szívdobogás-érzés nagyon súlyos, életveszélyes állapotot jelezhet, ilyen esetben mellkasi fájdalom, gyomorégésre emlékeztető tünetek,ájulásvagy extrém mértékű gyengeség, fáradékonyság jelentkezhet. Ilyenkor azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.

Van-e lehetőség a szívdobogás-érzés megelőzésére?

A szív- és érrendszeri zavarokat csökkentő életmód-változtatás mindenképpen előnyös, például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, stb. kezelésére lehet szükség, akárcsak arra, hogy leszokjunk a dohányzásról. Vannak olyan betegek is, akiknek jót tesz, ha lemondanak az alkoholról, a koffeintartalmú italokról.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)