Hogyan kell pulzust mérni, és mi számít magasnak?

A pulzus mérése nem csak vérnyomásmérő vagy okosóra segítségével oldható meg. Akár önmagunk is kitapinthatjuk, számolhatjuk a pulzusunkat.

A pulzus mérése különösen akkor hasznos, ha úgy érezzünk, nagyon gyorsan, erősen ver a szívünk és nincs a közelben mérőeszköz - mondta Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. Legkönnyebben a nyaknál és a csuklónál tapintható ki a pulzus, bár a könyök belső felén, a térdek alatt, illetve a halántékon is érezhető lehet egy kis keresgélés után. A csuklónál úgy kell eljárni, hogy a tenyerünkkel felfelé fordítjuk a kezünket, majd kimérünk kb. kétujjnyi távolságot a csukló vonalától, a hüvelykujj vonala felé tájolva. Ha sikerült kitapintani a pontot, legkönnyebben a másik kéz hüvelykujjával érezhetjük a szívverésünk ritmusát.

pulzus
Nem csak okosórával vagy eszközzel lehet pulzust mérni. Fotó: Getty Images

A nyakon is viszonylag könnyen kitapintható a pulzus. Ehhez a mutató- és középső ujjat egymás mellé kell tenni, és az állkapocs alatt, nagyjából az ötös-hatos fog alatti területen kell próbálkozni. Ha megtaláltuk a megfelelő pontot, nézzünk egy másodpercmutatós órát, és számoljuk a szívveréseket pontosan egy percig, vagy 30 másodpercig számolva megszorozzuk a kapott értéket kettővel.

Nem biztos, hogy szívritmuszavar vagy egyéb szívprobléma áll a gyors pulzus hátterében - néha ennél sokkal hétköznapibb okok miatt is szapora lehet a pulzusunk.

Lassú emelkedés és hirtelen kiugrások

Agyunk időnként úgy "értesül", hogy a sejtjeinknek több oxigénre és tápanyagra van szüksége, ezért üzenetet küld a szívnek, hogy pumpáljon keményebben: ilyenkor érezhetjük úgy, hogy magasabb a pulzusunk. Milyen esetekben érkezhet ilyen üzenet a szívbe? Normál esetben például olyankor, amikor intenzívebben kezdünk mozogni, ha stresszes helyzettel találjuk szembe magunkat, ha nagyon meleg helyen tartózkodunk, ha bizonyos gyógyszerek ilyen hatást váltanak ki, vagy akár akkor is, ha ülésből hirtelen felállunk. Ilyen esetekben gyors emelkedést és magas pulzust mérhetünk, illetve erős szívdobogást érezhetünk, ami egészséges esetben rövid idő alatt magától helyreáll. A pulzus azonban lassan, fokozatosan is emelkedhet, például olyan okok miatt, mint a dohányzás, az alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggőség, a nem kezelt magas vérnyomás, vagy akár a nem kiegyensúlyozott étrend és a mozgásszegény életmód.

Mit kell tenni, ha többször is magas pulzust mérünk?

Általánosságban a percenkénti 60-80 közti pulzus tekinthető normálisnak. Ha ennél rendszeresen magasabb pulzust mérünk, illetve ha esetenként kiugró, vagy fokozatosan egyre magasabbra emelkedő pulzust tapasztalunk, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni az okokat - hangsúlyozta a szakorvos. Különösen akkor nem érdemes halogatni a kardiológiai vizsgálatot, ha olyan tüneteket is megfigyelünk, mint a mellkasban érzett "repkedés", a mellkasi szorítás, és a ki-kihagyó szívverés, amelyet hirtelen bedobbanás követ. A panaszok hátterében persze olyan "természetes" okok is állhatnak, mint például egy stresszes élethelyzet - ezt szintén kezelni kell, csak nem kardiológiai úton. Kiderülhet azonban, hogy szervi okok okozzák a pulzusproblémákat. Ilyen lehet például a vashiányos vérszegénység, egyes szívbillentyűt vagy más, szívet érintő problémák, pajzsmirigy- vagy más hormonális betegségek, komoly vérzés vagy egyes szervek súlyos betegségei.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)