Bajt jelent a szabálytalan szívverés?

Ha a szívünk egészséges, nem fordítunk különösebb figyelmet a működésére. De ha valamilyen oknál fogva rendellenesen funkcionál - például szabálytalanul ver -, akkor hajlamosak vagyunk megijedni. Pedig talán jobb volna folyamatosan vigyázni rá, s időben orvoshoz fordulni, ha valamilyen rendellenesség jelentkezik.

Mivel a szív létfontosságú szervünk, amennyiben bármilyen zavart tapasztalunk a működésében, különösen, ha a tünetek visszatérőek, szükség van a potenciális - olykor túlzás nélkül halálos - veszélyt feltáró kivizsgálásra - hívja fel a figyelmet a Kardioközpont.

Mi az a szívritmuszavar?

A szív ingerképző központja a jobb pitvarban lévő szinuszcsomó, innen vezetődik el az ingerület a szív többi részébe. Egészséges embernél az ingerületképző és elvezető rendszer a szívizommal összehangoltan, harmonikusan működik. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen belső vagy külső okból ez az összehangoltság felborul, és a szívizom összehúzódásai a szokottnál sűrűbben (tachycardia), vagy éppen lassabban (bradycardia), esetleg szabálytalanul, extra ütésekkel, illetve kihagyásokkal történnek (arrythmia). Ilyenkor beszélünk szívritmuszavarokról. A szívritmuszavarok gyakori és veszélyes formája a pitvarfibrilláció, amelyet a szív, illetve a kamrák gyors és rendszertelen összehúzódása jellemez - foglalta össze a szívritmuszavarokat dr. Sztancsik Ilona kardiológus.

szívritmuszavar
A szívritmuszavar lehet veszélytelen és halálosan komoly is

A szívritmuszavar lehetséges okai

Előfordulhat, hogy a ritmuszavart valamilyen szívbetegség idézi elő, ilyen például a szívkoszorúér-szűkület vagy az elzáródás nyomán kialakuló szívizominfarktus, ahol az elhalt izomsejtek megváltozott ingerületvezetési képessége áll a háttérben. A probléma szíven kívüli tényezők miatt is létrejöhet. Ilyen lehet többek között a pajzsmirigybetegség, a cukorbetegség, illetve különféle életmóddal összefüggő tényezők, így a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a stimulánsok (kávé, drogok) használata. Az elhízott emberek körében is nagyobb valószínűséggel alakul ki szívritmuszavar.

Mit érez, akinek szívritmuszavara van?

  • mellkasi remegésérzés és fájdalom
  • túl gyorsan vagy lassan, illetve rendszertelenül verő szív
  • légszomj
  • a torokban, a gyomor tájékán fellépő furcsa fájdalom, szúrás
  • szédülés, bizonytalanságérzet
  • félelem, idegesség
  • látászavarok
  • a teljesítőképesség romlása

A szívritmuszavar kezelése

"A legfontosabb azt kideríteni, hogy szíven kívüli ok vagy a szív valamilyen betegsége áll-e a háttérben, hiszen annak megfelelően tudjuk meghatározni a szükséges terápiát" - közölte Sztancsik Ilona. A gyógyszeres kezelés során az orvosok úgynevezett antiaritmiás készítményeket alkalmaznak, illetve olyan speciális készülékeket is használnak, amelyekkel közvetlenül be lehet avatkozni a szív elektromos működésébe (ez a szívritmus-szabályozó, a pacemaker). Bizonyos esetekben műtéti megoldást választanak, s a szívben a kóros ingerületet képző vagy vezető izomrostokat szívsebészeti eljárással átvágják, kiiktatják. Ha a kiváltó ok a szívben keresendő, akkor az alapbetegséget kell megfelelően kezelni, mert csak ettől várható a szívritmus normalizálódása.

A szívritmuszavarok prognózisa általában az alapbetegségtől függ, valamennyi ritmuszavarban szenvedő beteg esetén fontos a rendszeres kontroll. Az alaposan kivizsgált és beállított beteg teljes életet élhet, az esetleges megszorítások pedig mindig egyéni elbírálást kívánnak. Részletek!

Hogyan előzhető meg a szívritmuszavar?

A szívritmuszavarok kialakulását és súlyosbodását első sorban "szívbarát" életmóddal lehet megelőzni. Ez annyit jelent, hogy ajánlott zsír- és sószegény táplálkozásra áttérni, valamint sok zöldséget, növényi olajat, halat fogyasztani. Törekedni kell a kiegyensúlyozott életvitelre, a rendszeres mozgásra, továbbá a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlzott kávéfogyasztás kerülésére. Ha megtanuljuk megfelelően kezelni a mindennapi feszültséget, sokat tehetünk szívünk egészségéért. 40 év felett pedig még az egészséges embereknek is érdemes rendszeresen elmenni orvoshoz, s ellenőriztetni a szívműködésüket.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)