A paleo étrend ijesztő mellékhatása

Összefügghet a szívbetegségek egy jelzőanyagának magas szintje a paleo étrend követésével egy új ausztrál kutatás szerint.

Azok szervezetében, akik az "ősemberi" étrendet követik, a szívbetegségekhez köthető, vérből kimutatható jelzőanyag dupláját találták a kutatók. A vizsgálatban 44 paleo étrenden élő és 47 hagyományos ausztrál étrendet követő ember vett részt. A kutatás során a trimetilamin-N-oxid (TMAO) mennyiségét vizsgálták a résztvevők vérében. A TMAO a bélrendszerben képződik, az ott élő baktériumok termelik. Magas szintje fokozza a szívinfarktus és a trombózisos betegségek kockázatát.

paleo étrend, paleolitikus táplálkozás, szív- és érrendszeri betegségek,
A szakemberek nem ajánlják a paleo étrendet. Fotó: 123rf

Krónikus betegségekhez vezethet

A vitatott paleo, vagyis paleolitikus (őskőkori) étrend hívei főként húst, zöldségeket, magvakat és néhány gyümölcsfélét esznek. Ezzel szemben kerülik a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejtermékeket, a sót, a finomított cukrot és olajakat. A diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért fontos megismerni az egészségre gyakorolt hatásait - hangsúlyozta Angela Genoni, a kutatás vezetője.

Tévedéseken alapszik a paleo étrend - a részletekért kattintson ide!

"A paleo étrend hívei gyakran hangoztatják, milyen jót tesz az étrend a bélrendszernek. A mi kutatásunk azonban azt mutatja, hogy a bélben termelődő TMAO-ra ez nem igaz, mivel ennek nagy koncentrációja a szív egészségét károsítja. Azt is megállapítottuk, hogy a paleo étrenden élők bélrendszerében kevesebb volt a hasznos baktérium, ami az alacsony szénhidrátbevitellel függ össze. Ez hosszú távon más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet" - tette hozzá.

A TMAO magas koncentrációja valószínűleg a teljes kiőrlésű gabonák hiánya miatt alakul ki. Ez lehet az oka, hogy a sok teljes kiőrlésű gabonát fogyasztó népesség körében miért alacsonyabb a szívbetegségek kockázata. "A paleolit étrend kizárja a gabonaféléket. Tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák remek forrásai a fel nem szívódó keményítőnek és sok más rostnak, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a bélflóra egészségében. Mivel a TMAO a bélben termelődik, a teljes kiőrlésű gabonafélék hiánya annyira megváltoztathatja a bélflórát, hogy a TMAO-ból több jöhet létre" - mutatott rá a szakember.

A paleo diétán élők naponta fogyasztanak vörös húsokat, amelyekben a TMAO előállításához szükséges előanyagok vannak, ráadásul az ajánlott mennyiség kétszeresét viszik be telített zsírokból, ami aggodalomra adhat okot a kutató szerint.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: