A legfontosabb ásványi anyagok az egészséges szívműködéshez

A szívbetegségek tünetei jellemzően idősebb korban jelentkeznek, azonban a kóros állapothoz vezető károsodások már jóval fiatalabb korban elkezdődhetnek. Ahhoz, hogy mindezt elkerülhessük, érdemes odafigyelni a megelőzésre.

Magnézium - minden fontos biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen

Az egészséges életmód alapvető szabályainak betartása mellett hasznos, ha kiemelt figyelmet fordítunk a szív egészségét befolyásoló ásványi anyagok rendszeres fogyasztására. Ennek fontos eleme a magnézium, amely a természetben kőzetekben és ásványvizekben fordul elő nagyobb mennyiségben. A csillogó, ezüst-fehér, puha könnyűfém a testünkben ionos formában, legnagyobbrészt a csontjainkban van jelen.

A magnézium legjobb étrendi forrásai A magnézium szervezetünk több mint 300 biokémiai folyamatához elengedhetetlen, ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő mennyiség beviteléről. Mutatjuk, milyen ételeket érdemes beépíteni az étrendünkbe a cél elérése érdekében.

Bár mennyisége a szervezetünkben csekélynek mondható, mégis szinte minden fontosabb biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen. Amellett, hogy részt vesz a csontok és fogak felépítésében, az energiatermelésben, az idegrendszer és izomzat működésében, a fehérjék és nukleinsavak szintézisében, komoly hatással van a szív- és érrendszer működésére is. Hiánya esetén megnő a különböző szívbetegségek, például a szívinfarktus kockázata.

Kálium - az egészséges szívműködés alapja

A magnézium mellett a kálium a másik olyan ásványi anyag, amely számos feladata mellett jelentősen hozzájárul az egészséges szívműködéshez. A nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, az ideg- és izomműködésben, a sav-bázis egyensúlyban és az ozmotikus nyomás fenntartásában. Segíti a sejtek tápanyagfelvételét, csökkenti a vérnyomást, a vesekőképződést, a stroke és szívbetegségek kockázatát is. Hiánya ingerképzési és vezetési zavart okozhat a szívizomzatban, ami akár súlyos ritmuszavarokhoz vezethet.

Az ásványi anyagokat táplálékkiegészítőkkel is pótolhatjuk. Fotó: Getty Images
Az ásványi anyagokat táplálékkiegészítőkkel is pótolhatjuk. Fotó: Getty Images

A kálium a természetben elemi állapotban nem fordul elő, csak vegyületi formában. Szervezetünkben a legnagyobb részben az izomszövetekben - például a szívizomszövetben - jelenik meg; mennyisége jelentősen függ az életkortól, nemtől és testtömegtől. Általánosságban elmondható, hogy fiatalabb korban, illetve a férfiaknál nagyobb mennyiségben található meg.

Mikor léphet fel hiányállapot?

A magnézium- és káliumhiányos állapotnak több kiváltó oka lehet. Ilyen például az egyoldalú táplálkozás, a diéta, a fogyókúra, valamint a különböző felszívódási zavarok - például a cöliákia, Crohn-betegség - de akár a tartós hasmenés vagy hányás is. Hajlamosíthatnak rá a különböző víz- és hashajtók szedése, a testmozgás hiánya, az elhízás, a cukorbetegség, a belső elválasztású mirigyek, illetve a máj- vagy hasnyálmirigy betegségei, valamint azalkoholizmusés a dohányzás is.

Egyes élethelyzetekben a szervezetnek megnő a kálium és magnézium szükséglete. A várandósság, a szoptatás, a krónikus stresszes állapot, valamint a nagyobb fizikai terhelés esetén több ásványi anyagra van szükség, ezért ahhoz, hogy a hiányos állapotot elkerülhessük, gondoskodni kell a fokozott bevitelről. Fontos kiemelni, hogy bár a magnézium és káliumhiány külön-külön is jelentkezhet, de gyakran előfordul, hogy a kettő együtt jár.

Az ásványi anyagok pótlása

Bár a kálium- és magnéziumbevitelről gondoskodhatunk bizonyos élelmiszerek - például olajos magvak, hüvelyesek, édesburgonya, görögdinnye, spenót és kelkáposzta - fogyasztásával, koncentrált mennyiségben tabletta formájában is a pótolható. Érdemes olyan kombinált, jól felszívódó ásványi anyagokat tartalmazó változat mellett dönteni, amely megfelelő mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot is ahhoz, hogy eredményesen csökkenthessük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső