Rákkeltő vegyületet találtak több fontos gyógyszerben

Rossz hírt közölt az amerikai Merck & Co. gyógyszeripari vállalat: két, cukorbeteg felnőttek számára gyártott gyógyszerükben is nitrózaminszennyezést mutattak ki.

A Merck & Co. gyógyszergyártó vállalat a napokban jelentette be, hogy két, diabéteszes felnőttek vércukorszintjének csökkentésére szolgáló gyógyszere is – a Januvia és a Janumet – nitrózaminokkal szennyezett - írja a Healthline. A vállalat közölte, hogy reményeik szerint “év végéig orvosolni tudják a problémát”. A helyzet azért is különösen kényes, mert a Bloomberg értesülései szerint az amerikai cég a gyógyszerhiány elkerülése miatt folytathatta a két készítmény értékesítését.

Több, nitrózaminnal szennyezett gyógyszert találtak. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images
Több, nitrózaminnal szennyezett gyógyszert találtak. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

 Jelenleg az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) térfelén pattog a labda: az FDA visszajelzésétől függ, mikor lesznek a betegek számára ismét elérhetőek ezek a gyógyszerek.

Mik azok a nitrózaminok?

"A nitrózaminok olyan – a természetben is megtalálható – vegyületek, amelyek az ivóvízben, az élelmiszerekben, a kozmetikumokban, de még a játékokban is fellelhetők" - nyilatkozta a Healthline-nak Kelly Johnson-Arbor toxikológus, orvos. Évtizedek óta használják ezeket egyebek mellett az élelmiszerek tartósítására, a húsok pácolásához. Hosszú távon azonban ezek a vegyületek károsíthatják a DNS-t, ami növeli a rákos megbetegedések kockázatát.

Azok, akik éveken keresztül rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztanak bizonyos nitrózaminokat, fokozottan ki vannak téve a különféle rosszindulatú daganatos elváltozások, például a nyelőcsőrák, a májrák, a gyomorrák vagy a veserák, valamint egyéb, nem kívánt egészségügyi problémák kockázatának. Nem véletlen, hogy az FDA szabályozta ezen vegyületek szervezetbe való bevitelének napi mennyiségét, mégpedig 37 nanogrammban. 

Kutatók szerint a nitrózaminok nagyjából 75 százaléka lehet rákkeltő hatású az emlősök számára. A Merck Januvia és Janumet nevű gyógyszerében Nitroso-STG-19 (NTTP) nevű nitrozamint találtak. (Az egyik leggyakrabban vizsgált nitrózamin, az N-nitrozodimetilamin (NDMA) a vastagbélrák megnövekedett kockázatához köthető.)

A nitrózaminszennyezés más gyógyszereket is érinthet: az elmúlt években ilyen vegyületeket találtak számos vényköteles és vény nélkül kapható készítményben is - hívta fel rá a figyelmet Johnson-Arbor.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: