Orvosi ügyelet átalakulása: még sok a kérdőjel

Nem is kérdés, hogy szükséges-e a magyar egészségügy, köztük a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása – talán nem véletlen, hogy a legfrissebb reformjavaslatok között ez is egy központi téma. A részletszabályokat viszont egyelőre homály fedi, így rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Már régóta vizsgálják, hogyan lehetne hatékonyabban megszervezni az ügyeleti ellátást, a részletszabályok azonban még nincsenek kidolgozva – mondta el az InfoRádiónak dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi vezető, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Véleménye szerint a következő hónapokat arra kellene szánni, hogy tisztázzák a megválaszolatlan kérdéseket, illetve átgondolják a háziorvosok kötelező ügyeletét.

A napokban a Népszava birtokába került Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koncepciója, amely az ügyeleti rendszer újragondolásának kapcsán készült el. Ebből egyebek mellett az derült ki, hogy az ügyeleti központok száma a harmadára csökkenne, és akár több 10 ezer lakosú települések is kimaradhatnak az alapellátási ügyeletből – például Budaörs, Szigethalom és Hajdúböszörmény is. A tervek szerint tehát így összesen 102 ügyeleti központ működne a mostani csaknem 300 helyett – ebből 21 csak gyermekeket fogadna, másik 21 pedig csak felnőtteket. A maradék 60 központ „vegyes” ellátóhely lenne.

háziorvosi ügyelet, ügyeleti rendszer, ügyelet, orvos, háziorvos, egészségügy, OMSZ
A változásra szükség van, a részletszabályokat viszont egyelőre homály fedi. Fotó: Getty Images

Nem egyeznek az elképzelések

Az ügyeleti körzetek optimálisabb megszervezését a háziorvosok is fontosnak tartják Békássy Szabolcs elmondása szerint, annak módjával kapcsolatban viszont ők mást képzelnek el, mint ami az OMSZ-koncepcióból kirajzolódik. Az álláspontok közötti különbségeket tehát mielőbb fel kellene oldani – a szakértő szerint erre kellene szánni a következő hónapokat.

Az ügyeleti központok kialakításának kérdésében Békássy arra is felhívta a figyelmet, hogy a körzetek kialakításánál nemcsak a lélekszámot kell figyelembe venni, hanem a népsűrűséget, a földrajzi adottságokat és a távolságokat is. A mostani terv szerint az újítás után hétköznaponként 90 ezer, hétvégén pedig 60 ezer emberre jutna egy orvos, az eddigi 40 ezer helyett. Az országos kollegiális háziorvosi vezető úgy véli, az ügyeleti körzetek létrehozását egy részletes felmérésnek kellene megelőznie.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: