Orvos tanácsa: ne legyél beteg, mert nem lesz, aki ellásson

Meglepő, és egyben elszomorító posztot tett közzé nemrég egy magyar háziorvos. A szakember szerint eljött az ideje, hogy mindannyian nagyon komolyan vegyük az egészséges életmódot, mert ha megbetegszünk, nem lesz, aki segítsen.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, egyre jobban elharapódzik a vita az új háziorvosi ügyeleti rendszer körül. A legfrissebb fejlemények szerint mindennek végére azzal tenne pontot a kormány, hogy módosítanák az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt, amely jelentősen csökkentené a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogkörét.

Kedden az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalta a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot, és a döntés értelmében jóvá is hagyták azt. Közben a MOK hitelrontás miatt pert indított a kormányzat ellen.

szomorú orvos néz ki az ablakon
Igyekeznünk kell egészségesebben élni, mert ha megbetegszünk, nem lesz, aki segítsen. Fotó: Getty Images

Jobb, ha meg sem betegszünk

Az egyszer biztos, hogy nem egy nyugodt helyzet a jelenlegi, és nem túl biztatóak a kilátások sem az orvosok, sem a betegek jövőjére nézve. A betegbiztonság kérdésessé válását jól jelzik az egyre elszaporodó, aggódó orvosi hangok. Például – ahogy azt a 444.hu kiszúrta – dr. Tőzsér Berta Mária háziorvos, életmódorvos egyenesen azt javasolta a lakosságnak, hogy lehetőleg ne betegedjen meg senki, hiszen „nem lesz, aki időben el tudja majd látni a betegeket, sokszor már most sincs”.

Az orvos a Facebook-posztjában azt írta, sajnos olyan irányba halad a magyar egészségügy, ahol végül teljesen össze fog omlani. Dr. Tőzsér Berta Mária szerint éppen ezért itt az ideje, hogy elkezdjünk jobban odafigyelni egészségünkre. Ehhez ő az alábbiakat javasolja:

  • térjünk át a teljes értékű növényi étrendre,
  • mozogjunk mindennap legalább 30-40 percet,
  • tegyük le a cigarettát és az alkoholt,
  • aludjunk eleget,
  • tanuljuk meg egészséges módon levezetni a napi stresszt,
  • és szeressük egymást.

„Ígérem, senkinek nem mondom majd a szemébe a rendelőben, hogy »én megmondtam«. De tartok tőle, hogy egyre többször kell majd, széttárva a kezem, őszintén sajnálkozva azt mondanom: »nagyon sajnálom, nem tudok segíteni«” – zárta gondolatait a doktornő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra