Kevesebbet költöttünk gyógyszerekre

Összesen 1,3 százalékkal csökkent februárban a vényköteles gyógyszerek forgalma az előző hónaphoz viszonyítva, de még így is több mint 15 millió doboznyi készítményt váltottak ki a magyarok.

A patikai költés 46,7 milliárd forint volt februárban, ami az elmúlt fél év leggyengébb teljesítményének számít. Januárban még 47,3 milliárd forinton zárt a receptköteles kassza. Az előző évi alacsony bázishoz képest viszont 6,9 százalékos forgalombővülést mértek, ami annak is köszönhető, hogy tavaly februárban mélypontra került a gyógyszerforgalom a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt - írta meg a Világgazdaság szerdai száma.

nő gyógyszert vásárol
Kevesebbet költöttünk gyógyszerekre a tél utolsó hónapjában.Fotó: Getty Images

Több mint 15 millió doboz

Idén februárban 15,6 millió doboz receptköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, így a dobozszám 1,4 százalékkal csökkent a januárihoz képest. Ehhez a szívgyógyszerek, azon belül is a vérnyomáscsökkentő szerek forgalmának lassulása járult hozzá a legnagyobb részben. Ezzel szemben (a gyenge bázis hatására) az előző évhez képest 1,5 százalékos dobozszám-emelkedést mért a Hiflylabs Zrt. adatelemző cég.

A támogatott gyógyszereket jobban vitték, mint tavaly

Januárban is nagyot zuhant a gyógyszerköltés.

A regionális forgalmi adatokat elemezve az látszik, hogy februárban szinte minden megyében mérsékeltebb volt a gyógyszerek értékesítése, mint januárban. A legnagyobb (4,2 százalékos) csökkenést Vas megyében látták, bővülést pedig csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mértek, de ott is csupán egy minimális, 0,8 százalékos emelkedés mutatható ki.

Az előző év azonos időszakához képest viszont minden megyében nőtt a támogatott, vényköteles szerek forgalma. Budapesten több mint 8,4 százalékkal, Somogyban pedig 10,3 százalékkal.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)