Így küzdenek a hálapénz ellen

A bűnszövetkezetbe álnéven beépülő, fedett nyomozók mintájára Romániában "fedett páciensek" segítségével próbálják leleplezni a kórházakban működő hálapénzmaffiát - közölte Sorina Pintea, az ország egészségügyi minisztere.

A három hete kezdődött akciósorozattal azokat az egészségügyi dolgozókat - nem feltétlenül orvosokat - próbálják azonosítani, akik hálapénzt követelnek a betegektől olyan egészségügyi szolgáltatásért, amely a betegbiztosítással rendelkezőknek térítésmentesen jár.

A becsületes orvosokat védik

"Tudjuk, hogyan működik ez. Nem az orvos kér pénzt, hanem az asszisztens súgja meg a betegnek, hogy mennyi a tarifa. Tudom, hogy vannak becsületes orvosok is, akik elutasítják a borítékot. Szerintem ezek az emberek nem érdemlik meg, hogy besározzák őket azok, akik ilyesmit művelnek" - fogalmazott a tárcavezető.

hálapénz, egészségügy, egészségügyi ellátás, egészségügyi szolgáltatás, beteg, orvos, ápló, betegbiztosítás, hálapénz-maffia
Van, aki pénzt kér az egyébként ingyenesen járó szolgáltatásért. Fotó: 123rf

Pintea nem szolgált részletekkel a "fedett páciensek" kilétéről és arról, hogy az általuk megfigyelt korrupciós cselekményeknek lehetnek-e büntetőjogi következményei. A "titkos ügynökök" leleplezéseire mindössze egy olyan meg nem nevezett klinikát hozott fel példaként, ahol a jogosítvány megszerzéséhez szükséges orvosi igazolások kiállításáért a szabályos tarifáján kívül illegális "sürgősségi" díjat is kértek.

Megbélyegzik az egész szakmát?

A bukaresti kormány jelentős bérelemeléseket hajtott végre az egészségügyben, amelyek révén az orvosok többségének bére az utóbbi két évben legalább duplájára emelkedett.

Az egészségügyi dolgozók egyik legnagyobb érdekvédelmi tömörülésének számító Solidaritatea Sanitara nevű szakszervezet elítéli a bukaresti szaktárca akciózását. Közleményükben azt állítják, hogy a tárca az egész szakmát megbélyegzi, ráadásul törvénytelenséget is elkövet, amikor "fedett pácienseket" küld a kórházakba. A szakszervezet a büntetőeljárási törvénykönyvre hivatkozik, amely szerint a nyomozóhatóságoknak tilos provokációval egy bűncselekmény elkövetésére vagy folytatására bírni a gyanúsítottakat, annak érdekében, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek ellenük. Januárban Pintea a szakszervezetektől is javaslatokat kért a fehér köpenyek zsebébe csúsztatott borítékok gyakorlatának visszaszorítására, de az érdekvédelmi tömörülések "illetékességük hiányára" hivatkozva elhárították a felkérést.


Egy nemrég készült közvélemény-kutatásban a megkérdezettek a kórházakban megkövetelt hálapénzt sorolták az első helyre - 24 százalékos arányban - a román egészségügyi rendszert sújtó problémák közül, míg 20 százalékuk a kórházi fertőzéseket, 12,8 százalékuk az állami beruházások hiányát, 11 százalékuk pedig a szakképesített személyzet hiányát nevezte a legsúlyosabb gondnak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag