Gyerekek halálát okozta egy indiai köhögéscsillapító

Valószínűleg egy köhögéscsillapító szirup okozhatta több tucat gyerek halálát Gambiában.

Indiai gyártmányú köhöscsillapító szirupokkal hozható összefügésbe 66 gyermek halála és több súlyos vesebetegség a nyugat-afrikai Gambiában – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világszervezet négy, a Maiden Pharmaceuticals indiai gyógyszeripari vállalat által gyártott köhögéscsillapító, illetve megfázás elleni sziruppal kapcsolatban adott ki figyelmeztetést a megbetegedések és a halálesetek miatt.

Más országokba is juthatott a veszélyes szerből

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a károsanyagot tartalmazó gyógyszereket eddig csak Gambiából jelentették, de azok más országokba is eljuthattak. Hozzátette: a WHO javasolja, hogy az országok vonják ki a forgalomból ezeket a termékeket, elejét véve a betegeknek okozott további károknak. "A minták laboratóriumi vizsgálata elfogadhatatlan mennyiségű dietilén-glikolt, illetve etilénglikolt mutatott ki a termékekben" – húzta alá a WHO, megnevezve a gyógyszerekben talált mérgező vegyületeket.

kórház, szirup
VAlószínűleg a szirup miatt került sok gyermek kórházba. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy további vizsgálatot folytat a vállalattal és az illetékes indiai gyógyszerfelügyelettel. Az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben. A gambiai kormány szeptemberben jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a halálozások és az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében július vége óta szokatlanul nagy arányban jelentkező vesekárosodások miatt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: