Fontos vizsgálatról akarják lebeszélni a szülőket

Kísérleti nyúlnak tekintik a gyermekeket egy nemzetközi vizsgálatsorozat szervezői – ezt állítják egy Facebook-csoport tagjai, akik folyamatosan összeesküvés-elméleteket (konteókat) gyártanak. Ezúttal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kezdeményezett COSI-vizsgálatban való részvételről próbálják lebeszélni a szülőket, valótlan állításokat hangoztatva.

Egész Európában, így Magyarországon is komoly problémát jelent, hogy sok gyermeknek nem megfelelő a tápláltsági állapota, vagyis túlsúllyal, elhízással vagy éppen alultápláltsággal küzdenek. Pedig a megfelelő tápláltság sokkal fontosabb az egészség szempontjából, mint elsőre gondolnánk: csökkenti számos krónikus betegség – például a magas vérnyomás és a cukorbetegség – kialakulásának kockázatát, javítja a tanulmányi és sportteljesítményt, valamint a társas kapcsolatokra is pozitívan hathat.

gyerekkori elhízás
A cél valójában a gyermekkori elhízás gyakoriságának visszaszorítása. Fotó: Getty Iamges

Valótlan állításokkal ijesztgetik a szülőket

A 6 és 9 év közötti gyermekek egészséges fejlődésének elősegítése céljából Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007-ben útjára az európai régióban a Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (COSI). Magyarország eddig 3 alkalommal – 2010-ben, 2016-ban és 2019-ben – vett részt a vizsgálatsorozatban, a következő adatgyűjtést pedig idén őszre tervezik. Az eredmények arról adnak majd képet, hogyan változott itthon az alultáplált, túlsúlyos vagy elhízott gyerekek aránya az elmúlt években. A legutóbbi, 2019-es adatok szerint a magyar hétévesek negyede súlyfelesleggel küzdött.

A vizsgálat tehát fontos információkkal szolgál majd a kisiskolásokról, a konteóhívők mégis azt kezdték terjeszteni a felmérésről, hogy tulajdonképpen „kísérleti nyúlként” bánnak majd a gyerekekkel. Az álhírterjesztők célja, hogy rávegyék a szülőket arra, hogy utasítsák vissza gyermekük nevében az adatgyűjtést – hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Tény, hogy a tudatos vásárláshoz és fogyasztáshoz elengedhetetlen, hogy alaposan megnézzük a megvenni kívánt termékek címkéit. Bizonyos jelölésekkel kapcsolatban azonban időről időre valótlan információk kapnak szárnyra. Újabban ismét terjed egy álhír a gyümölcsökön látható matricákról.

Mit vizsgál valójában a COSI?

A COSI-hoz – amelyet Magyarországon az OGYÉI koordinál – már több mint 40 európai ország csatlakozott az elmúlt években. Az idei felmérést mintegy 180 hazai általános iskolában végzik majd el, mégpedig az 1. és 2. osztályos tanulók körében. A vizsgálat során mindössze a gyerekek testsúlyát, testmagasságát és derékkörfogatát mérik meg az iskolák védőnői, kitöltetnek továbbá egy kérdőívet az iskolai és otthoni táplálkozási szokásokkal kapcsolatban. Ezenfelül néhány kiválasztott tanulónál testösszetétel-mérést és részletes táplálkozási vizsgálatot is elvégeznek.

A vizsgálati eredményeknek azért is lesz nagy jelentőségük, mert segítségükkel lehetővé válik az egészségfejlesztő programok célzott kidolgozása. A COSI tehát tulajdonképpen a gyermekkori elhízás gyakoriságának visszaszorításában játszik különösen fontos szerepet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: