Az új ügyeleti rendszer veszélyeztetheti a betegellátást

Februártól életbelépett az új ügyeleti rendszer Hajdú-Bihar vármegyében. Itt az eddigi 22 háziorvosi ügyelet helyett már csak 10 helyen lehet orvoshoz fordulni. Az Országos Mentőszolgálat által szervezett új rendszert év végére Budapest kivételével az egész országban bevezetnék, ám a szakma egy része szerint ez veszélyeztetné a betegellátást.

A kamara nem támad senkit, egyszerűen annyira méltatlan helyzetben vannak a betegek, ami ellen tenni kell – reagált a Magyar Orvosi Kamara főtitkára az egészségügyi államtitkár kijelentésére, miszerint a kamara méltatlan támadást indított a betegek ellen. Az ATV Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szükségesnek látja az ügyeleti rendszer átalakítását, de nem úgy, ahogy azt a kormány teszi. Kunetz Zsombor szerint amennyiben sok orvos mondja fel az önként vállalt túlmunkát, megtörténhet, hogy az ellátás is veszélybe kerül.

orvos, beteg, ügyeleti rendszer, ügyeleti ellátás
Változik az ügyeleti ellátás. Fotó: Getty Images

Akár le is állhat az ellátás

,,Nehéz az orvosokat bevonni az ügyeletbe. Pláne úgy, hogy a háziorvosok a szerződés aláírásával bárhova beoszthatóvá válnának a megyében" – jelentette ki Mangó Gabriella, egy gyöngyösi háziorvos, aki még hezitál, hogy aláírja-e a szerződést. Az ügyeleti rendszer átalakításával többen elégedetlenek. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke korábban arról beszélt, a háziorvosok képviselői úgy döntöttek, hogy letétbe helyezik feladatellátási szerződéseik felmondását, és elzárkóznak az új ügyeleti szerződések aláírásától. 

,,A háziorvos olyan kötelezettséget is vállalna, amelyhez nem ért, mert a háziorvosolás egy szakma, a mentés és a sürgősségi ellátás pedig egy másik szakma. Ez semmi más, mint a betegek veszélyeztetése, olyan, mint amikor a reumatológussal szeretnék nagy hasi műtétet elvégeztetni" – vélekedett a kormány döntéséről Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Ráadásul, ha a háziorvosok zöme felmondja az önként vállalt túlmunkát, amely sok helyen az ügyeleti ellátást biztosítja, az országban sok helyen leállhat az ellátás – magyarázza a szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra