Szabadság járna a nőknek, ha menstruálnak

A menstruációs fájdalmak gyötörte nők fizetett szabadságot érdemelnek - állítja Gedis Grudzinskas nemzetközileg elismert nőgyógyász. Szerinte az ilyen alkalmak javítanák a nők motivációját és hatékonyságát a munkahelyen.

Egyes nők - állítja Gedis Grudzinskas nőgyógyász -, a menstruációs időszakot nehezen élik meg, kevésbé tudnak koncentrálni, ilyenkor nehezebb teljesíteni, a munkaadóknak pedig ésszerűen kellene hozzáállnia az ilyen helyzetekhez. A szülési szabadsághoz hasonlóan a menstruációs szabadságnak sem kellene befolyásolnia a karrierdöntéseket. "Havi 1-3 nap szabadságról lenne szó, amely külön van választva a betegszabadságtól: hiszen szó sincs betegségről."

Miért késhet a menstruáció? Ha egy nőnek késik a menstruációja, minden bizonnyal először az jut eszébe, hogy teherbe esett. De mi lehet az oka annak, ha a tesztek negatívak, mégse jön meg? Kattintson a részletekért ! A menstruációs szabadság a gyakorlatban is elterjedt egyes ázsiai országokban, például Japánban vagy Indonéziában. Alice J. Dan kutató szerint az ötlet az 1920-30-as években terjedt el Japánban, amikor az alkalmazott nők nagy része fiatalon nehéz körülmények között tudott csak dolgozni, a szükséges higiéniai feltételek biztosítása nélkül pedig az ilyen napok kifejezetten nagy kihívást jelentettek, főként a gyárakban és közlekedésben dolgozók számára. Így adódott az, hogy buszvezetők és textilgyári dolgozók voltak azok, akik először ilyen típusú szabadságot kértek.

A japán törvényhozás 1947-ben meg is szavazta a rendeletet, amely szerint a menzesz miatt távol lehet maradni, de a munkahelyre bízza, hogy ez havi hány napot jelenthet és fizetett szabadságról van-e szó. Az ezt követő években azonban egyre kevesebb nő használta ki ezen lehetőséget: Dan szerint azért, mert a dolgozó nők átlagéletkora egyre emelkedett, az idősebb nőknek egyre kevesebb szüksége volt a távollétre, az ambiciózus nők pedig úgy érezték, rontja karrierpozíciójukat a rendszeres távollét.

Szabadság járna a menstruáló a nőknek?
Szabadság járna a menstruáló a nőknek?

Míg Taiwanban a jelenlegi törvénykezés évi három nap extra szabadságot különít el menzesz esetére a meglévő 30 napi, félig fizetett betegszabadságolás mellé, Indonéziában havi 2 napot biztosít a törvény, bár számos esetben, úgy hírlik, a munkahelyek egyáltalán nem veszik mindezt figyelembe. Ugyan az ötletetet tavaly az orosz parlamentben is felvetették, annak tárgyalása botrányba fulladt, amikor a Mikhail Degtyaryov képviselő által vázlatolt rendeletet szükségtelenül szexistának kiáltották ki emberi jogi képviselők.

Grudzinskas a menstruációs szabadság hátulütőjét is említette egy történetben, egy olyan konferencián hallott megtörtént indonéz esetről van szó: egyszer a főnök feleségének feltűnt, hogy a nők egyszerre hiányoznak az irodából. Van menstruációs szinkronról van szó, amikor egyszerre van mindenkinek menzesze? Ez az opció egészen addig tűnt működőképesnek, amíg meg nem látták az említett nőket a helyi bevásárlóközpontban együtt vásárolni. Ekkor ajánlottak fel mindenkinek egy fizetési bónuszt a cégnél, amit akkor kapnak meg a nők, ha menzeszük ellenére is bemennek dolgozni.

A szakértő hozzáteszi: a rendszernek nincsen szüksége bizonyítása és cselekre, hiszen a menzesz mintája pár hónap után már kiderül a feljegyzésekből, így az anomáliák azon feltűnhetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra