Miben más a császármetszés és a hüvelyi szülés?

A várandós nők nagy része sokat gondolkozik azon, hogy vajon a hüvelyi úton szülés vagy a császármetszés lenne-e a jobb, biztonságosabb opció. A döntéshez fontos, hogy tisztában legyünk az alapokkal.

Az alábbiakban bemutatjuk, miben különbözik egymástól a császármetszés és a hüvelyi szülés.

Természetes szülés

A hüvelyi úton szülés a lehető legtermészetesebb módja annak, hogy gyermeknek adjunk életet. A legtöbb várandós édesanya ezt az utat választja - vagy legalábbis így tervezi. Hüvelyi, vagyis természetes szülés esetén a kórházban töltött lábadozási idő általában rövidebb és a felépülés is gyorsabb, mint császármetszés után, és nem maradnak utána hasi hegek, vágások sem, sebészileg pedig kevésbé invazív beavatkozás. Ezek miatt annak is kisebb az esélye, hogy szülés közben komplikációk lépjenek fel. Felmérések szerint a szülés közbeni/utáni halálozás esélye is kisebb azoknál az édesanyáknál, akik természetes úton hozzák világra a gyermeküket.

anya és újszülött babája fekszenek az ágyban
A legfontosabb, hogy a szülés az anyára és a babára nézve is a lehető legbiztonságosabb legyen.Fotó: Getty Images

Hüvelyi úton szülés esetén a babának, illetve a testünknek is van ideje természetes módon felkészülni a születés folyamatára. Ahogy a csecsemő áthalad a hüvelynyíláson, a magzatvíz kiürül a tüdejéből. Emellett a szülőcsatornán áthaladva a baba szervezetébe olyan védő hatású baktériumok kerülnek, amelyek fontos, hogy szaporodni kezdjenek az emésztőrendszerében, mivel erősítik az immunrendszerét.

A vaginális szüléssel kapcsolatban ugyanakkor fontost tudni, hogy sikeressége nagyban múlik az időzítésen és azon, hogy mennyire áll rá készen a test, ezért nem lehet "időzíteni". A szüléshez közeledve egyre erősebb stressz, szorongás jelentkezhet a fájdalomtól való félelem miatt, és bizonyos esetekben az ilyen módon szülő nőknél megnő a vizeletvisszatartási problémák kialakulásának esélye is. Emellett nőhet a szülés után kialakuló szexuális problémák kockázata, illetve megnő annak az esélye, hogy trauma éri a magzatot, miközben áthalad a szülőcsatornán - ha pedig ez nem megfelelő sebességgel történik, fogó használatára is szükség lehet.

Minden nőnek joga van döntenie a szülésről A várandósság és a szülés lehet jó és kiteljesítő tapasztalat, és nem lenne szükségszerű, hogy a nők traumatikus élményként éljék meg. Azért is fontos ez a rendkívül érzékeny időszak, mert a nő egész életére hatással van - az önképétől, önértékelésétől a szexualitásán át a párkapcsolatig -, és rajta keresztül a gyermek, a család jóllétét is befolyásolja.

Császármetszés

Császármetszés esetén a szülés során vágást ejtenek a hasfalon, illetve a méhfalon, és műtéti úton segítik világra a csecsemőt. Ez egy tervezhető folyamat, éppen ezért napra pontosan tudható, hogy mikor történik a szülés. Ez abból a szempontból lehet előnyös, hogy tudunk mire készülni, így csökkenhet a szülést megelőző stressz és szorongás, ahogy csökken az utólagos vizeletvisszatartási problémák kialakulásának esélye is. Ugyanez a helyzet a szülés után jelentkező szexuális problémákkal. Annak is kisebb az esélye, hogy a babát valamilyen trauma éri, miközben áthalad a szülőcsatornán, és a fogóhasználat szükségességének esélye is minimálisra csökken.

Ugyanakkor mivel ez egy műtéti eljárás, megvannak a maga kockázatai, különösen, ha az időpontot nem sikerült megfelelőn megtervezni. Emellett a császározás altatásban zajlik, ami szintén megnöveli az esetleges komplikációk kialakulásának esélyét. Nagyobb az esélye a vérrögösödésnek, és mind az anyák, mind a babák halálozási aránya is nagyobb valamivel ennél az eljárásnál, mint a természetes szülésnél.

Akármelyik szülési módot preferáljuk is, nagyon fontos, hogy előtte rendszeresen egyeztessünk az orvosunkkal, hiszen minden női szervezet és minden terhesség más. A legfontosabb szempont a módszer kiválasztásánál az kell, hogy legyen, hogy melyik a lehető legegészségesebb és legkevesebb kockázattal járó megoldás - mind a baba, mind az anyuka számára.

Forrás: drkashi.science

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)