Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?

A tavasz kezdetét a legtöbben az újjászületéssel, ébredéssel kötik össze. Ez pedig nem csak a természetre igaz, hiszen az emberi szervezetben lezajló folyamatok is ezt igazolják. De mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Tavasszal feléled a természet, kirügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, süt a nap. A téli szürkeség és hideg után üdítően hat ez a hangulatunkra és a szervezetünkre is. De mi is történik pontosan ilyenkor és miért érezzük azt, hogy kinyílik a világ?

Változik a melatonintermelés

Az évszakok változását a testünk is figyelemmel követi. A retinánk érzékeli a fényerő emelkedését, amely elindítja a hormonális változásokat. Ezekben szerepet játszik a melatonin nevű hormon is. Ez a hormon az ébrenlét és alvás ciklusait szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, működése pedig nagyban függ attól, mennyi fény jut el a mirigyig. Amikor a fény áthalad a retinán, üzenetet küld a tobozmirigynek, ami erre csökkenti a melatonin termelését, így bekövetkezik az ébredés. Gyenge fényhatásra pedig alvásra biztatja a testünket. A melatonin tehát igen komoly szerepet kap a napi rutinban, abban, hogy milyen mélyen alszunk, mikor alszunk, mikor ébredünk, emellett a női szaporodásra és az öregedésre is hatással van.

Így nem véletlen, hogy az erősödő napsütés hatására a melatonintermelés is változik a téli, fényszegény időszakhoz képest. A sötétebb hónapokban a szervezet több melatonint termel, melynek hatására kedvetlenebbek vagyunk, sokaknál kialakulhat téli depresszió is. A tavaszi fény hatására azonban a csökkenő melatoninszint jobb hangulatot eredményez. A több fény hatására több energiánk van, így kevesebbet is alszunk. Gyakori jelenség ilyenkor a tavaszi fáradtság is, hiszen a hormon csökkenésére és a kevesebb alvásra a szervezetünk is reagál: a megszokott hosszabb alvások helyett most kevesebbet kap. Az alvás-ébrenlét ciklus felborulását nehezebben viseljük, azonban mozgással, vitamindús táplálkozással sokat segíthetünk szervezetünknek az átállásban.

Növekvő szerotonin

A szerotonin, azaz a boldogsághormon, termelődését a fény növeli, így a téli fényszegény időszak jelentős szerotonincsökkenést eredményez a szervezetünkben. Azonban a tavaszi napsütés beindítja a szerotonin termelődését, ami a hangulatunkat is pozitív irányba billenti. Az alacsony szerotoninszint ugyanis kedvetlenséget, depressziót okoz. Nem csoda tehát, ha sokkal több kedvünk van mindenféle tevékenységhez.

tavasz
A tavaszi fény hatására csökkenő melatoninszint jobb hangulatot eredményez. Fotó: Getty Images

Tavaszi zsongás: a szexualitásra is hat?

A növekvő hormontermelődés a libidóra is hatással van, legalábbis így érezzük. Az energiánk növekedése a szexuális életünkre is hatással lehet, azonban a tesztoszteronszint ősszel és nyáron a legmagasabb, így a tavaszi libidónövekedés oka máshol keresendő. Emlősök esetében a tavasz a születés évszaka, azonban ehhez a nyári, őszi hónapokban kell megtermékenyülniük. Biológiailag tehát nincs magyarázat a tavaszi zsongásra, azonban a jobb hangulatunk is remek indok, hiszen jobb az idő, hamarabb kimozdulunk, könnyebben egymásra találunk.

Emellett a férfiak spermaszámát a környezeti hőmérséklet és a szexuális aktivitás mértéke befolyásolja. Ha rendszeresen élnek nemi életet, akkor a spermaszám csökken valamelyest, azonban ha a téli hónapokban kevésbé voltak aktívak, akkor a spermaszám növekedik. A hormonzavarok 5 figyelmeztető jele
A hormonháztartás felügyelete alacsony szerepet kap az egészségügyben, úgyhogy figyeljünk a jelekre, amelyek megmutatják, hogy ideje orvoshoz fordulni és hormonszint-vizsgálatot kérni.

Irány a természet!

Tavasszal hamarabb rávesszük magunkat a mozgásra is. Míg a téli hónapokban szívesebben ejtőztünk a kanapén, addig tavasszal sokkal gyakrabban szervezünk kinti programokat. Könnyebben rávesszük magunkat a sportolásra, így a szervezetünk is energikusabb lesz. Emellett az egészséges étkezésre is egyre több lehetőségünk nyílik, hiszen a boltokban, a piacokon megjelennek a friss, tavaszi zöldségek és gyümölcsök is. Használjuk ki ezt a lehetőséget, étkezzünk változatosabban, és támogassuk a hormonjaink okozta jó hangulatunkat, mozgással, egészséges étkezéssel!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra