Menstruáció: a fájdalommal járó "nehéz napok"

Középiskolás testnevelés órákon mindig akad az osztályból egy-két lány, aki sápadtan félrehúzódva "felmentést kér", mert havi vérzése görcsös fájdalmat okoz. Mit kell tudni erről a jelenségről?

Rossz közérzettől az ájulásig

Fiatal nőknél gyakran kíséri a havi vérzést erős, görcsös fájdalom, amit az orvosi szakirodalom dizmenorreának nevez. A nők fele számára ismerősek a tünetek, de 5-15 százalékuknál súlyosabb formában jelennek meg, annyira, hogy iskolai és munkahelyi hiányzáshoz, egy-két napi betegállományhoz is vezethetnek. Különösen az első szülés előtt, tizenéves korban jelentkeznek rendszeresen ezek a menstruációs fájdalmak, általában már az első menzesztől kezdve. Fő tünete a havi vérzés idején (a vérzés megindulása előtt néhány órával) jelentkező erős, görcsös alhasi fájdalom, de emellett általános rossz közérzet, levertség, fáradtság, fejfájás, gyakori vizelési inger, hasmenés, hányinger és hányás is kísérheti. Ritkán ájulás is előfordul. Az enyhe formákban a panaszok csak néhány órára korlátozódnak, és nem befolyásolják a mindennapi tevékenységeket. Amennyiben szükség van rá, egy-két görcsoldó tabletta bevétele enyhítheti a tüneteket. Közepesen súlyos a dizmenorrea akkor, ha az erős görcsös fájdalom és a kísérő jelenségek egy napnál hosszabb ideig állnak fenn és súlyosabbak, mint az előző csoportnál. A súlyos formákban munkaképtelenség, ágyhoz kötöttség is gyakran előfordul. Elsődleges dizmenorreáról beszélhetünk, ha nincs egyéb betegség a háttérben, és másodlagosról, ha valamilyen nőgyógyászati betegség következtében alakul ki.

A kellemetlenség oka lehet öröklött hajlam

Az elsődleges dizmenorreánál a fájdalom peteérés esetén jelentkezik, amit a menstruáció során felszabaduló prosztaglandionok okoznak. A prosztaglandionok olyan hormonszerű anyagok, amelyek méhösszehúzódást okoznak, csökkentik a méh véráramlását, és fokozzák a méh fájdalomérző idegvégződéseinek érzékenységét. A fájdalom az alhasban jelentkezik, és a deréktájra vagy az alsó végtagokba sugározhat. A fájdalom általában görcsös, változó intenzitású, de lehet tompa, állandó is. Erősödhet a fájdalom, miközben a lelökődött méhnyálkahártya-szövet áthalad a méhnyakon, különösen, ha a méhnyak-csatorna szűk, például méhnyak-rendellenességek kezelése után, esetleg hátrahajló méh esetén. Kevéssel a menstruáció előtt, vagy az alatt jelentkezik és általában 48 óránál nem tart tovább. A görcsös fájdalmak oka lehet a túl erős méhösszehúzódásokra, illetve a méhizomzat fokozott érzékenységére való hajlam. A tapasztalatok szerint gyakrabban keresik fel nőgyógyászukat ezzel a panasszal azok a lányok, akiknek édesanyja vagy más női családtagja a menstruáció alatti hasonló tünetekről számolt be. A menstruációs fájdalmak keletkezésében a pszichés tényezők is jelentősek, összefüggést mutatnak a stresszel, a havi vérzéshez kapcsolódó ingerlékenységgel, idegességgel, depresszióval.

Figyelmeztető jel

A menstruációs fájdalmakra fel kell figyelni, nem szabad pusztán a tüneteket csillapítva, például egy görcsoldóval elintézni, mivel egyéb, adott esetben súlyos betegségek tünete is lehet. Egy alapos vizsgálatot mindenképpen indokolttá tesz a visszatérő menstruációs fájdalom. A másodlagos dizmenorrea egyik leggyakoribb oka az endometriózis, de állhat a hátterében a mióma és az adenomiómatózis is. A petevezetékek gyulladása és a szervek közti rendellenes összenövések is okozhatnak hasi fájdalmat, amelyek rosszabbodhatnak a menstruáció alatt.

Kezelés

A fájdalomcsillapításra bevett szerek vannak, például nem-szteroid gyulladásgátlók, melyek között nagyon hatékony a gyorsan felszívódó, hosszú hatású naproxen. A menstruáció várt időpontját megelőzően ajánlják ezek szedését elkezdeni, majd a vérzés idején is folytatni kell egy-két napig, a fájdalom intenzitásától függően. A menstruációs fájdalmakat bizonyos életmódbeli körülmények befolyásolják, például jótékony hatású a rendszeres sportolás, a megfelelő mennyiségű (legalább másfél-két liternyi) napi folyadékbevitel, a relaxálás, megfelelő időtartamú pihenés, alvás. Általában a kor előre haladtával illetve az első szülés után a panaszok enyhülnek, meg is szűnhetnek. A súlyos esetekben segíthetnek a korszerű fogamzásgátló tabletták. Az ovuláció megakadályozásával együtt sokszor enyhítik a menstruációs fájdalmakat is. A másodlagos dizmenorrea kezelése a kiváltó okától függ, ami lehet sebészi (például mióma vagy a szűk méhnyakcsatorna esetén) vagy gyulladás esetén annak kezelése, stb. A fájdalmas, görcsös menstruációra a népi gyógyászat melegített párna, melegvizes palack használatát javasolja (a meleg valóban enyhítheti a simaizom-görcsöket) illetve cickafark, menta-, libapimpó, orbáncfű teákat ajánl az enyhítésükre.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: