Endometriózis: csak hiszti, vagy tényleg ennyire fáj?

Rendszeresen otthon maradnak fájdalmaik miatt, így kiesnek a munkából, hiányoznak az iskolából, és gyakran mondják le a baráti összejöveteleket. Az endometriózissal küzdő nők élete rendkívül nehéz - próbáljuk megérteni, mi történik vele!

Hogy választ adjunk a címben említett kérdésre: tényleg ennyire fáj, a környezet azonban ezt nehezen érti meg. Egy nő endometriózisa nem csak saját életére hat ki, ugyanúgy gyermekeire, partnerére, barátaira is, és hatással van szexuális életére, termékenységére, munkavégzési képességére, szociális életére és családi kapcsolataira. Az endometriózis nem "szembetűnő" betegség a szó legszorosabb értelmében: nincsenek külsődleges, kézzelfogható tünetei, azaz mások számára bonyolult lehet megérteni, mitől is megy tönkre a szóban forgó női betegségtől ismerőse, kedvese, édesanyja.

Van a családjában endometriózisos nő, aki rendszeresen szenved a görcsös menstruációtól, krónikus kismedencei fájdalmaktól? Dolgozik a munkahelyén érintett kollegina? Lánygyermeke, tanítványa, esetleg legjobb barátnője beteg? Akkor olvassa végig figyelmesen az alábbi tanácsokat!

Milyen egy endometriózisos nő élete, milyen tünetekkel és problémákkal szembesül? Olvassa el korábbi riportunkat!

Ami segíthet egy endometriózisos nő megértésében

  • A félelem: Az érintett nők félnek az egyedülléttől, attól, hogy mikor lesz olyan rosszullétük, amivel már nem tudnak egyedül megküzdeni. Ezért a pszichológus szerint nagyon fontos, hogy legyen egy olyan ember a környezetükben, aki folyamatosan elérhető, akinél mindig van telefon, és riasztható! Ne feledjük, a segítőnek is figyelnie kell magára a mindennapos küzdelmek mellett! Igyekezzen időről időre feltöltődni, hogy tudja nyújtani ezt a bizonyos hátországot, amire az érintettnek szüksége van.
  • Irány a szakember! Ha sejthető, hogy a görcsös vérzések, a kínzó hasfájás és az emésztési, szexuális problémák mögött endometriózis állhat, segítsük az érintettet a megfelelő orvoshoz eljutni! Ne engedjük meg, hogy lerázzanak bennünket! Ezeket a lányokat, nőket, asszonyokat sokszor nem veszik komolyan, és egyszerűen hisztisnek titulálják. Az országban több helyen van speciális endometriózis centrum, ahol egy kivizsgálás biztosan alátámaszthatja vagy megcáfolhatja az endometriózis gyanúját.
  • Az iskolában: A tanárnak, osztályfőnöknek tudnia kell arról, ha tanítványa ettől a női betegségtől szenved! El lehet mondani akár az osztálytársaknak is, hogy ez egy krónikus betegség, amire nincs gyógymód, és társukat a testnevelés alól emiatt szokták felmenteni. Fontos, hogy az ilyen diáklányt ne közösítsék ki - akár osztályfőnöki óra keretén belül is lehet erről beszélni. Ahogy a pszichológus fogalmaz, a fiatal lányt kísérni kell ebben a folyamatban, az iskolában is.

Az endometriózisban szenvedő nők gyakran félnek az egyedülléttől
Az endometriózisban szenvedő nők gyakran félnek az egyedülléttől

  • A barátok: A legközelebbi ismerősök a tapasztalatok szerint annyit érzékelnek a betegségből, hogy az érintett hirtelen lemondja a közös programokat, és ez egyre többször fordul elő rövid időn belül. Egy-egy hirtelen rátörő erőteljes hasgörcs vagy vérzés miatt a szociális élete is egyre gyakrabban alakul másképp, mint a betegség előtt, és a barátok egészen egyszerűen nem fogják többet hívni, akár azért, mert megunják, akár jó szándékból. Mit lehet tenni? Semmiképpen ne szakítsuk meg vele a kapcsolatot, keressük akkor is, ha éppen a betegség miatt van távol. Egy-egy támogató SMS vagy e-mail is felderítheti, és ha lemarad valamilyen közös programról, arról is beszámolhatunk neki, felhívhatjuk közben, hogy érezze, ugyanúgy az életünk részét képezni. Ha tehetjük, az ő otthonában is keressük fel, ha nem ellenkezik, hiszen ő az, aki helyhez kötött.
  • A szégyen: A nők legtöbbször szégyellik ezt az állapotot, önmaguk nőiességének csorbájaként, hiányosságként élik meg az endometriózist. Nem beszélnek róla, emiatt a baráti kör és a család távolabbi tagjai nem is tudják konkrétan, miért nem jön el soha, miért talál ki folyton valami kifogást, hogy távol maradjon. Ha ezt megérjük, könnyebb vele beszélni a problémáról, nem tanácsosztogatással, hanem megértő figyelemmel hallgatva!
  • Munkahelyi problémák: Ez a betegség sok hiányzással járhat, ami a felnőtt nő életébe egy plusz rettegési faktort hoz, félvén a kirúgásoktól. sokszor előfordul az is, hogy ha a panaszok ellenére mégis be tud menni dolgozni, akkor pedig a rengeteg fájdalomcsillapító miatt fáradékonyabb, aluszékonyabb. A felettesnek is joga van tudni a kórképről: ha főnökként, munkatársként megértjük, hogy ez egy állapot, és nem feltétlen élethosszig tartó folyamat, akkor a személyre szabottabb feladatokkal sikerül áthidalni a kolléganő betegségét, aki sokat van táppénzen, és bármikor kieshet a benti munkákból. A lényeg itt is az empátia.
  • Bűntudatkeltés: Veszélyes pusztán pszichés oldalról közelítenünk ismerősünk betegségéhez. Klasszikus gondolatokat sorol a szakember, amelyek kívülállók szájából hangzanak el, ám gyilkosak. "Ez a betegség azért van, mert pesszimista vagy és cseppet sem életigenlő", "Nem megfelelően éled meg nőiességedet!" Ezeket a mondatokat felejtsük el - a pszichoterápiát hagyjuk meg a pszichológusnak!
  • A betegségre való állandó koncentrálás: Az endometriózisos érintettek 0-24 óráig a betegségükkel vannak elfoglalva: ha éppen nincsenek az életminőséget aktuálisan rontó panaszaik, akkor diétákkal, alternatív gyógymódokkal kísérleteznek, saját bánatukkal, fájdalmaikkal vannak elfoglalva. Ilyenkor segíthet egy pszichológus, aki erről a vágányról ki tudja őket zökkenteni, és ezt az érintett mellett a család, a barátok is észre fogják venni. Azt természetesen senki nem vitatja, hogy megértés és elfogadás nélkül nehéz átvészelni a bajt.

Névjegy: Árvai Nóra

Pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, a krónikus női betegségek specialistája. 2010-ben diplomázott az ELTE pszichológia szakán. 2012 nyarán jelent meg első könyve, amelynek témája az endometriózis.

Pszichológusként célja a meddőséggel, betegséggel, veszteséggel küzdő nők lelki támogatása, gyógyulásuk elősegítése. Házas, egy kisfiú édesanyja. Bővebb információ: www.endoblog.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra