"Biztonságos szexet és vonzó külsőt szeretnék!"

"Ne hízzak, ne csökkenjen a szexuális étvágyam, és a bőröm is lehetne szebb! Milyen fogamzásgátlót érdemes használnom? Mert még nem akarunk gyereket a párommal!" 18 év felett gyakran elhangzik ez a kérdés nőgyógyásznál és internetes fórumokon is.

Szabad a tánc!

Akár "egy éjszakás" kalandról van szó, akár állandó partnere van, a fiatal felnőtt nő már komolyabban veszi a fogamzásgátlást, hiszen élvezni akarja az életet, még nem a családalapításra koncentrál. 18 és 24 éves kor között nagy a szexuális aktivitás, azonban még kevesebb a fogamzásgátlási lehetőség (hiszen nem szült a nő), ráadásul biológiailag igen fogamzóképes korban vannak a nők, és a párválasztási szempontok miatt fontos, hogy vonzó külsővel rendelkezzenek.

Az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták egyszerre védenek a még nem kívánt terhességtől, szabályozzák a menstruációs ciklust, módot adnak arra is, hogy fontos események, például nyaralás, kettesben töltött hétvége miatt a ciklust eltolják, megszüntetik az esetleges vérzési, menstruációs rendellenességeket, csökkentik a menstruációs vérzés mennyiségét, és a görcsöket, enyhítik a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket, a PMS-t.

Világszerte nők milliói szenvednek a PMS tünetei miatt. Ez a 2. leggyakoribb oka az iskolai és munkahelyi hiányzásoknak a fájdalmas havi vérzés után. Mindez akkor is előnyös, ha állandó partner híján óvszert is használnak a fiatalok, hogy a nemi betegségeket elkerüljék. Ez a korosztály már tudatosan figyel arra, hogy biztonságosan éljen nemi életet - és a későbbi gyermekvállalás lehetősége is megmaradjon.

A tabletta miatt bekövetkező hízást mindig a szervezetben levő magas ösztrogénszint (női nemi hormon) okozza. A modern gyógyszerek alacsony hormontartalmúak, ezért aligha hizlalhatnak. Természetesen nem mindenkinek a szervezete bírja egyformán a fogamzásgátlót: az erre hajlamosaknak mindegy, hogy melyiket szedik, így is, úgy is meghíznak. De ilyen esetek szerencsére nagyon ritkán fordulnak elő.

Hallottad, hogy...?

Számos tévhit kering a fiatal felnőttek között is a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban. Nem igaz például, hogy növelné a mellrák kockázatát, nem nehezíti a későbbi teherbeesést sem, az évekig tablettát szedők is ugyanolyan gyorsan teherbe esnek, mint azok, akik egyáltalán nem használtak gyógyszert. Szakemberek szerint az erre panaszkodó nőknek már a gyógyszerszedés előtt cikluszavaraik vagy petefészek-problémáik voltak.

Nem gátolja a női szervek fejlődését sem, és nem is lassítja le a növekedést. Igaz azonban, hogy a tablettaszedés mellett érdemes leszokni a dohányzásról - illetve nem szokni rá a cigarettára. Ha egy nő tíz vagy annál több szál cigarettát szív naponta, az a tablettával együtt jelentősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát.

Sokaknak lehet jó hír, hogy egyes fogamzásgátlók, illetve a bennük levő ösztrogén miatt nagyobb lesz a mell, mivel több víz kerül a tejmirigyekbe. Ez a hatás a gyógyszer szedése után azonban megszűnik.

Orvost vagy tablettát válasszak?

"Amikor elmentem a dokihoz, behívott, elmondtam, hogy tabit szeretnék szedni. Végig háttal volt, felírt nekem egy havi gyógyszert, mondta, hogy ha kezd fogyni, akkor menjek vissza, hogy minden rendben van-e. Ennyi....semmi vizsgálat....semmi kérdés..."Orvost - tanácsolják a szakemberek. A nőgyógyász feladata, hogy páciense problémáinak, igényeinek megfelelően fogamzásgátló szert válasszon. A folyamatban partner a nő is. Elmondhatja tapasztalatait, sőt kérhet, javasolhat is készítményt, de a döntés az orvosé.

Ha azonban valaki elégedetlen az orvos hozzáállásával, kereshet másik nőgyógyászt. Ha pedig a felírt tablettával elégedetlen, mindenképpen menjen el ismét az orvosához, mondja el a tapasztalatait, hogy újabb készítményt ajánlhasson a szakember.

Fontos tiszteletben tartani, ami a Fogamzásgátlás Világnapja mottója: "Ez a te életed, a te tested és a te döntésed!"

"A második orvosom elküldött vérvételre, mondta, hogy menjek az eredménnyel vissza, aztán kikérdezett a mellékhatásokról, amiket az előző tablettánál tapasztaltam, meg a ciklusommal kapcsolatban is kérdezgetett, szóval éreztem, hogy végre "hozzáértő"-vel van dolgom. Ezután írta fel a fogamzásgátlót." Sok fiatal nő tájékozódik az internetről. Bármely női oldalt nézzük is meg, szép számban nyílnak topikok arról, hogy kinek milyen fogamzásgátló eszköz válik be. A téma tehát nagyon érdekli a nőket.

Barátnők tapasztalatait is meghallgatják, azután mennek nőgyógyászhoz, hogy fogamzásgátló tablettát írassanak fel, vagy épp másféle készítményre váltsanak, ami esetleg még alacsonyabb hormontartalmú, csökkenti az életkorra jellemző bőrproblémákat, megszünteti a pattanásokat, jót tesz a hajnak, a hangulatnak, nem okozza a szexuális étvágy csökkenését.

Tabletta? Minek? Az abortusz olcsóbb!

Szerencsére egyre kevesebben gondolkodnak így a fiatal felnőttek közül! Tudják, hogy milyen veszélyekkel járhat a sorozatos terhességmegszakítás, de még mindig sokan kockáztatnak: elfogadják, ha a partner megszakított közösülést ajánl "fogamzásgátló módszernek".

Bár az utóbbi években kis mértékben csökkent az abortuszok száma, még mindig évente több mint 40 ezer terhességmegszakítást végeznek. A hazai és külföldi adatok pedig egybevágnak abban a tekintetben, hogy az abortuszok aránya a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb.

Szerencsére a fiatal felnőttek már tudják, hogy a gyereket nem a gólya hozza, és nem dőlnek be például az "szex után öblögess kólával" városi legendáknak sem. A környezetnek azonban nagy szerepe lehet abban, hogy ki merjen állni az érdekeiért egy fiatal nő, ha párkapcsolatot kezd.

Védekezés nélkül 100 együttlétből 8 esetben jön létre terhesség.

Kettőn áll a vásár, de a vágy hevében, és a tapasztalatlanság okán előfordulhat, hogy későn, vagy egyáltalán nem gondol a védekezésre egy pár. Azoknak, akik hajlamosak túl engedékenyek lenni, szintén jobb módszer lehet a folyamatos tablettaszedés, főleg, ha egyéb egészségügyi problémájukra is jó hatással lehet a hormonális rendszer szabályozása.

A mai fiatal felnőttek már lényegesen jobb helyzetben vannak, mint az egyik internetes fórumba író hölgy nagymamája, akiről az alábbi bejegyzés szól.

"A nagymamám 1917-ben született... Sajnos már meghalt. Ő mondta, hogy amikor már férjnél volt (asszem 24-25 éves korában ment férjhez) akkor sikerült külföldről szerezni egy darab óvszert. Vasutasok voltak mindketten, ezen a vonalon jutottak valahogy hozzá, kereskedelmi forgalomban akkor még nem volt ilyesmi. Szóval azt az egy darabot féltették, óvták, minden egyes alkalom után ki lett mosva, meg lett szárazra törölve, majd behintőporozva lett elrakva..."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: