A terhes nők ettől rettegnek

A várandósok többsége retteg a vetéléstől, sokan mégsem tudják, hogyan beszéljenek erről. Ennek többek között az az oka, hogy a jelenség a tabutémák egyike, amelyről ráadásul kevés információ és annál több tévhit kering.

A vetélés a mai napig a tabutémák közé tartozik, amelyről ráadásul kevés információ és annál több tévhit kering. Az alábbiakban igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba.

Tévhit: a vetélés ritka

Spontán vetélésnek nevezik, amikor a terhesség a 20. hét előtt megszakad, illetve azt is, amikor az időpont későbbi, de a magzat súlya 500 grammnál kisebb. Vetélés szempontjából a terhesség 24. hete tekinthető vízválasztónak - onnantól már szülésről beszélünk.

Egy amerikai felmérés szerint az emberek többsége úgy gondolja, hogy a terhességek maximum 5 százaléka végződik vetéléssel , ennél azonban jóval gyakoribb jelenségről van szó. A klinikailag felismert terhességek esetében 8-20 százalékos arányban fordul elő spontán vetélés. Azoknál a nőknél, akik korábban már szültek, körülbelül 5 százalék a magzat elvesztésének veszélye. A terhesség 15. hete után a vetélés kockázata körülbelül 0,6 százalékra csökken.

vetélés, terhesség megszakadása, spontán vetélés, magzat elvesztése, várandósság, terhesség, tévhitek
Sokan azt gondolják, hogy a nő tehet róla, ha elvetél. Fotó: 123rf

Tévhit: a kismama hibája, ha elvetél

Az egyik legkárosabb tévhit, hogy a vetélés a legtöbb esetben a várandós nő hibája. Egy 2003-as amerikai felmérésen a válaszadók többsége a kismama nem megfelelő életmódját okolta. A valóság azonban az, hogy a vetélés hátterében csak nagyon ritkán áll a terhes nő valamilyen cselekedete. A magzatelvesztések körülbelül 60 százaléka valamilyen kromoszóma-rendellenesség miatt történik.

Tévhit: az elesés vetélést okoz

Tényezők, amelyek megnövelhetik a vetélés kockázatát

 • bizonyos betegségek (például a súlyos cukorbetegség, PCOS, Turner-szindróma, Hashimoto-betegség, pajzsmirigy-alulműködés)
 • súlyos fertőzéses megbetegedések
 • komoly fizikai sérülések
 • a megtermékenyített petesejt abnormálisan megnövekedett kromoszómaszáma
 • két vagy több vetélés egymás után a korábbiakban
 • rendszeres és nagy mennyiségű alkohol és/vagy kábítószer fogyasztása
 • rendszeres dohányzás
 • 40-45 éves kor fölött vállalt terhesség
 • extrém túlsúly
 • antifoszfolipid szindróma ( APS )
 • méhfejlődési rendellenességek
 • autoimmun eredetű újszülöttkori trombocitopénia
 • Sokan úgy gondolják, hogy a legtöbb terhesség a várandós nő elesése vagy sérülése következtében szakad meg. A vetélések legnagyobb része azonban a terhesség első három hónapjában következik be, amikor a méh helyzete és a magzat apró mérete miatt elég kicsi az esélye annak, hogy egy esetleges esés a születendő gyermek elvesztésével járjon. A terhesség későbbi szakaszaiban viszont már nagyobb problémákat okozhat egy hasi sérülés.

  Tévhit: a sok stressz vetélést okozhat

  Az emberek több mint 70 százaléka tényként kezeli az állítást, miszerint a stressz és a gyakori vitatkozás a magzat elvesztéséhez vezet. Pedig ennek sem biológiai, sem tudományos alapja nincs. Bár a fokozott stressz valóban nem tesz jót egy kismamának, ez azonban nem kizárólag a várandósokra igaz: a folyamatos feszültség minden ember egészségére káros.

  Tévhit: a fogamzásgátló tabletta növeli a vetélés esélyét

  A fogamzásgátlók 10 leggyakoribb mellékhatása - részletek itt .

  Meglepően sokan vélik úgy, hogy nagyobb a vetélés rizikója, ha a nő korábban fogamzásgátló tablettát szedett. Kutatások azonban bebizonyították, hogy nem befolyásolja sem a vetélés, sem a születési rendellenességek kockázatát, ha valaki közvetlenül a fogamzásgátló elhagyása után vagy a tabletta szedése mellett esik teherbe.

  Forrás: care2.com

  )
  Az ülőmunka veszélyei

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +16, +21 °C
  Minimum: +1, +7 °C

  Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások: