A női ciklus így hat a szervezetre

Nagyjából a serdülőkortól kezdve egészen a menopauzáig minden fogamzóképes nő életében vissza-visszatérő kellemetlenségként jelentkezik a menstruáció. Bár a havi vérzés kapcsán fellépő panaszok kifejezetten erősek is lehetnek, érdemes hozzátenni, hogy mindez éppúgy része a természetes női ciklusnak, mint az ovulációt megelőző energikusság és feldobott hangulat.

Kiket érint a PMS, azaz a premenstruációs szindróma? Hogyan enyhíthetők a tünetek? Részletek itt.

A női ciklus átlagosan 28 napig tartó, önmagát ismétlő folyamat, amely során a női szervezet újra és újra felkészül a megtermékenyülésre, lehetővé téve ezáltal a gyermekáldást. Fogantatás hiányában azonban egy lépést hátrafelé kell megtennie, hogy aztán ismét az alapoktól kezdve teremthesse meg a terhesség kialakulásához szükséges feltételeket. Röviden így foglalható össze a folyamat, amelynek hátterében egyebek mellett egy rendkívül összetett és precíz hormonális szabályozás áll, illetve amely nagyban befolyásolhatja a nők hangulatát és közérzetét.

A női ciklus átlagos hossza 28 nap
A női ciklus átlagos hossza 28 nap

Mi történik a ciklus során?

A menstruáció első napja egyben a ciklus első napja is. Ilyenkor válik le a megvastagodott méhnyálkahártya középső és legfelső rétege, amely vérzés és - a méhfal izomzatának összehúzódásai miatt jelentkező - alhasi görcsök kíséretében távozik a szervezetből, a megtermékenyítetlen petesejt pedig egyszerűen felszívódik. Mindez három-öt nap alatt zajlik le teljesen, eközben viszont az egyik petefészekben máris megindul a tüszőérés. A méhnyálkahártya sejtjei újból osztódni kezdenek, azaz a méhnyálkahártya ismét megvastagszik.

A ciklus felénél, tehát a 14. nap körül az addigra már érett tüsző megreped, a benne lévő petesejt pedig kiszabadul és elindul a petefészekből a petevezetőn át a méh felé. Ezt nevezzük ovulációnak. Az így hátramaradt tüsző hormontermelésbe kezd, a méhnyálkahártya szerkezete pedig átalakul, hogy alkalmassá váljon a megtermékenyített petesejt befogadására. A petesejt körülbelül 24 órán át marad életben, magyarul a hímivarsejteknek ennyi idejük van arra, hogy célba érjenek. Amennyiben pedig ez nem sikerül, a méhnyálkahártya felső rétegei leválnak, és kezdődik minden elölről. A nők életük során több száz alkalommal is átesnek ezen a folyamaton.

A női ciklust szabályozó hormonok szintjének változásai
A női ciklust szabályozó hormonok szintjének változásai

Hogyan hat ciklusuk a nőkre?

A női ciklus zavartalan lefolyásának alapját az abban résztvevő hormonok adják, amelyek hatása azonban nem korlátozódik kizárólag a belső női nemi szervekre. A hangulattól kezdve a közérzeten át a fizikai teljesítőképességig számos területen érezhetnek változásokat a nők attól függően, hogy ciklusuk éppen mely szakaszában vannak. Érdemes tehát részletesen is áttekinteni, miként zajlik egy átlagos, 28 napos ciklus!

gallery-image
gallery-icon
Galéria
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)