A Fogamzásgátlás Világnapja

A Fogamzásgátlás Világnapja szeptember 26-a. Ezen a napon hazai és nemzetközi egészségügyi szervezetek hívják fel a figyelmet a fiatalok szexuális felvilágosítására és a korszerű fogamzásgátlási lehetőségek széleskörű megismerésére.

"A te életed, a te tested és a te döntésed!"

Az idei világnap "A te életed, a te tested és a te döntésed!" szlogennel a nem tervezett terhességek jelentőségére és következményeire koncentrál, valamint azt próbálja a fiatalokkal megértetni, hogy felelősségteljesen éljék szexuális életüket. Ezen a napon a szexuális egészségüggyel foglalkozó hazai és nemzetközi szakemberek arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a nem tervezett terhesség és az ezt követő abortusz milyen súlyos problémát jelent világszerte. A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság áldásos tevékenységének köszönhetően ma már csökkenő tendenciát mutat az abortuszok száma (évente közel 44 ezer), de még mindig van mit "fejlődjünk" e téren a magasan szexuális kultúrával rendelkező európai országokhoz képest. A Fogamzásgátlás Világnapjához idén 70 ország csatlakozott, s örvendetes hír, hogy az idén Afrika is bekapcsolódik a programsorozatba.

Megdöbbentő adatok

A világon évente 80 millió nőnél fordul elő nem kívánt terhesség, s évente a világban 20 millióan vannak kitéve a terhesség megszakítás veszélyeinek. A nem tervezett terhességek közül 51 millió a fogamzásgátlás alkalmazásának hiánya miatt fogan meg további 25 millió a fogamzásgátló módszer nem megfelelő használata, vagy hibája következtében jön létre.

A terhességmegszakítás, mint minden sebészi beavatkozás, kétségkívül rejt magában veszélyeket. A világban évente 68 ezren halnak meg a terhességmegszakítás szövődményeként. Miközben azt gondoljuk, hogy a mai tudásbázisú társadalomban milyen "klasszak" vagyunk a fogamzásgátlás témakörébe tartozó ismeretekből, addig Európában a 15-24 év közötti fiatalok között ötből egy nem alkalmaz semmilyen fogamzásgátlást. Magyarországon a 30 év alatti hölgyek általában 17 koruk körül kezdik el a nemi életüket, a 20 évesnél fiatalabbak pedig már 15,5-16 évesen.

Éppen ezért - 40 évvel az után, hogy az ENSZ a fogamzásgátlást és a családtervezést alapvető emberi joggá nyilvánította - a Fogamzásgátlás Világnapjának középpontjában idén a nem tervezett terhesség következményeire kerül a hangsúly. Fontos, hogy a fiatalok megfelelő ismeretek birtokában hozhassanak helyes és felelős döntést a fogamzásgátlás módjáról, és mikéntjéről, hogy így megelőzhessék a nem kívánt terhességet.

Sztárok a szexuális kultúráért

Sári Évi népszerű tévés személyiség, ismeretségét nemes célokra használja, s ő, mint a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság civil háziasszonya így fogalmaz: "A Fogamzásgátlás Világnapjának jelentősége abban áll, hogy lehetőséget ad a fiataloknak, hogy megfelelő családtervezési ismeretek birtokában hozzanak a védekezéssel kapcsolatos döntéseket. Ma a fiatal nők számos elvárással és kihívással szembesülnek a kapcsolatok és a szex terén. A fogamzásgátlás tekintetében az üzenetünk egyszerű: ez a te életed, a te tested és a te döntésed! A gyermekvállalás időpontjának kijelölése a fiatal nők életének egyik legnehezebb döntése. Mindaddig, amíg a helyzet ennek felvállalására nem érett meg, kiemelten fontos a partnerrel való közös döntés és a szülész-nőgyógyásszal történő konzultáció arról, hogy melyik fogamzásgátló és védekező módszer lenne a legjobb ahhoz, hogy a családtervezési döntések tudatosan szülessenek meg."

Védekezzünk, de hatásosan!

"A fogamzásgátló módszerek mellőzése vagy nem megfelelő használata óriási probléma. Amikor egy nő megtudja, hogy akaratán kívül teherbe esett, gyakran krízishelyzetbe kerül, mind pszichológiai, mind társadalmi, mind anyagi értelemben. A nők ilyenkor összetett, egész életükre kiható, visszafordíthatatlan döntés meghozatalára kényszerülnek, miközben sokszor érzelmileg zaklatott állapotban vannak. Félnek, megalázva érzik magukat; úgy érzik, súlyos nyomás nehezedik rájuk. Ez a belső zűrzavar tovább fokozódik, ha valaki nem kellően tájékozott, ha nem rendelkezik megfelelő támasszal, és ha olyan társadalomban él, ahol a házasságon kívüli terhesség és az abortusz megbélyegzést jelent" - magyarázta Dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára. Éppen ezért a 2008-as kampány célja a fiatalok felvilágosítása, hogy megfelelő ismeretek birtokában hozzanak döntést a fogamzásgátlás módjáról. Sok fiatal még mindig a megszakításos módszert alkalmazza, holott ez az egyik legrizikósabb a nem kívánt terhesség szempontjából. Ma már egy tucat más módszer létezik, amelyek közül a szakemberek a gumióvszert és a tablettát tartják a legbiztonságosabbak módszereknek.

A-HA! Program

Ebben az évben már 7. tanévét kezdi a nagysikerű az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program. Az A-HA! program jelentőségét bizonyítja, hogy az elmúlt hat évben eljutott - a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság szülész-nőgyógyászainak és védőnőinek áldozatos munkája eredményeképpen - az ország közel 1.200 középiskolájának több mint a felébe. A Társaság oktatói több mint 9.200 tájékoztató órát tartottak, a résztvevő diákok száma pedig megközelítette a félmilliót.

Bár az A-HA! Program beindítása óta eltelt időszakban pozitív tendenciák figyelhetők meg hazánkban a terhesség-megszakítások terén, beleértve ebbe a tizenéves korosztályt is, még mindig nagyon magas a művi abortuszok száma a 13-18 évesek körében.

Forrás:
Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság sajtóanyaga

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő