A fogamzásgátlás legmegbízhatóbb módszerei

A fogamzásgátló tabletták a reverzibilis fogamzásgátlás legmegbízhatóbb módszerei. Biztonságosságuk a modern összetételű készítmények esetén gyakorlatilag tökéletes, de bizonyos esetekben a biztonság zavart szenved, ami nem kívánt terhességhez vezethet.

A fogamzásgátló tabletták a reverzibilis fogamzásgátlás legmegbízhatóbb módszerét jelentik. Biztonságosságuk napjaink modern összetételű készítményei esetén gyakorlatilag tökéletesnek mondhatók, azonban bizonyos helyzetekben a gyógyszer nyújtotta biztonság zavart szenved, és ily módon nem kívánt terhesség foganhat. Leggyakrabban a páciens hibájából, a gyógyszer bevételének elmaradásából adódhat terhesség. Igen lényeges hangsúlyozni: a modern, alacsony hormontartalmú gyógyszerek hatóanyaga gyorsan felszívódik, de gyorsan le is bomlik, így amennyiben a következő tabletta bevétele elmarad vagy elhúzódik, úgy a hormonszint gyors esése lehetővé teheti a tüsző megrepedését, a nem kívánt fogamzás kialakulását. Alapszabály, hogy a tablettát mindig ugyanazon időpontban, lehetőleg este, lefekvés előtt kell bevenni.

Amennyiben a két tabletta közt 36 óránál hosszabb intervallum lenne, úgy a pirulák szedését folytatni kell, de az adott ciklusban más módon is - célszerűen óvszerrel - védekezni kell. Előfordulhat, hogy a kimaradt tablettát követően kis vérzés jelentkezik, ez a leeső hormonszint mellett természetes jelenségnek tekinthető, mely a tabletta továbbszedése mellett általában egy-két napon belül megszűnik. Lényeges megemlíteni, hogy bizonyos gyógyszerek a fogamzásgátlóval együtt alkalmazva csökkenthetik annak felszívódását, illetve gyorsíthatják lebomlását a májban. Fontos tehát, hogy bármilyen gyógyszer egyidejű alkalmazása esetén kérje orvosa tanácsát az esetleges együtthatás megállapítását illetően, illetve célszerű tartósan, egyéb gyógyszeres kezelés esetén a védelem kiegészítése más módszerekkel is. A gyógyszer kiürülhet a szervezetből még a teljes felszívódás előtt is, például hányás vagy hasmenés esetén. Ilyen állapotokban az elfelejtett gyógyszer bevételnél mondottak az irányadók.

A tabletta a bevételét követően 5-6 óra múlva már biztosan túljut a gyomor üregén, így a hányás csak ezen időintervallumon belül jelent kockázatot, míg a bélhurut következményeként fellépő hasmenés esetén nehéz meghatározni a felszívódás mértékét. Ilyen esetekben a fokozott óvatosság elengedhetetlen.

Mi a helyzet, ha tabletta szedése mellett terhesség fogan? Általánosságban igaz, hogy ez semmiképp sem kívánt terhesség, hiszen a fogamzásgátló alkalmazása éppen a másállapot vállalásának tagadását jelenti egy adott helyzetben. Mégis sokan úgy döntenek, hogy a már megfogant terhességet vállalják, ha orvosi szempontból annak megtartása nem kifogásolható. Általánosságban igaz, hogy napjaink modern készítményeinek alacsony hormontartalma nem jelent semmilyen igazolható veszélyt a megfogant új életre nézve. Lényeges azonban a várandósság mielőbbi felismerése és a tabletta szedésének felfüggesztése.

Előfordulhat, hogy a pirula továbbszedése mellett minden hónapban menzeszszerű vérzés - igaz, általában a szokottnál gyengébb formában - jelentkezik, mely nehezíti a terhesség felismerését, és a gyógyszer szedését a várandós gyanútlanul folytatja, egészen addig, míg a terhesség ténye vitathatatlanná nem válik. Figyelni kell tehát a vérzés erősségét, jellegét, az esetleges kísérő gyanújelek megjelenését minden ciklusban, és ha a vérzés a szokottnál lényegesen gyengébb vagy teljesen elmarad, esetleg emlőfeszülés, hányinger, hányás jelentkezne, úgy a további gyógyszerszedés előtt feltétlenül indokolt a nőgyógyászati vizsgálat.

A korai spontán vetélések aránya valamelyest magasabb lehet a tabletta szedése mellett elvékonyodott, és így beágyazódásra kevésbé alkalmas méhnyálkahártya miatt, de a korai spontán vetélések egyébként is igen magas kockázata miatt ennek a feltételezésnek statisztikai igazolása nem egyszerű feladat. A terhesség tehát kiviselhető ilyen esetekben, és nem kell számolnunk a születendő utód esetében a veleszületett rendellenességek fokozott kockázatával. VIII. évf./3. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: