Szellemi hanyatlás: fogyással visszafordítható

Korábban bizonyították, hogy az elhízás hozzájárul a szellemi hanyatláshoz és az Alzheimer-kór esélyét is növeli. A legújabb eredmények szerint azonban ez a folyamat fogyással vissza is fordítható.

Több kutatás is megjelent az elmúlt években az elhízás és a demencia , a memóriazavarok és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ennek hátterében a krónikus gyulladások állnak.

A gyulladások miatt megnövekszik a szervezetben bizonyos fehérjék szintje, ennek hatása, hogy az immunrendszer működésbe lép és "felfalja" az idegrendszeri szinapszisokat, így védve a központi idegrendszert.

Az új kutatásban arra keresték a választ, vajon visszafordítható-e ez a folyamat, vagyis "újraépíthetőek"-e az elveszített idegrendszeri kapcsolatok. Egerekkel kísérleteztek és úgy találták, ha az állatok elveszítik (műtét vagy rendszeres mozgás segítségével) a testsúlyuk 15-20 százalékát, akkor a szervezetükben a gyulladásra utaló fehérjék szintje jelentősen csökken, a szellemi képességeiket pedig visszanyerik.

Szellemi hanyatlás ellen mozgással és diétával tudunk védekezni (Fotó: Europress)

Dr. Alexis M. Stranahan, a Medical College of Georgia szakembere, a kutatás vezető szerzője csapatával most arra készül, hogy megállapítsa, diétával, illetve a diéta és a mozgás kombinálásával milyen eredményeket lehetne elérni.

A tanulmány a című szaklapban jelent meg.

Az életkor előrehaladtával az agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a felidéző működések meglassulnak. Normál esetben is bekövetkezik a gyors képzettársítás képességének csökkenése, ezt azonban az élet során felhalmozódott tapasztalatok és bölcsesség képes ellensúlyozni. Az életkor előrehaladtával - bár nem törvényszerűen -, előfordulhat feledékenység, de ez normál esetben nem romlik. Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek betegség következtében hanyatlanak. Maga a kifejezés tehát egy tünetegyüttest takar, melynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara (beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara) az ítélőképesség hanyatlása és személyiségváltozás. Ehhez gyakran szorongás, depresszió, téveszmék is társulnak, a magatartás megváltozik, az önellátó képesség többnyire romlik.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarban átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.