Most kideríthetjük, autisták vagyunk-e

Megállás nélkül járkálunk fel-alá vagy matatunk az asztalunkon lévő tárgyak körül? Brit és ausztrál szakértők új kutatása szerint mindez azt is jelezheti, hogy autisták vagyunk.

Megállás nélkül járkálunk fel-alá vagy matatunk az asztalunkon lévő tárgyak körül? Brit és ausztrál szakértők új kutatása szerint mindez azt is jelezheti, hogy autisták vagyunk.

A Cardiff University és a La Trobe University kutatói egy olyan teszttel rukkoltak elő, amely képes mérni, hogy ismétlődő dolgokat milyen gyakorisággal és milyen intenzíven végzünkk, ebből pedig képes diagnosztizálni a felnőttkori autizmust is. Minderről többet a Journal of Autism and Developmental Disorders szaklapban megjelent tanulmányból tudhatunk meg.

Merre induljunk, ha az autizmus jeleit észleljük?

A kérdőív formájú tesztben olyan kérdések szerepelnek, mint: “Szokott tárgyakat sorokba vagy oszlopokba rendezni?”, “Szokott ismétlődően matatni tárgyakkal?” vagy “Feldühítik a tárgyakon az apró változások, mint például a ruhájára került piszokfolt vagy egy karcolás egy bútoron?”.

Ezután a kérdőív arra kéri a válaszadókat, hogy árulják el: mennyire értenek egyet az olyan megállapításokkal, mint “Inkább könyvtárba mennék, mint egy buliba”, “Gyakran felfigyelek olyan apró hangokra, amelyekre mások nem” vagy “Gyakran figyelek fel rendszámtáblákra vagy hasonló, tartalommal bíró karaktersorozatokra”.

Egy kérdőív segítségével kideríthetőek az autizmus jelei

Ezt követően azt kérdezi meg, hogy gyermekként milyen tárgyakkal és játékokkal játszottunk, kikkel és milyen (házi)állatokal, illetve felnőttként milyen kreatív dolgokat végzünk. Mindazok, akik gyakorta végeznek ismétlődő tevékenységeket, sokkal több pontot érnek el a teszten.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy míg a repetitív viselkedés az autizmus tünete, addig maga a teszt képtelen pontos autizmussal diagnosztizált betegek sokkal magasabb pontszámot értek el rajta.

A kutatást végző Prof. Sue Leekam, a Cardiff University szakértője elmondta: a repetitív viselkedésmintákat nemcsak az autistáknál észlelhetjük, hanem a kényszerbetegeknél (OCD), a Parkinson-kórosoknál, illetve a Tourette-szindrómásoknál is. Ezért a kifejlesztett kérdőívet diagnosztikai eszközként lehet csak alkalmazni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: