Koronavírus: úgy hat az agyra, mint a Parkinson-kór

Hasonló gyulladásos reakciót aktivál a COVID-19 az agyban, mint a Parkinson-kór – állítják ausztrál kutatók. A felfedezés nemcsak a veszélyre, hanem potenciális kezelési lehetőségekre is rávilágít.

„A vírus agyi immunsejtekre, az úgynevezett mikroglia sejtekre gyakorolt hatását vizsgáltuk, amelyek kulcsszerepet töltenek be olyan idegrendszeri betegségek kialakulásában, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór” – idézi a Queenslandi Egyetem közleménye Trent Woodruff professzort, a kutatás vezetőjét. „Humán mikroglia sejteket tenyésztettünk laboratóriumban, majd megfertőztük azokat SARS-CoV-2-vel, a vírussal, amely a COVID-19-et okozza. Megfigyeltük, hogy a sejtek nagy számban 'bedühödtek', azaz aktiválódtak ugyanazok a kémiai útvonalak, inflammaszómák, amelyeket a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra jellemző fehérjék is aktiválhatnak” – tette hozzá.

COVID-19, beteg nő, maszk, gyógyszerek
A COVID-19 hasonló gyulladásos folyamatokat indíthat el az agyban, mint a Parkinson-kór. Fotó: Getty Images

Mint azt dr. Eduardo Albornoz Balmaceda, Woodruff kutatótársa összefoglalta, az inflammaszómák provokálása egyfajta tüzet gyújt az agyban, ezáltal a neuronok krónikus és tartós pusztulásához vezet. „Ez egy csendes gyilkos, hiszen hosszú évekig semmilyen külső tünetet nem okoz” – magyarázta a szakember. „Mindez magyarázatul szolgálhat arra, miért válnak hajlamosabbá egyes emberek a COVID-19 lezajlását követően a Parkinson-kórhoz hasonló neurológiai panaszokra” – emelte ki.

A COVID-19 olaj a tűzre

A kutatás eredményei alapján a koronavírus tüskefehérjéje is elegendő a folyamat beindításához, amelyet csak súlyosbít, ha már eleve jelen vannak az agyban Parkinson-kórra jellemző fehérjék. Ahogy Woodruff professzor fogalmazott, ha valaki eleve fogékony a Parkinson-kórra, a COVID-19 csupán olajat önt a tűzre az agyában. De éppúgy érvényes ez a megállapítás az Alzheimer-kórra és a demencia egyéb formáira, amelyek az inflammaszómákkal kapcsolatba hozhatók.

Reményre adhat ugyanakkor okot, hogy az ausztrál kutatók egyben egy potenciális gyógymódot is bemutatnak a Nature Molecular Psychiatry című folyóiratában közölt tanulmányukban. Jelenleg a klinikai kísérletek fázisában tart egy, a Queenslandi Egyetemen kifejlesztett gyógyszer, amely a Parkinson-kór előrehaladását hivatott meggátolni. „Úgy találtuk, hogy sikeresen blokkolta a COVID-19 által aktivált gyulladásos folyamatokat, lényegében kioltva a tüzet. A gyógyszer mind koronavírus-fertőzött egerekben, mind humán mikroglia sejtekben csillapította a gyulladást, ami arra utal, hogy lehetséges gyógymód lehet az idegkárosodás megelőzésére a jövőben” – árulta el dr. Albornoz Balmaceda.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra