Javítás génszinten

A szklerózis multiplexben (SM) károsodik a központi idegrendszer sejtjeinek borítása, amely a jeltovábbítás romlásához vezet. A kérdéses gén a károsodott idegsejtek regenerálásáért felelős az SM gyógyulási fázisai során.

Az SM-ről röviden

A világszerte mintegy két és fél millió embert érintő szklerózis multiplex (SM - sclerosis multiplex) a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése, amelynek során az idegsejtek és az őket körülvevő zsíros, védő réteg, a mielin károsodik, ennek következtében romlik az idegsejtek jelátvivő képessége. Attól függően, hogy a központi idegrendszer mely részén találhatóak a gyulladásos gócok, a betegeknél különböző tünetek jelentkezhetnek: látászavarok, mozgáskoordinációs problémák, az érzékelés, a gondolkodás és a beszéd zavarai, fáradtság, vizelet-visszatartási problémák és a szexuális élet zavarai. A relapszussal-remisszióval (rosszabodással, majd részleges vagy teljes felépüléssel) járó szklerózis multiplexnél a rohamok epizódokban követik egymást, azonban a gyógyulást követően a betegek egy részénél egyre gyakrabban maradnak vissza maradványtünetek.

Az Olig 1, az újra megtalált gén

A remisszió (felépülés) ideje alatt a központi idegrendszer károsodott idegsejtjein megindul a mielinhüvely pótlása. A Cambridge és a Harvard Egyetem munkatársai azonosították azt a gént, az Olig 1-et, amely a mielin újratermelését serkenti a gyógyulási periódusban. Noha eddig úgy gondolták, hogy a gén bizonyos idegsejtek fejlődését segíti, a legújabb kutatások szerint a regenerálódási folyamatot indítja be. Testvérgénjéről, az Olig 2-ről ismeretes volt, hogy a mielint előállító sejtek, az oligodendrociták előállításában játszik kulcszerepet a magzati korban, de az Olig 1 funkciója eddig nem volt teljesen világos.

Az egerekkel végzett kísérletek során a kutatók mindkét gént górcső alá vették: antitesteket használtak, hogy kimutassák a gének által termelt fehérjék lokalizációját az agyi idegsejtekben. A magzati sejtekben mindkét gén a sejt központjában, a sejtmagban helyezkedett el, amely a mielin termelésében betöltött kulcsszerepükről árulkodott. Ezzel szemben a felnőtt idegsejtekben az Olig 1 a sejtmagon kívülre, a plazmába vándorolt, és csak az SM-tünetes rágcsálók agyában került vissza a sejtmagba, ahol az oligodendrociták megújuló mielintermelését felügyelte. A két egyetem kutatói úgy találták, hogy az Olig 1 nélkül született egerek képtelenek a mielinvesztett idegsejtek regenerálására.

Előrelépés a kezelésben

A szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél hasonló eredményre jutottak: az ép idegszövet sejtjeiben a gént inaktív állapotban találták a plazmában, a sérült területeken viszont az Olig 1 aktívnak bizonyult. A relapszusok és remissziók során a károsodás és a gyógyulás ciklusa évekig ismétlődhet, azonban a rendszer végül kimerülhet, és a betegség súlyosbodásával egyre kevesebb remisszió jelentkezik. Dr. Charles Stiles, a Harvard Dana-Farber Intézetének orvosa szerint lehetséges, hogy az Olig 1-et aktiváló jel lesz egyre gyengébb. Úgy látja, hogy noha nem vált gyógyíthatóvá a betegség, az elért eredmény jelentős előrelépésnek számít, és új szemléletmód és irány kijelölésével segít a további kutatásban.

Forrás: news.biocompare.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció