Ismeretlen részre bukkantak a koponyánkban

Eddig ismeretlen csatornarendszert fedeztek fel a koponyában, melyen az immunsejtek közlekednek, hogy meggátolják az agyszövetek károsodását.

Amerikai idegtudósok felfedeztek egy mikroszkopikus csatornahálózatot, melyen keresztül a szervezetet védő fehérvérsejtek a koponyában található csontvelőüregek és az agyhártya külső rétege között közlekedhetnek. Ezek a sejtek gyulladások esetén aktivizálódnak, hogy meggátolják az agyban a szöveti károsodást.

Videóra vették, ahogy azimmunsejtmegöli a rákot Drámai és igen hatásos videón nézhetjük meg, hogyan néznek ki akció közben immunrendszerünk "verőemberei", a T-sejtek, és hogyan számolják fel a bennünk élősködő ráksejteket. Kattintson!

Rövidebb úton érkeznek az immunsejtek az agyba

A felfedezés a kutatókat is meglepte, korábban ugyanis úgy tudták, hogy az agy védelmét is ellátó fehérvérsejtek a végtagok csontvelőjének szivacsos állományában termelődnek, és hosszú úton, a keringő vérrel együtt jutnak el az agyhoz. Most azonban kiderült, hogy ezt a rövidítést kihasználva sokkal gyorsabban el tudnak jutni a gyulladt szövetekhez. Francesca Bosetti, a Neurolológiai Rendellenességek és Stroke Nemzeti Intézetének munkatársa szerint az agyi szövetek gyulladásának komoly szerepe van többféle neurológia rendellenességben. Az újonnan felfedezett csatornák ezért szó szerint új utat nyithatnak számos kutatás előtt.

Eddig ismeretlen csatornarendszert fedeztek fel az agyban
Eddig ismeretlen csatornarendszert fedeztek fel az agyban

A kutatók már több kísérletben is vizsgálták ezeknek a csatornáknak a szerepét. Az egyik során fluoreszkáló fehérvérsejteket juttattak be egerek síp- és koponyacsontjába, majd gyulladást idéztek elő az állatok agyszövetében. Különböző képalkotó eljárásokkal végigkövették a fehérvérsejtek útját a sérült területekhez. Mint kiderült, az immunsejtek jóval nagyobb arányban érkeztek a koponya, mint a sípcsont felől.

A kísérletet a szívszövettel is megismételték, ahol nagyjából hasonló reakciót tapasztaltak a síp- és a koponyacsontban lévő fehérvérsejtek részéről is. Úgy tűnik tehát, hogy az agyszövetekben keletkező gyulladásra a szervezet más módon reagál, mint a test többi részén kialakulóra.

A mikroszkopikus méretű csatornák állatokban és emberekben is megtalálhatóak, már egy sebészeti úton eltávolított koponyadarabban is azonosították. Működésük kiismeréséhez a szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség, annyi viszont már biztos, hogy fontos szerepük van az agy egészségének megőrzésében.

Forrás: Iflscience

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: