"Felébredtem, és nem ismertem meg a családom"

Az agyinfarktust követően a betegnek sokszor idegenné válik környezete, nem tud beszélni, írni és olvasni se. Egy kanadai festő beszélt a nyomasztó állapotról és kezeléséről.

Képzeljék el: gondolkodnak, értenek, éreznek, de ezt nem tudják közölni a külvilág felé. Ezt élik át az afáziás betegek nap mint nap. Velük dolgozik önkéntesként az a kanadai festő, aki nemrégiben kitüntetést kapott munkájáért.

„Úgy ébredtem fel, hogy nem tudtam se beszélni, se írni, se olvasni, nem ismertem fel a családomat, gyakorlatilag semmit nem tudtam megcsinálni. Nagyon furcsa állapot volt, hiszen tele voltam gondolatokkal, érzésekkel, de nem tudtam kifejezni azokat, vagy megértetni magam másokkal” – hiteles leírás ez az agyi infarktust követő első állapotról; valakiről, aki afáziától szenved, vagyis elveszíti a beszéd képességét. Az ilyen betegnek újra kell tanulnia kommunikálni a külvilággal.

Ottawában külön központ létezik az afáziás betegek számára. Itt szakértő felügyelet alatt mindenfajta segítséget megkapnak az újrakezdéshez. Ebben a központban kezdett el segíteni két évvel ezelőtt Jeffrey Burns kanadai festő, aki önkéntes munkájáért – 74 más otthonban dolgozó önkéntessel együtt – megkapta az „Otthon hőse” kitüntetést.

Amíg nem kezdett betegekkel foglalkozni, Burnsnek fogalma sem volt, milyen sok köti össze őt az afáziásokkal – írja az Ottawa Citizen. A betegek, akár csak a festő, szavak helyett szintén a képekre támaszkodnak. Burns ezért kifejlesztett számukra egy „kommunikációs könyvet”: egy kötetet, ami több száz, a mindennapi élethelyzeteket kifejező képet tartalmaz. Ennek segítségével például, ha az afáziás beteg elmegy a háziorvosához, a képek alapján el tudja magyarázni, pontosan milyen fajta panaszai, fájdalmai vannak. Vagy ha esetleg taxiba ül, a térképen meg tudja mutatni a sofőrnek, merre induljon. Bár az effajta képes könyvek alkalmazása afáziás betegeknél nem újdonság, az ottawai központban csak mostanában kezdték el használni őket.

A betegek szavak helyett szintén a képekre támaszkodnak

Burns azután kezdte el az önkéntes segítést, hogy nyolc évvel ezelőtt Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Azt mondja, ez a betegség segít neki belelátni az afáziások küzdelmeibe. „A nap bizonyos szakaszaiban nehezen mozgok, ahogy minden más Parkinson-kóros. Vannak időszakok, amikor könnyedén tudunk mozogni, és még többször van, hogy beáll egyfajta merevség. És én nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy vannak ezek a jó időszakok” – magyarázza a festő. „Akik agyinfarktust kapnak, azoknak a problémái egész nap jelen vannak, minden nap. Ezt látva tudom értékelni a saját egészségemet.”

Afázia Egyesület Magyarországon is létezik: két évvel ezelőtt Dallos Zsuzsanna hívta létre, aki az agyinfarktus után újratanulta a beszédet, az írást és olvasást. Az idézet a cikk elején tőle származik. Az egyesületvezető azóta azon fáradozik, hogy kapcsolatot teremtsen a „némaság börtönében” élők között.

Forrás: Afázia Egyesület

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: