Ezért érdemes tréningezni az agyat!

Az állandó agystimuláló tevékenységek - legyen az olvasás, levélírás vagy csupán a mindennapi problémák megoldása - védelmet tudnak nyújtani a demencia egyik súlyos tünete, az emlékezetvesztés ellen.

Robert Wilson, a chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának professzora szerint egyes dolgok gyorsítják, mások pedig lassítják a mentális hanyatlás folyamatát, és az, ha valaki folyamatosan aktívan tartja az agyát az utóbbihoz tartozik, ezzel ugyanis segíti a különféle agyáramkörök hatékony működését. A vizsgálat arra is magyarázatot ad, miért van az, hogy az idős kort megélt emberek egyharmada úgy hal meg, hogy semmiféle problémája nem volt sem a tanulással, sem az emlékezéssel, miközben a boncolásuk során kiderül, hogy Alzheimer-kórjuk volt. Ezeknél az embereknél a betegség ugyan tényleg megvolt, de a tünetek - az agy folyamatos aktívan tatásának köszönhetően - nem jelentkeztek.

Prashanthi Vemuri, a rochesteri Mayo Klinika radiológusa kifejtette, régóta folyik a vita arról, vajon a különféle kognitív tevékenységek miként fejtik ki jótékony hatásukat az agyra, és az a kérdés is felmerült már: mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Vagyis vajon tényleg arról van szó, hogy a mentálisan passzív embereknél felgyorsul a kognitív hanyatlás, vagy inkább arról, hogy akik kevésbé érdeklődnek a különféle kognitív tevékenységek iránt, azoknak már eleve gond van az emlékezetükkel? Vemuri szerint a mostani kutatás azért nagyszerű, mert egyértelműen rámutat arra, hogy az agystimuláló tevékenységek mindentől függetlenül képesek lelassítani a demencia folyamatát.

Maga a kutatás még 1997-ben kezdődött, amikor is 294, ötvenöt évesnél idősebb személyt kértek meg, hogy gyerekkoruktól kezdve próbálják felidézni milyen gondolkodással kapcsolatos tevékenységeket végeztek rendszeresen. Ezután tesztelték valamennyiük emlékezetét és gondolkodásbeli képességét, valamint neurológiai vizsgálatokat is végeztek rajtuk. Miután a vizsgálatban résztvevők meghaltak, valamennyiüket boncolásnak vetették alá, mely során a demencia különböző jelei után kutattak az agyukban. Az eredményeket összevetve kiderült, hogy aki mentálisan aktív volt, annak a kognitív hanyatlása 32 százalékkal kisebb mértéket mutatott, míg azok, akik nagyon ritkán dolgoztatták meg az agyukat, 48 százalékkal gyorsabb mentális hanyatlást mutattak.

Azoknak, akik szeretnék elkerülni az időskori demenciát, Wilson azt javasolja, ne csupán keresztrejtvényfejtéssel vagy sudokuzással tartsák karban magukat, hanem mindenképp legyen valami hobbijuk, például fényképezés, színjátszás vagy valamilyen kézműveskedés, továbbá a szellemi frissesség mellett ne felejtsenek el fizikailag is aktívak maradni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)