Alzheimer-kór: áttörést hozhat ez a felfedezés

Amerikai idegtudósok állatkísérletekben találtak rá egy olyan molekulára, amely segíthet megelőzni az Alzheimer-kór okozta károsodást.

A várható élettartam növekedésével egyre emelkedik az Alzheimer-kórban szenvedők száma a világon. A 65 évnél idősebbek körében minden 14. ember szenved ettől a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegségtől. Gyógymód máig nincs a betegségre, pusztán a leépüléssel járó folyamatokat lassíthatják bizonyos kezelések. A The Conversation oldalán is közzétett tanulmány azonban egy ígéretes molekuláról számol be, amellyel az Alzheimer-kórral járó folyamatok megelőzhetőek.

Miért nem gyógyítható az Alzheimer-kór? A várható élettartam növekedésével egyre emelkedik az Alzheimer-kórban szenvedők száma a világon. A betegség mind nagyobb terhet ró a társadalomra, ennek ellenére nincs olyan gyógyszer, amely akár csak késleltetni is tudná a kórkép kialakulását. Lássuk, miért - kattintson !

Áttörést hozhat ez a kezelés

Az orvosok már több mint száz éve, 1906 óta tudják, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának egyik fő oka az úgynevezett amiloid plakkok kialakulása. Ezek a lerakódások - amelyek idővel felhalmozódnak az agyban - tartalmaznak egy béta-amiloid nevű fehérjét, amely az idegsejtek pusztulását okozza. A béta-amiloid először támadja az idegsejtjeink közötti kommunikációs hálózatokat (úgynevezett szinapszisokat), majd magukat az idegsejteket is megfojtja. Ez a folyamat eredményezi az Alzheimerrel járó, jól ismert tüneteket.

Az új felfedezés forradalmasíthatja az Alzheimer-kór kezelését. Fotó: Getty Images
Az új felfedezés forradalmasíthatja azAlzheimer-kórkezelését. Fotó: Getty Images

Hosszú ideje kísérleteznek már olyan kezelésekkel, amelyek meggátolnák, hogy a béta-amiloid fehérje felhalmozódjon, ezidáig azonban nem jártak sikerrel. Egy friss amerikai tanulmányban azonban új oldalról közelítették meg a problémát és a béta-amiloid termelődéséért felelős egyik enzim, a gamma-szekretáz aktivitását csökkentenék. Ehhez három ígéretesnek tűnő vegyület hatásait is megvizsgálták állatkísérletek segítségével.

A tesztek során Alzheimer-kórt idéztek elő egerekben, majd három hónapig kezelték őket az egyik vegyülettel. Ennek eredményeként a béta-amiloid mennyisége az agyban felére csökkent. Habár állatkísérletek során más anyaggal is sikerült már hasonló eredményeket elérni, a kutatók szerint ennek a vizsgálatnak az eredményei jelentősek, mivel ezt a vegyületet nemcsak a betegség kezelésére, hanem annak megelőzésére is fel lehet majd használni. Azt is megfigyelték, hogy a kezelés az agyi immunsejtek túlzott reakcióját is csökkenti, ami szintén gondot okozhat az Alzheimerrel küzdőknél, így kettős pozitív hatása is lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Hazánk déli felén napos marad az idő, északabbra azonban változó vastagságú felhőzet zavarhatja időszakosan a napsütést. A délután folyamán az északnyugati, északi részekre frontális felhőzet érkezik, ott már előfordulhatnak záporok, néhol (északkeleten akár heves) zivatar is kialakulhat. Az ország délkeleti felén időnként erős, néhol viharos lesz a délnyugati szél, ezzel szemben északon, északnyugaton csak záporok, zivatarok környezetében fordulhatnak elő átmeneti erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 31 fok között alakul, az északi, északnyugati határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb az idő. Késő estére 12 és 21 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra